Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtámadták a Szabad Európa munkatársait Tádzsikisztánban


Tüntetés Tádzsikisztán Gorno-Badahsán autonóm tartományban 2022. május 16-án
Tüntetés Tádzsikisztán Gorno-Badahsán autonóm tartományban 2022. május 16-án

Ismeretlenek megtámadták a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) négy helyi újságíróját Tádzsikisztánban, miután meginterjúvolták egy kormányellenes tüntetés állítólagos szervezőjét.

A beszámolók szerint civil ruhás férfiak megállították az RFE/RL tádzsik szolgálata, a Radio Ozodi két munkatársának autóját a fővárosban, Dusanbéban. Kirángatták Mulloradzsab Juszufit és Barot Juszufit a járműből, többször megütötték őket, majd elvették a mobiltelefonjukat és más eszközeiket.

A támadók nem voltak hajlandók azonosítani magukat vagy magyarázatot adni a történtekre. Mielőtt elhajtottak a helyszínről, azt mondták, hogy a riporterek majd visszakapják a felszereléseiket.

Mintegy fél órával később az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett digitális csatorna, a Current Time két munkatársát, Anuservon Orifovot és Naszim Iszamovot is hasonló módon megtámadták, az elkövetők valószínűleg ugyanazok voltak.

Minderre azt követően került sor, hogy az újságírók nemrég külön-külön interjút készítettek egy ismert polgárjogi aktivistával, Ulfathonum Mamatsojevával, akit a helyi hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy ő szervezte a május 16-i, erőszakossá fajuló demonstrációt Tádzsikisztán Gorno-Badahsán autonóm tartományban. A nő tagadja.

Halálos áldozata is volt a tüntetéseknek Tádzsikisztánban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

A független újságírás ellehetetlenítése

„Határozottan elítéljük a Radio Ozodi és a Current Time újságírói elleni dusanbei támadásokat. Ismét felszólítottuk a tádzsik hatóságokat, hogy hagyjanak fel a szabad média elleni kormányzati nyomásgyakorlási kampánnyal” – írta közleményében Jamie Fly, az RFE/RL elnöke.

Hozzátette: felvette a kapcsolatot az ország külügyminiszterével annak ügyében, hogy visszatartják több riporterük akkreditációját, akik ráadásul sorozatos fenyegetéseket kapnak.

„Itt az ideje, hogy a tádzsik kormány felhagyjon a tádzsik népnek is hasznára váló független újságírás aláásására irányuló kísérleteivel” – szögezte le.

Korábban a tádzsik belügyminisztérium arról számolt be, hogy egy tüntető életét vesztette, három rendőr pedig megsebesült a hétfői demonstráció során, amelyet a biztonsági erők gumilövedékek és könnygáz bevetésével oszlattak fel. A tiltakozók a régió politikai vezetőinek lemondását követelték.

A hatóságok tájékoztatása szerint a tüntetések egyik vezetője a kórházba szállítását követően halt meg, miután megsebesült, amikor a rendfenntartók visszaverték a demonstrálók „fegyveres támadását”. Az RFE/RL több forrása szerint a fiatalember más körülmények között vesztette életét, de ezekről egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos információk. A megmozdulás szervezői ellen büntetőeljárás indult.

A helyzet azóta rendkívül feszült Gorno-Badahsán tartományban, hogy november 25-én a biztonsági erők halálosan megsebesítettek egy emberrablással vádolt helyi férfit. Sokan az eset kivizsgálását sürgették, erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, és a résztvevők megpróbáltak elfoglalni egy helyi kormányzati épületet, mire a rendőrök a tömegbe lőttek, megölve legalább egy embert. Az erőszak napokig folytatódott.

A 9,5 milliós lakosságú közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban meglehetősen ritkák a tüntetések.

Szemetet gyűjt a négygyermekes tádzsik anya, hogy valahogy megéljenek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG