Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington segítené az 5G-hálózatok finanszírozását Kelet-Európában


Az Egyesült Államok Kongresszusában újra elővették azokat a jogszabályokat, melyek növelnék az 5G távközlési hálózat és a digitális infrastruktúra fejlesztésének finanszírozását Kelet-Európa országaiban. A cél a kínai befolyás ellensúlyozása.

A jogszabály támogatói május 19-én arról beszéltek, hogy fontos az ilyen projektek finanszírozása azokban az országokban, ahol a szovjet korszakból megmaradt az „infrastruktúra-hiány” , és ez „különösen kiszolgáltatottá teszi őket a veszedelmes kínai befolyásnak”.

A transzatlanti távközlési biztonsági törvény felhatalmazná az Egyesült Államok fejlesztések finanszírozásáért felelős testületét (U.S. Development Finance Corporation), hogy pénzügyi támogatást nyújtson az 5G hálózat fejlesztéséhez az Egyesült Államok régióbeli szövetségeseinek és partnereinek – közölték a jogszabály támogatói.

Demokratikus intézmények vs. tekintélyelvűség

A törvényjavaslat célja annak biztosítása, hogy az Egyesült Államok „vezetésével és európai szövetségeseivel olyan nemzetközi 5G-szabványokat dolgozzon ki, amelyek a demokratikus intézményeket támogatják és nem a Kína által terjesztett tekintélyelvűséget” – mondta Marcy Kaptur ohiói demokrata és Adam Kinzinger illinois-i republikánus képviselő.

„Az Egyesült Államok és szövetségeseink az állami kötődésű kínai társaságok növekvő fenyegetésével néznek szembe, ezek megpróbálnak behatolni a demokratikus intézményekbe, hogy aláássák azokat” – fogalmazott sajtóközleményében Kaptur.

Az új 5G hálózatok az elkövetkező években a transzatlanti távközlési infrastruktúra gerincét adják majd, ezzel is elősegítve a fejlett technológiák, például a mesterséges intelligencia gyorsabb fejlődését.

Óriási nemzetbiztonsági és gazdasági következmények

„Ezekkel a fejlődések hatalmas nemzetbiztonsági és gazdasági következményekkel járnak” – mondta Kaptur. „Ezért kritikus fontosságú, hogy ezeket a hálózatokat biztonságban távol tartsuk a rosszindulatú külföldi befolyástól.”

Kinzinger a sajtóközleményben azt mondta, hogy a növekvő kínai fenyegetés „egyre fontosabbá tette az Egyesült Államok és szövetségeseink számára a megosztott kommunikáció támogatását”.

Az Egyesült Államok pénzügyi segítsége a közép- és kelet-európai országoknak 5G hálózatuk kiépítésében „tovább segítheti a szólás-, sajtó- és vallásszabadság védelmét az egész kontinensen” – mondta Kinzinger.

Célkeresztben a Huawei

Néhány közép- és délkelet-európai ország már kitiltotta a Huawei kínai technológiai óriást az 5G-távközlésben fennálló kínai erőfölény visszaszorítása érdekében. Románia tavaly vezetett be ilyen tilalmat.

A döntést röviddel azután hozták, hogy októberben bejelentették: az Egyesült Államok külügyminisztériuma Szlovákiával, Észak-Macedóniával, Koszovóval és Bulgáriával egyezményeket kötött a nagy sebességű vezeték nélküli hálózati technológiáról.

Az amerikai kormány azzal vádolta a kínai vállalatot, hogy technológiáját kémkedésre használja a kínai kormány javára. A Huawei tagadja az állításokat, és azzal érvel, hogy az amerikai protekcionizmus motiválja Washington döntéseit.

XS
SM
MD
LG