Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött két, kémkedéssel vádolt férfi tárgyalása Lengyelországban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Megkezdődött annak a két férfinak a büntetőbírósági tárgyalása kedden Lengyelországban, akik a vádak szerint Kínának kémkedtek.

Piotr Durbajlo lengyel kiberbiztonsági szakértő és Vej Csing-vang, a kínai Huawei informatikai és távközlési konszern lengyelországi részlegének volt igazgatója ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészség azt kérvényezte, hogy a tárgyalást zárt ajtók mögött tartsák, egyes bizonyítékok ugyanis bizalmasnak számítanak. A vádlottak ügyvédei ugyanakkor ezt ellenezték, kiemelve, hogy a vádak természete miatt a lehető legmagasabb fokú átláthatóságra van szükség.

A varsói törvényszék háromtagú bírói testülete zárt ajtók mögötti tárgyalást rendelt el állami érdekekre hivatkozva, és távozásra szólította fel a jelen lévő újságírókat.

A két férfit még 2019 januárjában vették őrizetbe a lengyel hatóságok, a gyanú szerint a kínai titkosszolgálatnak kémkedtek. Tevékenységükért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, amennyiben megállapítják bűnösségüket.

Amerikai kampány

Erre egy, az Egyesült Államok és Kína közötti szélesebb körű geopolitikai rivalizálás közepette került sor. Az amerikai kormány a Huawei gyártotta eszközök elkerülésére kérte fel az ország szövetségeseit az ötödik generációs (5G) hálózatok kiépítése során, miután azokat szakértők szerint Peking kémkedésre vagy digitális szabotázsra használhatja.

Vang már több mint két éve őrizetben van, míg a korábban a lengyel belbiztonsági hivatalnak (ABW) dolgozó Durbajlót hat hónap után szabadlábra helyezték óvadék ellenében.

A lengyelül folyékonyan beszélő Vej Csing-vang Lengyelországban tanult, később Gdańskban dolgozott a kínai konzulátuson, 2011-től pedig a Huaweinél vállalt munkát. Sajtóhírek szerint a kínai titkosszolgálat ügynöke volt. Piotr Durbajlo a gyanú szerint segített neki kapcsolatokat kiépíteni, illetve dokumentumokat adott át neki.

A tárgyalás várhatóan hónapokig fog tartani, egyelőre nem tűzték ki az ítélethirdetés napját.

A Huawei nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő ügyet. A vállalat számos alkalommal tagadta azon vádakat, amelyek szerint berendezései kémkedésre használhatók fel, az utóbbi években azonban az amerikai kampány hatására gyengülni látszanak a pozíciói Európában. A kontinens több országában is kitiltották az 5G-hálózatok kiépítéséből a Huawei eszközeit, így járt el az Egyesült Államokat követően Ausztrália, Japán és Új-Zéland is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG