Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdték a tartalékosok behívását az ukrán hadseregbe


Volodimir Zelenszkij beszéde Kijevben 2022. február 23-án
Volodimir Zelenszkij beszéde Kijevben 2022. február 23-án

Megkezdték a 18 és 60 év közötti tartalékosok behívását az ukrán hadseregbe az előző napi elnöki rendelet nyomán, azonban az orosz katonai fenyegetettség ellenére egyelőre nincs szó általános mozgósításról.

Volodimir Zelenszkij államfő kedd esti televíziós beszédében jelentette be a tartalékosok behívását, hangsúlyozva, hogy fokozni kell a fegyveres erők készültségét.

„Ma nincs szükség általános mozgósításra. Gyorsan ki kell viszont egészítenünk az ukrán hadsereget és más fegyveres alakulatokat. Ukrajna fegyveres erőinek legfelsőbb parancsnokaként rendeletet adtam ki a tartalékosok behívásáról a mostani különleges időszakban” – közölte.

Hozzátette, hogy bár továbbra is diplomáciai úton szeretnék rendezni a válságot, semmilyen területet nem fognak átadni Oroszországnak.

Eközben az ukrán kormány utazási figyelmeztetést adott ki Oroszországra, a konzuli szolgáltatások esetleges zavaraira hivatkozva pedig felszólította a jelenleg is ott-tartózkodó állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Átlépték a vörös vonalat

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy elismeri a két kelet-ukrajnai szakadár régió, Donyeck és Luhanszk függetlenségét, és „békefenntartókat” vezényel a térségbe. Az intézkedést a Nyugat, Ukrajna, az ENSZ, illetve számos más ország és nemzetközi szervezet is elítélte.

Az Egyesült Államok szerint ez az első lépés egy Ukrajna elleni teljes körű invázió felé. Hasonlóképpen vélekedett Boris Johnson brit kormányfő is, aki szerdán páriastátuszt helyezett kilátásba Oroszország számára.

Liz Truss brit külügyminiszter rendkívül valószínűnek nevezte, hogy az orosz hadsereg megtámadja a 2,6 milliós ukrán fővárost.

Zelenszkij korábban helytelenítette, hogy több szövetséges ország bezárta a kijevi nagykövetségét, ahogy azt is, hogy számos vállalat kivonult az országból a háborús kockázat miatt.

„Mindegyiküknek Ukrajnában kell maradnia. Ezek a cégek ukrán földön működnek, amelyet véd a hadseregünk” – fogalmazott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG