Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem lehet népszavazás a Fudan Egyetem és az álláskeresési járulék ügyében


Tüntetés a Kossuth téren a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusa ellen 2021. június 5-én
Tüntetés a Kossuth téren a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusa ellen 2021. június 5-én

Elkaszálta az Alkotmánybíróság (AB) szerdán az ellenzék népszavazási kezdeményezését a Fudan Egyetem és az álláskeresési járulék ügyében.

A tájékoztatás szerint a testület Alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a Kúria két korábbi végzését, amelyekkel hitelesítették a népszavazási kérdéseket.

Mint írták, a Fudan Egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban hitelesítette a szóban forgó kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott.

A két kérdés a következő volt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” és „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

A Kúria döntése ellen azonban alkotmányjogi panasszal az AB-hez fordultak, amely most megállapította, hogy a Fudan Egyetem ügyében hatályon kívül helyezni kért törvény a Kínai Népköztársasággal kötött nemzetközi szerződés végrehajtását célozza. Márpedig rámutattak, hogy az ilyen kötelezettségek teljesítését végrehajtó törvények megváltoztatása vagy hatályon kívül helyezése az Alaptörvény alapján nem tartozik népszavazási útra.

Az álláskeresési járadék ügye az ítélet szerint ugyancsak tiltott tárgykörbe ütközik, mivel érdemben és számszakilag változtatna a központi költségvetésen, illetve végrehajtásán, így közvetlenül és jelentősen érintené az ország éves költségvetéséről szóló törvényt.

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez. Ezek közül hitelesítettek kettőt: a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szólót.

Ha kínai egyetem épül, a Dalai Láma utcán lehet odajutni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG