Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtiltotta az ukrán agrártermékek importját Magyarország


Árpát takarítanak be Harkiv megyében. 2022. július 18.
Árpát takarítanak be Harkiv megyében. 2022. július 18.

A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be Facebook-oldalán. A tárca a magyar gazdák védelmével indokolja a június végéig hatályos intézkedést. Lengyelország hasonlóan döntött ugyancsak szombaton. Az EU közben közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja a két ország egyoldalú kereskedelmi lépését.

„Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából” – írta szombaton este Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter. „A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását” - áll a tárcavezetőnek a kormány honlapján közzétett nyilatkozatában.

Az indoklás szerint "a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaságnak, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni". Az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, és így rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelemi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit - írja az agrárminiszter.

A magyar importtilalom június 30-ig tart, a magyar agrártárca szerint az addig hátralévő két és fél hónap elegendő lehet arra, hogy az unió érdemi és tartós megoldást jelentő intézkedéseket hozzon és átgondolja az ukrán áruk teljes körű vámmentességét, a szolidaritási folyosók működését.

Európa több országában tiltakoztak a gazdák a közelmúltban a lehetőségeiket szűkítő ukrajnai behozatal ellen, Lengyelország szintén szombaton jelentette be, hogy ideiglenes tilalmat vezetett be több ukrán élelmiszer, így a gabona, a cukor, a tej és a tejtermékek importjára. Vasárnap a fejlesztési és technológiai miniszter azt közölte, hogy a már életbe lépett lengyel tilalom ezeknek a termékeknek az országon keresztül történő tranzitjára is vonatkozik.

Reakciók

Elfogadhatatlan a két EU-tagállam egyoldalú lépése – közölte az Európai Bizottság szóvivője vasárnap, válaszul a lengyel és a magyar importtilalomra. "Fontos hangsúlyozni, hogy a kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú fellépések nem fogadhatók el... Ilyen kihívásokkal teli időkben kulcsfontosságú az összes döntés összehangolása és az egységes fellépés az EU-n belül” – fogalmazott közleményében.

Az ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi minisztérium tárgyalásokat kért a kérdés rendezése érdekében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG