Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az indiai vírusvariáns kétségeket vet fel a totális brit nyitás előtt


Egy nő emlékezik meg saját szeretteiről a londoni Temze-parton létrehozott „koronavírus emlékfalnál”
Egy nő emlékezik meg saját szeretteiről a londoni Temze-parton létrehozott „koronavírus emlékfalnál”

Nagy-Britanniában a második leggyakrabban előforduló koronavírus-mutációvá vált az úgynevezett „indiai variáns”, hivatalos nevén a B.1.617.2. Kormánytanácsadók és független szakértők szerint ezért el kell gondolkozni: nem kéne-e elhalasztani a karantén-korlátozások június végére tervezett közel teljes feloldását.

Az Angliai Közegészségügyi Hatóság múlt pénteken nyilvánította „aggodalomra okot adó variánsnak” a B.1.617.2-t, amely úgy tűnik gyorsabban terjed, mint a szigetországban első helyen álló „kenti változat”.

Először Christina Pagel professzor, a University College London klinikai kutatócsoportjának főnöke kongatta meg a vészharangot.

A professzor szerint az indiai vírusvariáns okozta fertőzések megugrása annyira aggasztó, hogy érdemes lenne várni a május 17-re tervezett karantén-enyhítéssel, amikortól már a belterekben is találkozhatnak majd egymással a pubozásra és éttermi vacsorákra kiéhezett britek.

Igaz, hogy Pagel „személyes véleményét fogalmazta meg”, de tagja a brit kormány tudományos tanácsadó testülete, a SAGE mintájára felállt Független SAGE csoportnak.

Nagy kérdés: mennyire hatékonyak a vakcinák az indiai variánssal szemben?

Az aggodalom alapja, hogy a B.1.617.2 okozta angliai fertőzéses esetek egy hét alatt megháromszorozódtak (520-ról 1723-ra ugrottak), és maga Boris Johnson miniszterelnök is elismerte, hogy ez „egyre nagyobb aggodalmat vált ki az Egyesült Királyságban”.

A tudósok aggódnak, de egyelőre nem tudják egyértelműen megmondani, hogy az indiai variáns „kicselezi-e” a vakcinákat. Ha ez igaznak bizonyul, akkor az komolyan visszavetheti Johnsonék nyitási stratégiáját.

A Financial Times olyan laborvizsgálatokat idézett, amelyek szerint „legalább az egyik törzs részben ellenáll a vakcináknak”. Az FT megemlítette: a tudósokat aggasztják azok az indiai hírek, miszerint mindkét védőoltást megkapott embereket fertőzött meg a B.1.617.2 változat.

Delhi egyik idősotthonában például az AstraZeneca-szérummal teljesen beoltott 33 dolgozó covid-tesztje lett pozitív – mondta Ravi Gupta, a Cambridge Egyetem klinikai mikrobiológia professzora. Gupta csapatának új – de a tudományos ellenőrzésen még át nem ment – tanulmánya szerint „csekély mértékben visszaesett a B.1.617.2 érzékenysége a Pfizer/BioNTech vakcinával szemben”, bár a vakcinák „elfogadható védelmet nyújtanak a betegséggel szemben”.

Ebben a helyzetben a brit kormány csütörtökre konzultációt szervezett a SAGE-dzsel. A tudományos tanácsadó testület egyik tagja név nélkül nyilatkozva azt mondta az „i” című lapnak, hogy ha május 17-én bevezetik a tervezett könnyítéseket, akkor veszélybe kerülhet a június 21-i „utolsó lépcső”, amikor szinte az összes, pandémia-korlátozást törölnék Angliában.

Puhítják a közvéleményt?

A hír nyomán úgy tűnik, hogy a brit hatóságok megkezdték a teljes nyitást már nagyon váró közvélemény felkészítését egy esetleges kellemetlen bejelentésre.

George Eustice környezetvédelmi miniszter közölte: „Nem zárhatunk ki semmit, de az a tervünk, amit a miniszterelnök felvázolt: nagyon óvatosak vagyunk a lockdownból való kilépéssel, mert azt akarjuk, hogy ez legyen az utolsó karantén.

Csütörtökön a Guardian című lap kiszivárgott közegészségügyi anyagokra hivatkozva azt írta, hogy a hatóságok az indiai vírusvariáns 48 gócpontjáról tudnak országszerte. A legtöbb az észak-angliai városokban, például Boltonban, Blackburnben és Manchesterben található, és többek között iskolákban, idősotthonokban és vallási szertartások színhelyein azonosították őket.

Ezekben a városokban sok, etnikai kisebbséghez tartozó brit lakik, gyakran olyan otthonokban, ahol több generáció több tagja él együtt. A kisebbségek körében tapasztalható bizalmatlanság miatt náluk az átoltottsági arány is alacsonyabb, ami ellen közösségi vezetők próbálnak tenni különböző felvilágosító kampányokkal.

Még mindig sok olyan ember van, különösen a fiatalok, a hátrányos helyzetűek és az etnikai kisebbségek körében, akit nem oltottak be. Engem kevésbé aggaszt, ha az emberek a szabad ég alatt találkoznak, mert ott alacsony a kockázat, de a magam részéről elkerülném a beltéri találkozókat – például az éttermeket – még úgy is, hogy mindkét vakcina-dózist megkaptam

– mondta Martin McKee, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Főiskola európai közegészségügyi professzora, arra utalva, hogy nem tartja jó ötletnek a május 17-re beütemezett következő lazítást.

A Guardian közben megemlítette a SAGE egyik tanácskozásának jegyzeteit is, amely szerint a kormánynak tanácsokat adó tudósok is attól tartanak, hogy az indiai mutáció megfertőzheti a COVID-19-en már átesett vagy vakcinával beoltott embereket is.

Mivel a terveink jórészt arra épültek, hogy a vakcinák védelmet nyújtanak, a fő aggodalom az, hogy nem tudjuk hogy sok variáns mennyire kerüli ki a természetes vagy oltás útján szerzett immunitást” – mondta Andrew Hayward, a SAGE tagja és a UCL egyetem Járványügyi Intézetének igazgatója.

Mit lehet tenni az indiai variáns ellen?

Egyes brit kormánytagok nem zárták ki, hogy ismét helyi karanténokat vezethetnek be. Emellett a helyi hatóságok konzultációkat kezdtek az iskolákkal, és az igazgatók választására bízzák, hogy fenntartják-e a tanulóknak a kötelező maszkviselést, miközben az ország más részein ezt már eltörlik.

Nem akarunk csak egy módszerre összpontosítani... de ha egy iskola vagy egyetem továbbra is meg akarja követelni a maszkviselést, akkor támogatni fogjuk benne” – mondta a Boltoni Közegészségügyi Hivatal igazgatója, dr. Helen Lowey.

Csakhogy vannak olyan szakértők, akik szerint helyi szinten nem lehet megfékezni az indiai variánst és azt országos problémaként kell kezelni.

James Naismith oxfordi professzor megjegyezte: „próbálkoztunk már különböző régiókban testre szabott helyi korlátozásokkal, de nem volt különösebb eredménye. Tehát a fertőzés megfékezését célzó helyi stratégia szerintem nem fog működni.

Vajon akkor ez azt jelenti, hogy néhány város vagy körzet miatt a szabadságra és nyaralásra már nagyon vágyó angolokat megint országos karanténba zárják?

Johnsont saját pártja kemény magja már hónapok óta nyomás alatt tartja, hogy gyorsan törölje el a pandémiát kezelő korlátozásokat, mielőtt még további masszív károkat szenvedne a brit gazdaság. A miniszterelnök eddig állta a sarat és saját képviselői és tudományos tanácsadói között lavírozgatva döntött.

Mivel azonban korábban azt mondta: szeretné, ha ez lenne az utolsó karantén, nagy rajta a felelősség, hogy ne hozzon olyan döntést a nyitásról, amit később megbánhat.

XS
SM
MD
LG