Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszólalt és rágalmazási pert fontolgat a kémszoftver gyártója


Tagad és pert fontolgat a Pegasust gyártó izraeli kibercég
Tagad és pert fontolgat a Pegasust gyártó izraeli kibercég

„Ezek az állítások annyira felháborítóak, és olyan távol állnak a valóságtól, hogy az NSO rágalmazási pert fontolgat" – írja közleményében a Pegasus kémszoftver gyártója. Az NSO izraeli kibercég ugyanakkor megjegyzi, csak gyártja, és nem üzemelteti a rendszert, tehát nem láthatja az adatokat.

A cég azután adta ki közleményét, hogy a Forbidden Stories nemzetközi oknyomozása szerint jogvédőket, politikusokat, újságírókat, ügyvédeket, tudósokat figyelhettek meg vele. Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, egy kiszivárgott adatbázis szerint Magyarországon is számos célpont ellen bevethették a kémszoftvert.

A Forbidden Stories nemzetközi újságírói oknyomozó szervezet és az Amnesty International olyan telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket az izraeli NSO vállalat ügyfelei célpontként figyelhettek meg az NSO kémszoftverével, a Pegasusszal.

Itthon a Direkt36 írta meg először, hogy már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramot tényfeltáró újságírók, médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük ellen, és közvetett bizonyítékokat találtak arra, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak.

Mások mellett a Direkt36 két munkatársának, a hvg.hu volt újságírójának a telefonját is feltörték, lehallgattak egy magyar fotós és Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosának telefonját is.

Az izraeli kibercég most közleményében azt állítja, hogy a Forbidden Stories oknyomozása tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával és érdekeivel kapcsolatban.

Mint írják, úgy tűnik, hogy az „azonosítatlan források” olyan információkat szolgáltattak, amelyeknek nincs ténybeli alapjuk, és messze vannak a valóságtól.

A cég határozottan tagadja és hamisnak tartja a sajtóban megjelent állításokat, és rágalmazási pert fontolgat az ügyben.

Csak gyárt, nem működtet

Mint írják, az NSO Groupnak jó oka van feltételezni, hogy a meg nem nevezett források által közölt információk mindenki által hozzáférhető alapinformációkból, például a HLR Lookup szolgáltatásból (Home Location Register) származnak. Ez a mobiltelefon-hálózatok működését segítő rendszer nyilvántartja például az egyes készülékek földrajzi helyét és más azonosítóit, és így lehetővé teszi a hívások és SMS-ek átirányítását.

A cég szerint ezek bárki számára, bárhol és bármikor elérhető szolgáltatások, melyeket kormányzati ügynökségek és magáncégek világszerte számos célra használnak. Az NSO hazugságnak nevezi, hogy az adatokat a cég szolgáltatta ki, mert mint írják, ilyen adatok soha egyetlen szerverükön sem tároltak.

Megjegyzik továbbá, hogy az NSO csak gyártja, és nem üzemelteti a rendszert, tehát nem láthatja az adatokat.

A közlemény külön kitér Dzsamál Hadogdzsi meggyilkolására

Azt állítják, hogy a technológiájuk semmilyen módon nem volt kapcsolatban a szaúdi újságíró meggyilkolásával. Nem hallgatták le, nem figyelték meg sem az újságíróval, sem a családjával kapcsolatos információkat. Állításuk szerint kizárólag a kormányok bűnüldöző és hírszerző ügynökségeinek értékesítik technológiájukat, kizárólag az élet megmentése érdekében, a bűncselekmények és a terrorcselekmények megelőzése révén.

XS
SM
MD
LG