Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem támogatja a Fidesz-frakció a gyónási titkot érintő módosítást


Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. május 22-én
Az Országgyűlés plenáris ülése 2023. május 22-én

A Fidesz-frakció közleménye szerint kizárólag olyan módosítást támogatnak a gyermekvédelmi törvényhez, amely szigorítást tartalmaz.

A Szabad Európa is írt Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő módosító javaslatáról a gyermekek védelméről szóló törvényhez, amely szerint nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amelyre titoktartási kötelezettség vonatkozik.

A Fidesz-frakció egy nappal korábban még azt közölte az ATV megkeresésére, hogy támogatják a javaslatot. Érvelésük szerint a gyermekvédelmi csomaghoz benyújtott módosító további szigorításokat tartalmaz, mivel az egyházi intézményeket is bevonja a törvény hatálya alá, rájuk is vonatkozni fognak a büntetőjogi szankciók. Szerintük az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek gyermeket érő bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek.

Legfrissebb közleményük szerint a módosító javaslat gyónási titokra vonatkozó részét azért nem támogatják, mert annak jelenlegi szabályozása véleményük szerint elegendő, szükségtelen a módosítása.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Telex megkeresésére korábban úgy foglalt állást, hogy a gyónási titok védelme a katolikus vallás egyik legszigorúbb előírása, a hatályos kánonjog szerint „a gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia”.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogadta Balog Zoltán lemondását a református egyház vezetése, az új zsinati elnököt is megválasztották

A Fidesz április végén nyújtotta be az Országgyűlésnek az új gyermekvédelmi törvénycsomagot, a kegyelmi botrányra reagálva. A törvénycsomag egy rövidebb és egy hosszabb részből áll. A legfontosabb szigorítás a jelenlegi szabályozáshoz képest, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnek el, elkövetőik nem kaphatnak elnöki kegyelmet, jó magaviselet esetén sem helyezhetők szabadlábra, soha többé nem kapnak erkölcsi bizonyítványt, és azokat is büntetik, akiknek tudomásuk van gyermek bántalmazásáról, de nem szólnak róla.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG