Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta a német parlament az új minimálbért: hamarosan 12 euró lesz óránként


A német parlament alsóháza, a Bundestag Berlinben 2022. március 17-én
A német parlament alsóháza, a Bundestag Berlinben 2022. március 17-én

A német parlament pénteken jóváhagyta az országos minimálbér-emelést 12 euróra (4700 forint) óránként, ezzel teljesítette Olaf Scholz kancellár tavaszi választási kampányának egyik legfontosabb ígéretét.

A csaknem 15 százalékos emelés október 1-jén lép hatályba. A kormány szerint Németországban jelenleg mintegy 6,2 millió ember dolgozik óránként 12 eurónál kevesebbért.

Németország viszonylag későn vezette be az országos minimálbért, 2015-ben Scholz balközép Szociáldemokrata Pártjának (SPD) nyomására, akik akkoriban Angela Merkel konzervatív kancellár kormányának tagjai voltak.

A minimálbért eredetileg óránként 8,5 euróban (3400 forint) állapították meg. A béremeléseket felügyelő, a szakszervezetek és a munkaadók képviselőiből álló bizottság később jóváhagyta az emelést a jelenlegi 9,82 euróra (3900 forint). Ez július 1-jén 10,45 euróra (4100 forint) emelkedik, majd három hónappal később eléri a 12 eurót.

Scholz már régóta a 12 eurós minimális órabér mellett érvel, és tavaly szeptemberben kampányának egyik legfontosabb részévé tette, mondván, hogy ez méltányosság és megbecsülés kérdése.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter a parlamentben azt mondta, hogy az október 1-jei béremelés lehet az eddigi legnagyobb hatmillió német számára, akik között sok nő és kelet-németországi munkavállaló van. Az egykori kommunista keleti oldal nagy része több mint három évtizeddel az újraegyesítés után is kevésbé sikeres, mint Nyugat-Németország.

A béremelés az infláció megugrása közben valósul meg, amely Oroszország ukrajnai invázióját követően tovább emelkedett. A héten közzétett hivatalos becslés szerint Németországban az éves infláció elérte a 7,9 százalékot, amilyet az 1973–1974-es tél óta nem láttak.

Scholz szerdán kijelentette, hogy a munkaadókkal és a szakszervezetekkel összehangolt akciót indít annak érdekében, hogy tompítsák az emelkedő árak hatását, egyúttal megakadályozzák az inflációs spirál kialakulását Európa legnagyobb gazdaságában.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG