Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem mond le a spanyol miniszterelnök


Pedro Sánchez és felesége, Begoña Gómez 2023. július 23-án Madridban
Pedro Sánchez és felesége, Begoña Gómez 2023. július 23-án Madridban

Pedro Sánchez előző héten közölte, hogy fontolóra veszi a lemondását a jobboldal lejárató kampánya és a családjával szembeni támadások miatt, végül azonban úgy döntött, hogy marad a posztján.

„Úgy döntöttem, hogy maradok” – jelentette be, lezárva az utóbbi napok belpolitikai bizonytalanságát, elejét véve egy kormányválságnak.

A 2018 óta hivatalban lévő, most 52 éves szocialista miniszterelnök azután tájékoztatott nyílt levelében esetleges távozásáról, hogy egy korrupciós ügyben előzetes vizsgálat indult a feleségével szemben.

Begoña Gómez ellen befolyással üzérkedés és korrupció gyanújával indult vizsgálat a Manos Limpias (Tiszta Kezek) nevű, Sánchez által szélsőjobboldalinak minősített szervezet bejelentése alapján.

A kormányfő szerint a vádak teljességgel alaptalanok, az eljárással csak politikai ellenfelei próbálják lejáratni őt és családját.

Sokan leginkább politikai számítást gyanítottak a lemondás belebegtetése mögött, Sánchez azonban tagadta ezt, kiemelve, hogy szüksége volt egy kis időre ahhoz, hogy átgondolja a helyzetet, az erősödő polarizációt, amit szavai szerint egyre inkább a „szándékos dezinformáció” táplál.

Ehhez kapcsolódóan: Három nyelvvel bővítené az EU hivatalos nyelveinek körét Spanyolország – a tagállamok óvatosak

„Túl régóta hagyjuk, hogy ez a szenny olyan mérgező módszerekkel rontsa meg a politikai és közéletünket, amelyek pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlenek lettek volna. Tényleg ezt akarjuk Spanyolországnak?” – tette fel a kérdést.

„Abból a világos meggyőződésből cselekedtem, hogy vagy azt mondjuk, hogy ami sok, az sok, vagy a közélet effajta lealjasítása fogja meghatározni a jövőnket” – mondta.

Hozzátette, hogy döntését az is nagyban befolyásolta, hogy Madridban hétvégén emberek ezrei biztosították támogatásukról, azt skandálva, hogy „Pedro, maradj!”

A különböző politikusok ellen korábban is számos sikertelen jogi eljárással próbálkozó Manos Limpias a miniszterelnöki nyílt levél közzétételét követően azt írta, hogy sajtóértesülésekre alapozva fordult a bírósághoz, amelyek hitelességéért nem vállal felelősséget.

Ehhez kapcsolódóan: Kicsi az esélye a Néppárt vezetőjének a kormányalakításra Spanyolországban

Az El Confidencial hírportál szerint Begoña Gómez kapcsolatát vizsgálják több, állami támogatást vagy közbeszerzéseket elnyerő vállalattal.

Az ügyészségi hivatal csütörtökön az előzetes vizsgálat lezárását kezdeményezte.

Az ellenzék gúnyosan reagált a lemondás belengetésére, azt hangoztatva, hogy ezzel a szocialisták csak a támogatottságukat próbálják megerősíteni a közelgő európai parlamenti és katalóniai választás előtt.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG