Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megnyílik az EU az oltott turistáknak


A mallorcai Playa de Palmán sétál egy pár, 2021. március 30-án.
A mallorcai Playa de Palmán sétál egy pár, 2021. március 30-án.

Beléphetnek az EU területére a külső országok beoltott turistái az új uniós szabályozás alapján, de csak a nyugati oltásokat fogadják el. Biztonságosnak ítélt országokból, például az Egyesült Királyságból oltás nélkül is jöhetnek a turisták.

Május 19-én az EU 27 tagállamának képviselői megszavazták azt a javaslatot, amely nagyban megkönnyíti az unión kívüli állampolgárok belépését. A Reuters jelentése szerint a korábbi, csaknem teljes beutazási tilalom helyett az új közös határszabály értelmében beutazhatnak azok, akik már megkaptak valamilyen, az Európai Unió által elfogadott koronavírus elleni védőoltást.

Ezek jelenleg a Pfizer, Moderna, CureVac, AstraZeneca, Johnson & Johnson és Sanofi-GSK vakcinák. A Magyarországon is engedélyezett Szputnyik V és Sinopharm oltások nincsenek a listán.

Miért valószínűtlen a nyájimmunitás elérése?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:36 0:00

A britek jöhetnek, az amerikaiak nem

A turistaszezon kezdetén már életbe lépő új uniós szabályzat enyhíti a kritériumokat, ami szerint biztonságosnak számít egy ország: ha egy államban, az elmúlt 14 napban a 100 ezer főre jutó új koronavírus-fertőzések száma nem haladja meg a 75-öt, akkor az adott országból korlátozások nélkül jöhetnek emberek. Akár olyanok is, akik még nem kapták meg az oltást. A biztonságos országokból érkező turisták korlátozások nélkül utazhatnak Európába.

A korábbi szabályban még 25 fertőzésnél húzták meg a határt. Viszont ennek a kritériumnak csak hét ország, köztük Ausztrália, Izrael és Szingapúr felelt meg. Az enyhítés legfontosabb következménye, hogy a mostani nyaralási szezonban akadálytalanul jöhetnek a kontinensre a brit turisták. Az Egyesült Államokból azonban az aktuális esetszámok alapján csak védettségi igazolással jöhetnek az utazók.

A tagállamok szigoríthatnak

Az uniós előírások ugyanakkor csak a legminimálisabban kötelező szigort írják elő, és csak a schengeni országokra vonatkoznak. A zónán belül az egyes tagállamok saját határaikon bevezethetnek ennél szigorúbb korlátozásokat, például megkövetelhetik az oltottsági igazolványt a biztonságos országokból érkezőktől is. Erre valószínűleg lesz is példa, miután a tanácskozáson volt olyan résztvevő, aki aggodalmát fejezte ki az indiai koronavírus-változat nagy-britanniai megjelenése miatt.

Emellett a szabályozás lehetővé teszi, hogy „vészhelyzet esetén” az EU teljes beutazási tilalmat rendeljen el egy országra vonatkozóan. Egyes tagállami képviselők azt javasolták, hogy Indiával kapcsolatban indítsák is el ezt a mechanizmust. Az országban ugynis a járvány egy újabb hulláma súlyos egészségügyi vészhelyzethez vezetett.

XS
SM
MD
LG