Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdte ötödik elnöki ciklusát Putyin; Oroszország még sosem volt ennyire a markában


Vlagyimir Putyin a beiktatási ceremóniájára tart a Kremlben, Moszkvában 2024. május 7-én
Vlagyimir Putyin a beiktatási ceremóniájára tart a Kremlben, Moszkvában 2024. május 7-én

Vlagyimir Putyin kedden megkezdte ötödik elnöki ciklusát. A Kremlben megtartott csillogó beiktatási ceremónia újabb hat év hivatali idő kezdetét jelenti számára, miután megsemmisítette politikai ellenfeleit, pusztító háborút indított Ukrajnában, és minden hatalmat a saját kezében összpontosított.

Az arany színekben pompázó Kreml-palotában tartott ceremónián Putyin válogatott méltóságok figyelmétől kísérve esküdött fel az orosz alkotmányra, és megfogadta, hogy megvédi.

„Egységes és nagy nép vagyunk, együtt legyőzünk minden akadályt, megvalósítjuk minden tervünket. Együtt győzni fogunk” – mondta Putyin, miután letette az esküt.

Amióta 1999-ben megörökölte az elnöki hivatalt Borisz Jelcintől, Putyin a globális biztonságot fenyegető páriaállammá változtatta a gazdasági összeomlásból feléledő országot. A 2022-es ukrajnai invázió, Európa második világháború óta legnagyobb konfliktusának kezdete óta a Nyugat súlyosan szankcionálta Oroszországot, így más rezsimekhez, például Kínához, Iránhoz és Észak-Koreához fordul támogatásért.

Ehhez kapcsolódóan: Harcászati nukleáris készültségi tesztet hajtanak végre Oroszországban

Putyin már csaknem negyed évszázada van hivatalában, Joszif Sztálin óta ő a Kreml leghosszabb ideig hivatalban lévő vezére. Új mandátuma csak 2030-ban jár le, akkor pedig az alkotmány biztosítja neki az újbóli indulás jogát.

Nagy műgonddal megkoreografált előadásában Putyin először az irodájában rendezgette az iratait, majd a Kreml hosszú folyosóit rótta, és egy ponton megállt, hogy szemügyre vegyen egy festményt a beiktatására vezető úton.

Díszőrsége órákig várakozott az ónos esőben az alig valamivel fagypont feletti hőmérsékletben arra, hogy Putyin Auras limuzinjával megtegye a rövid utat a Kreml-palotába.

Putyin arra használta fel ötödik ciklusának első pillanatait, hogy köszönetet mondjon ukrajnai háborúja „hőseinek”, és kirohanást intézzen a Nyugat ellen.

Oroszország „nem utasítja el a párbeszédet a nyugati államokkal – mondta –, a választás sokkal inkább az övék: továbbra is megpróbálják-e feltartóztatni Oroszországot, folytatják-e az agresszió politikáját, az országunkra évek óta gyakorolt folyamatos nyomást, vagy megpróbáljuk megtalálni az együttműködéshez és a békéhez vezető utat”.

Amikor belépett a terembe, ahol több mint 2500 olyan ember várt rá, akik – mint szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta – meghívót kaptak az ünnepségre, taps fogadta az orosz vezetőt. Ott voltak az orosz kormány magas rangú tagjai, valamint hírességek, például Steven Seagal amerikai színész.

Ehhez kapcsolódóan: Egy statisztikai modell is kétségbe vonja Vlagyimir Putyin újraválasztásának tisztaságát

Egy francia diplomata megerősítette, hogy a francia nagykövet részt vett a beiktatáson. A diplomata felhatalmazás hiányában névtelenül nyilatkozott.

Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete nem volt ott. A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy külföldre utazott.

A kérdés most az, hogy a 71 éves Putyin mit fog tenni a Kremlben eltöltendő újabb hat év alatt itthon és külföldön.

Az orosz erők egyre nagyobb területet hódítanak meg Ukrajnában, a felperzselt föld taktikáját alkalmazzák, miközben Kijev ember- és lőszerhiánnyal küzd. Mindkét oldalon súlyosak a veszteségek.

Ukrajna az orosz földre is kiterjesztette a háborút drón- és rakétatámadásokkal, különösen a határ menti térségekben. Putyin februári beszédében azt ígérte, hogy valóra váltja Moszkva céljait Ukrajnában, és megteszi, amit kell „szuverenitásunk és polgáraink biztonságának megvédése érdekében”.

Röviddel márciusi újraválasztása után Putyin felvetette a konfrontáció lehetőségét a NATO és Oroszország között, és közölte: pufferzónát akar kialakítani Ukrajnában, hogy megvédje országát a határokon átnyúló támadásoktól.

Odahaza Putyin népszerűsége szorosan kötődik az orosz átlagpolgárok életszínvonalának javításához.

Putyin kedden ismét virágzó jövőt ígért az oroszoknak, ám az ukrajnai invázió óta sokaknak lett drágább a megélhetésük.

Putyin 2018-ban azzal indította mandátumát, hogy megígérte: Oroszország bekerül a világ öt legnagyobb gazdasága közé, „modern és dinamikus” lesz. Ehelyett a gazdaság most a háborúra épül, és a hatóságok rekordösszeget költenek védelemre.

Elemzők szerint most, hogy Putyin újabb hat év hatalmat szerzett, a kormány meglépheti a népszerűtlen intézkedéseket, mint az adóemelés a háború finanszírozására vagy még több ember bekényszerítése a hadseregbe.

Az új elnöki ciklusok kezdetén az orosz kormányt szokás szerint feloszlatják, így Putyin új miniszterelnököt és kabinetet nevezhet ki.

Az inváziót követő években a hatóságok a szovjet idők óta nem látott hévvel léptek fel a nézeteltérés bármilyen formájával szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakorlatilag halálos ítélet az oroszországi másként gondolkodók börtönbüntetése

Putyin kedden jelezte, hogy továbbra is elhallgattatja bírálóit.

Arra kérte hallgatóságát a Nagy Kreml-palotában, hogy emlékezzenek, „milyen tragikus árat kellett fizetni a belső zűrzavarért és felfordulásért”, és azt mondta, hogy Oroszországnak „erősnek és abszolút ellenállónak kell lennie minden kihívással és fenyegetéssel szemben”.

Putyin úgy kezdi ötödik ciklusát, hogy gyakorlatilag nincs ellenzéke az országon belül.

Legnagyobb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij ellenzéki vezető februárban halt meg egy sarkvidéki büntetés-végrehajtási telepen. Más neves kritikusait vagy bebörtönözték, vagy elmenekültek az országból, sőt néhány ellenfele külföldön sem érzi biztonságban magát.

Olyan törvényeket fogadtak el, amelyek hosszú börtönbüntetéssel fenyegetnek mindenkit, aki lejáratja a hadsereget. A Kreml egyebek mellett a független médiát, a jogvédő csoportokat, az LMBTQ-aktivistákat is célba veszi, amiért nem követik azt, amit Putyin Oroszország „hagyományos családi értékeként” emleget.

„Putyin Trumpra vár” – az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója sötéten látja Ukrajna jövőjét
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG