Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harcászati nukleáris készültségi tesztet hajtanak végre Oroszországban


Orosz nukleáris készültségi teszt 2022-ben
Orosz nukleáris készültségi teszt 2022-ben

A fő cél annak biztosítása, hogy az orosz hadsereg készen álljon a taktikai atomfegyverek bevetésére szükség esetén.

Az orosz védelmi minisztérium most először jelentette be nyilvánosan, hogy harcászati atomfegyverek használatát fogják gyakorolni.

Minderre azt követően került sor, hogy Nagy-Britannia és Franciaország is olyan nyilatkozatokat tett az utóbbi időben, amelyek felvetik a két ország fokozott részvételének lehetőségét az ukrajnai válságban.

"A nem hadászati nukleáris erők harci feladatteljesítésre történő felkészültségének növelése érdekében a vezérkar megkezdte az előkészületeit annak, hogy a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatai a légierő és a haditengerészet bevonásával a közeljövőben hadgyarkolatot tartsanak” – írták a tájékoztatásban.

„A műveletek során különböző tevékenységeket fognak végezni a nem hadászati jellegű atomfegyverek előkészítésének és használatának gyakorlására” – tudatták.

A közleményben arra is kitértek, hogy a hadgyakorlatot Vlagyimir Putyin elnök rendelte el.

Ehhez kapcsolódóan: Mik azok a taktikai nukleáris fegyverek, és mi az ezekkel kapcsolatos orosz álláspont?

Leszögezték: a cél annak a biztosítása, hogy a hadsereg meg tudja védeni az orosz állam szuverenitását és területi egységét, a hadgyakorlatra pedig „egyes nyugati tisztségviselők provokatív nyilatkozataira és fenyegetéseire” válaszul van szükség.

Olyan atomfegyverekről van szó, amelyek bevetése bizonyos taktikai cél elérését szolgálja a harctéren, és nem például az Egyesült Államok vagy Oroszország nagyvárosainak elpusztítását.

A becslések szerint nagyjából kétezer darab orosz taktikai robbanófejről lehet beszélni, ez tízszerese az amerikai készletnek. Ezek pedig számos úton célba juttathatók: rakétákkal, torpedókkal, bombákkal a tengerről, a szárazföldről és a levegőből.

Ehhez kapcsolódóan: A francia elnök továbbra sem zárja ki katonák küldését Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök múlt héten megismételte korábbi kijelentését, miszerint nem zárja ki katonák küldését Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontot, és Kijev ilyen kéréssel fordul hozzá.

David Cameron brit külügyminiszter pedig utalt arra, hogy lehetővé tehetik azt, hogy az ukrán hadsereg brit fegyverekkel támadjon oroszországi célpontokat. Eddig erre elvileg nem volt lehetőség.

Az ukrajnai háború megindítása óta mélypontra kerültek a kapcsolatok a Nyugat és Oroszország között.

Eközben a helyi kormányzó közlése szerint hat ember meghalt hétfő reggel egy ukrán dróntámadásban az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban. Az elöljáró arról írt, hogy két buszt találtak el az eszközök, amelyek munkásokat szállítottak egy sertéstelepre. A jelentést független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni.

Oroszország az utóbbi hónapok során jelentősen fokozta az Ukrajnát érő légicsapásait, amelyek súlyos károkat okoztak az infrastruktúrában, illetve számos civil életét követelték.

Kijev erre válaszul gyakran támadja az energetikai létesítményeket a szomszédos ország területén.

XS
SM
MD
LG