Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olaf Scholz: nem szabad hagyni, hogy Moszkva diktálja a feltételeket


Olaf Scholz német kancellár Berlinben, 2022. március 17-én
Olaf Scholz német kancellár Berlinben, 2022. március 17-én

Folytatódik az orosz erők előrenyomulása a Donyec-medencében, megközelítették azt az autópályát, amely kivezet abból a két kulcsfontosságú városból, melyeket megpróbálnak körülzárni. Közben nyugati vezetők megismételték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni a háborút.

Volodimir Zelenszkij elnök közben ingerülten visszautasította azt a javaslatot, hogy Ukrajna tegyen területi engedményeket Oroszországnak a háború befejezése érdekében. Az ötletet ahhoz hasonlította, amikor 1938-ban a Nyugat megpróbálta lekenyerezni a náci Németországot.

Az orosz erők 40 várost lőttek a még Kijev kezén lévő keleti területek legtávolabbi végén, a Donyec-medencében - közölte az ukrán hadsereg május 26-án. Az oroszok előrenyomultak a Sziverszkij-Donyec folyó két oldalán egymással szemben fekvő kulcsfontosságú városok, Szjevjerodonyeck és Liszicsanszk felé, a harcok elérték Szjevjerodonyeck határát. Szerhij Hajdaj, Luhanszk tartomány kormányzója elismerte, hogy az ukrán erők visszavonulnak, de azt mondta, hogy a Sziverszkij-Donyec folyón át Liszicsanszkból és Szjevjerodonyeckből kivezető utolsó utat nem tudták ellenőrzésük alá vonni az oroszok.

Hajdaj a közösségi médiában közzétett interjújában azt mondta, hogy "mintegy 50" orosz katona érte el a Liszicsanszkot az ukrán kézen lévő Bahmuttal összekötő autópályát, és "egy időre sikerült megvetniük a lábukat", mielőtt "visszaverték őket". Hajdaj közölte, hogy az ukrán erők "lassan visszavonulnak megerősített harcálláspontjaikba" és jelezte, hogy további ukrán csapatkivonások jönnek, mert "nem a csatát, hanem a háborút kell megnyernünk".

Olekszandr Sztriuk, a szjevjerodonyecki katonai-polgári adminisztráció vezetője azt mondta: úgy gondolják, hogy 12-13 ezer ember még mindig ott van a háború előtt 100 000 lakosú városban, sokan a pincékben húzódnak meg. A két város elestével az egész Luhanszk tartomány orosz ellenőrzés alá kerülne, ami egyébként a Kreml egyik deklarált célja a háborúban.

Közben a német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy szerinte az orosz vezetés nem fogja megnyerni az ukrajnai háborút. Olaf Scholz, aki a múlt héten tárgyalt az ukrán elnökkel, a The Guardian beszámolója szerint most arról beszélt, hogy nem sok esélyt lát arra, hogy az orosz erők egész Ukrajnát elfoglalják, és egy esetleges béketárgyaláson nem szabad hagyni, hogy Moszkva diktálja a feltételeket.

XS
SM
MD
LG