Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta az amerikai kongresszus az ukrán és baltikumi védelmi támogatást


Egy ukrán katona sétál el egy elhagyatott ház mellett az ukrajnai Luhanszk megyében, Zolote közelében
Egy ukrán katona sétál el egy elhagyatott ház mellett az ukrajnai Luhanszk megyében, Zolote közelében

Az amerikai képviselőház elfogadta a 770 milliárd dolláros védelmi törvényjavaslatot, anyagi támogatást nyújt az ukrán hadseregnek és pénzalapokkal segíti a balti államok stabilitását. A törvény emellett segít korlátozni Kína térnyerését.

A törvényjavaslatot december 7-én késő este fogadták el határozott kétpárti támogatással, és várhatóan a héten a szenátus is megszavazza.

Az amerikai törvényhozás mindkét házát a demokraták irányítják. A kongresszusi és a várható szenátusi igen után a törvényjavaslatot még alá kell írnia Joe Biden elnöknek, hogy törvényerőre emelkedjen.

A javaslat 25 milliárd dollárral többet tesz hozzáférhetővé, mint amennyit Biden eredetileg kért, és mintegy öt százalékkal növelné az amerikai védelmi költségvetést. Kimaradt belőle viszont az orosz Északi Áramlat 2. gázvezeték ellen kötelezően bevezetendő szankciókról szóló javaslat.

A törvényhozók egy olyan módosító indítványt is elvetettek, amely megtiltotta volna az amerikai állampolgároknak, hogy orosz államadósságot vásároljanak.

Az ukrán hadsereg háromszázmillió dollárt kap az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés keretében, míg az Európai Védelmi Kezdeményezésre négymilliárd dollárt, a balti államok biztonsági együttműködésére pedig 150 millió dollárt különítettek el.

A törvényjavaslat Kínát is célba veszi azzal, hogy 7,1 milliárd dollárt tesz hozzáférhetővé a Csendes-óceáni Elrettentési Kezdeményezés számára, amelynek célja Tajvan védelme. Emellett megtiltja a Védelmi Minisztériumnak, hogy olyan kínai termékeket vásároljon, amelyeket Kína hszincsiangi kényszermunkatelepein állítottak elő.

Az Egyesült Államok szerint Kína a tartományban népirtást hajt végre az ujgurok és más, főként muszlim kisebbségek ellen. Washington azt állítja, hogy akár kétmillióan is raboskodhatnak a fogolytáborokban.

A dpa és a Reuters jelentései alapján.
XS
SM
MD
LG