Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadta Balog Zoltán lemondását a református egyház vezetése, az új zsinati elnököt is megválasztották


Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban 2023. december 25-én
Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban 2023. december 25-én

Egyhangúlag Steinbach József dunántúli püspököt választotta meg lelkészi elnöknek a Magyarországi Református Egyház Zsinata, miután a testület elfogadta Balog Zoltán lemondását. A püspökségét megtartó volt fideszes miniszter a kegyelmi botrány miatt távozott az egyház éléről.

A református egyház Balatonszárszón, zárt körben tartja kétnapos zsinatát, amelyen tudomásul vették Balog Zoltán püspök lemondását a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, valamint elismerték az egyházért végzett szolgálatát – írja a reformatus.hu.

„A Magyarországi Református Egyház Zsinata tudomásul veszi főtiszteletű Balog Zoltán püspök úrnak a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről való lemondását” – olvasható a határozatban.

„Szerteágazó szolgálatában közéleti szerepvállalása során hibázott, melyet a társadalom egy része, a média elfogult munkatársai és egyházunk igazságot kereső tagjai közül egyesek súlyos kritika alá vettek. Az eltérő véleményeket tiszteletben tartjuk” – áll a zsinati határozatban, amelynek megfogalmazói szerint a „hibáért” és következményeiért Balog Zoltán püspök különböző fórumokon és a zsinat közösségében is „bűnbánó szívvel bocsánatot kért”.

Arra nem tér ki a határozat, hogy az áldozatoktól, a bicskei gyermekotthonban szexuális bántalmazást elszenvedőktől Balog Zoltán soha nem kért bocsánatot.

A határozat szerint elfogadják a Balog püspök személye elleni méltányos kritikát, de mint írják, „az utóbbi hónapokban személye elleni méltatlan támadásokat egyházunk nevében a zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti” .

A zsinat ezt követően egyhangúlag megválasztotta Steinbach József dunántúli püspököt a testület lelkészi elnökének. Balog Zoltán lemondása után ideiglenesen Pásztor Dániel alelnök, tiszáninneni püspök látta el az elnöki teendőket. A református egyház négy püspöke a zsinat előtt közös nyilatkozatban ajánlotta a két kisebb egyházkerület püspökeit, Pásztor Dánielt és Steinbach Józsefet a zsinati vezetői pozíciókba. Végül Steinbach Józsefet választották meg elnöknek, míg Pásztor Dániel alelnök marad a ciklus végéig.

Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház új zsinati elnöke a Dunántúli Református Egyházkerület püspökeként a felújított Csopaki Református Általános Iskola átadóünnepségén beszél 2024. március 21-én
Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház új zsinati elnöke a Dunántúli Református Egyházkerület püspökeként a felújított Csopaki Református Általános Iskola átadóünnepségén beszél 2024. március 21-én

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balog Zoltán február 16-án mondott le zsinati lelkészi elnöki posztjáról, de dunamelléki püspök maradt. A Direkt36 és a Telex több, egymástól független forrásra hivatkozva írt arról, hogy Balog Zoltán Novák Katalin tanácsadójaként és régi mentoraként fontos szerepet játszott a kegyelmi ügyben. Úgy tudni, ő biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének.

Korábbi cikkünk a témában: Debreceni reformátusok: Megbotránkoztunk azon, hogy egyházunk vezetője a tettes oldalára állt

Balog Zoltán először zsinati elnöki posztját is megtartotta volna arra hivatkozva, hogy nem ő hozta meg a kegyelmi döntést, ezért a felelősség sem őt terheli, hanem Novák Katalint. Később elismerte, hogy tévedett, hibázott, és február 16-án mégis lemondott, püspöki posztját azonban a mai napig megtartotta, noha bírálói szerint arról is le kellett volna mondania.

XS
SM
MD
LG