Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony szerint Kína visszakozna már a Fudan-projektből


Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón, 2021. november 29-én.
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón, 2021. november 29-én.

A főpolgármester szerint a Kína visszavonulót fújna a Fudan-ügyében, ezért áll le a Fidesz is ebben a kérdésben a választásokig, és ezért nem adták át az ígért közvagyont. Népszavazás ettől még lesz, és az atlétikai vb ellen is fellépnek, ha a kormány mégis eltérne az eddigi megállapodásoktól.

A Fudan kapcsán diplomáciai forrásai jelezték Karácsony Gergelynek azt, hogy a kínai fél az okozott belpolitikai feszültségek hatására "eláll tulajdonképpen ettől szándékától". Egyébként pedig ehelyett egy nemváltó műtéten átesett fiatalokat segítő centrumot hoztak létre, tette hozzá főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A kormány engedett a főpolgármester szerint, azaz legalább a választásokig próbálják majd a szőnyeg alá söpörni a Fudan ügyét. Ezért amint a Kúria engedélyezi, az ellenzéki összefogás el fogja kezdeni az aláírásgyűjtést az országos népszavazásért a Fudan-beuházás ellen. Egyelőre viszont "az érdemi lépés", a vagyonátadás nem történt meg a Fudan alapítvány részére.

A kínai fél hozzáállásának változása után a kormány részéről "enyhén szólva kétséges, hogy ezt át tudják-e erőltetni a magyar közvéleményen". A főpolgármester szerint ezért állt le a Fidesz gépezete ebben az ügyben.

Ezért is kell szerintük a népszavazás és a kormányváltás

Kérdésünkre megerősített a a Fővárosi Önkormányzat, hogy a kínai fél "valószínűleg a kormány képviselőit is értesítette" a változásról, "valószínűleg ezért nem történt meg a vagyonátruházás." Elismerték azt is ,hogy a vagyonátadás később is lehetséges, szerintük pont ezért van szükség az ezzel kapcsolatos népszavazásra és 2022 tavaszán pedig a kormányváltásra.

Ha a korábbi megállapodásoktól újra eltérnének, és mégse jönnek meg az Egészséges Budapest program fejlesztési forrásai vagy mégis átadják a közvagyont a Fudan alapítványnak, akkor a főváros nem fog hozzájárulni az atlétikai világbajnoksághoz, mondta el Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón.

Karácsony elmondta, hogy sajnálja, hogy ilyen fenyegető hozzáállást kell felvenniük ahhoz, hogy a kormány betartsa az ígéreteit. De ez szerinte egyelőre működik, mégiscsak hozzájutnak a korábbi megállapodások szerinti forrásokhoz.

Karácsonyék szerint nem kellene büntetni az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat

A sajtótájékoztató fő témája az volt, hogy a kormány jövőre se véreztesse ki az önkormányzatokat, ne legyen újabb elvonások és ne adóztassa őket külön szolidaritási adóval.

Jövőre szerintük ugyanis újabb 150 milliárdos elvonásra számíthatnak az önkormányzatok, ezek 70 százalékát a főváros és az ellenzéki vezetésű nagyvárosok önkormányzatok fizetnék a kormánynak. Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester szerint az idei év tapasztalata az, hogy ezt a fideszes önkormányzatoknak más csatornákon visszapótolják, az ellenzékieknek viszont nem.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a kormány megtiltotta, hogy akár csak az infláció mértékével emeljék az önkormányzatok a feladataik ellátásához szükséges díjakat, és ezzel párhuzamosan megemelte az adóikat. Számos önkormányzat így már nettó befizetője a költségvetésnek, például Budapest is.

Komolyan bünteti Budapestet a kormány

A főpolgármester elmondása alapján jövőre durván 20 milliárd forintot vesz el a kormány a fővárosi önkormányzattól az iparűzési adó megfelezésével. És nagyjából ugyanannyi pénz esik ki a kerületi költségvetésekből is emiatt. Emellett pedig 36 milliárdos extra adóterhet is kaptak az államtól, ennek a neve a szolidaritási adó. Ez utóbbi a Lánchíd felújítási költségének nagyjából kétszerese.

Emellett önkormányzati programot fognak kidolgozni, mert nem Budapest-vidék, hanem kormány-önkormányzatok problémát látnak, ahol a kormány megkülönböztethet embereket attól függően, hogy milyen vezetésű településen élnek.

Budapesten például a jövő év feléig tudnak csak tervezni. Így Karácsony szerint, ha nem lesz kormányváltás, a jelenlegi feltételekkel nem biztos, hogy járni tudnak majd a buszok és villamosok jövő év második felétől.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG