Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Megtörte a lelkemet”: nehéz újrakezdés a kínai táborban ült írónőnek és üzletasszonynak


Zsazira Asenkiszi sikeres művész és vállalkozó volt - egészen addig, amíg a kínai hatóságok el nem vitték.
Zsazira Asenkiszi sikeres művész és vállalkozó volt - egészen addig, amíg a kínai hatóságok el nem vitték.

Szülővárosában, a Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban fekvő Dzseminajban Zsazira Aszenkizi költőként és íróként, valamint sikeres üzletasszonyként volt ismert.

Aszenkizi művei - amelyek helyi újságokban jelentek meg - népszerűek voltak az őt követő kisebbségi kazahok körében. Három jövedelmező kereskedelmi vállalkozással a tarsolyában - köztük egy tucatnyi alkalmazottat foglalkoztató bútorgyártó céggel - Aszenkizi nem nélkülözött semmit.

De a világa a feje tetejére állt, amikor 2017. májusában egy hajnali órában az otthonából és Hszincsiang egyik hírhedt internálótáborába küldték.

"Éppen reggeliztem a családommal, amikor egy kazah férfi - a Dzseminaj körzet biztonsági szolgálatának egyik alkalmazottja - felhívott, és megkért, hogy menjek az irodájába" - emlékszik vissza Aszenkizi. "Hozd magaddal az útleveled, mondta nekem".

Aszenkizi azt mondja, először nem aggódott túlságosan, mert a hatóságok gyakran gyűjtötték be a lakosok útlevelét.

Amikor azonban megérkezett a biztonsági osztályra, felszólították, hogy vegye le az ékszereit és adja át azokat egy tisztviselőnek a mobiltelefonjával együtt. Ezután megbilincselték és kihallgatták.

A biztonságiak Aszenkizi otthonában és mintegy 1500 könyvből álló magánkönyvtárában is házkutatást tartottak.

A 100 éve meghalt kazah költőt nézték szélsőségesnek - a szakálla miatt

"Először a Koránt és [Sakarim] Kadajberdiuli egy verseskötetét vették fel, és megkérdezték, honnan szereztem őket" - mondja Aszenkizi.

Kadajberdiuli hosszú szakállas fotója a könyv borítóján még gyanúsabbá tette a rendőröket, akik azt követelték Aszenkizitől, hogy magyarázza el, "milyen kapcsolatai" vannak "ezzel a szélsőségessel".

"Elmondtam nekik, hogy ő egy híres kazah költő, aki körülbelül 100 évvel ezelőtt halt meg és hogy abban az időben minden férfi hosszú szakállt viselt. De a tisztek felírták, hogy szembeszegültem a bűnüldöző szervek ügynökeinek" - mondja Aszenkizi.

Ugyanezen a napon egy börtöncellába szállították anélkül, hogy bárki is elmagyarázta volna, miért tartják fogva és hogy mikor, ha egyáltalán valaha is kiszabadul-e. Nem volt tárgyalás és nem emeltek vádat ellene.

Több mint 1 millió muzulmánt - ujgurokat, kazahokat, kirgizeket és Hszincsiang más őshonos etnikai csoportjainak tagjait - vélhetően tárgyalás nélkül zárnak be a Kína nyugati részént fekvő Hszincsiangban kiépített, szigorúan őrzött börtöntáborok hálózatában, amelyet Kína a hatalmas. Az első információk a táborokról 2017-ben szivárogtak ki.

Peking azt állítja, hogy a létesítmények a szélsőségesség elleni harcot szolgáló szakmai átnevelő központok. De sok korábbi fogvatartott osztotta meg megrázó beszámolóit a táborokban elszenvedett kínzásokról, nemi erőszakról, kényszer-abortuszról, sterilizálásról és kényszermunkáról.

"Hagyjátok őket meghalni, senkit sem érdekel”

Aszenkizi, aki most 46 éves, felidézi, hogy egy női táborban tartották fogva, ahol a rabok közül néhányan a 70-es és 80-as éveikben jártak.

"Amikor először érkeztem a börtönbe, két napig vallattak, és nem adtak enni" - mondta a Szabad Európának.

"Úgy elgyengültem, hogy majdnem elájultam. Aztán hallottam, hogy a börtön vezetője azt mondta: "ha itt meghal, hadd haljon meg, senkit sem érdekel, senki sem fog [róla] kérdezni".

Aszenkizi szerint nem voltak ágyak vagy takarók és a nők a betonpadlón aludtak, "régi, kopott, kopottas, cérnaszálas takarókkal" burkolták be magukat.

A fűtés még a hideg éjszakákon is ki volt kapcsolva, mondja. A fogvatartottak soha nem kaptak elegendő ételt és a legtöbbször éhesek voltak.

"Krumplit, káposztát és sárgarépát főztek együtt anélkül, hogy előtte megmosták volna" - írja le Aszenkizi a börtönkosztot.

Sok fogoly megbetegedett, de rendszeresen megtagadták tőlük az orvosi kezelést. Azt mondta, hogy a börtön tisztviselői megbüntették azokat, akik panaszkodtak és segítséget kértek.

"Egyszer négy órán át kellett állnom mozdulatlanul, csak mert azt mondtam, hogy fáj a hátam, és orvoshoz akartam menni" - mondja. "Elvesztettem az eszméletemet, a betonpadlóra estem és betörtem a fejemet."

Még ekkor sem kapott orvosi kezelést. A fájdalmas incidensre állandóan emlékeztet egy csomó a fején, ahonnan a törött csontok összenőttek, mondja.

Töredék Zsazira "Napló" című novellájából, amely az "Altaj Ajaszi" folyóiratban jelent meg.
Töredék Zsazira "Napló" című novellájából, amely az "Altaj Ajaszi" folyóiratban jelent meg.

Aszenkizi szemtanúja volt annak, hogy a foglyokat brutálisan megverték, csak azért, mert beszélgettek egymással és az őrök azt gyanították, hogy "összeesküvést szőnek".

A volt fogoly szerint az őrök gyakran mondták a nőknek, hogy "még ha halálra is verünk titeket, akkor sem fog szólni senki. A hatóságoktól kaptuk az utasításokat".

A fogvatartottakat naponta egyszer kivitték a börtön udvarára, ahol az őrök arra kényszerítették őket, hogy elvégezzék azt, amit Aszenkizi "katonák számára kitalált edzésnek" nevez.

"Nyilvánvaló, hogy a 80 évesek alig tudtak megállni a lábukon, nemhogy ilyen nehéz gyakorlatokat végezni. Láttam, ahogy az idős nők a földre zuhantak, miután az őrök bokán rúgták őket" - mondja. "Az idős nőket a lapockájukon verték, csak azért, mert nem tudtak egyenesen állni".

Aszenkizi felidézi, hogy nagy TV-képernyőkön folyamatosan kínai állami propagandát vetítettek.

"Reggeltől estig azt mondták nekünk, hogy Kína lesz a világ legerősebb országa és a kínai lesz a legfontosabb nyelv a világon."

Képtelen újrakezdeni

Aszenkizi 2018 decemberében, az éjszaka közepén szabadult a táborból, miután másfél évet töltött börtönben. További hat hónapra házi őrizetbe helyezték.

Távolléte alatt a magánvállalkozásai tönkrementek.

A nő elmondta, hogy volt egy bútorgyártó cége, amely a szomszédos országokba exportált és egy másik, amely hagyományos kazah ruhákat gyártott, és körülbelül 30 embert foglalkoztatott, többségükben nőket. A harmadik vállalkozása egy iparcikkeket árusító üzlet volt.

Mivel már nem rendelkezett semmilyen bevételi forrással, úgy döntött, hogy elhagyja Kínát és a szomszédos Kazahsztánba, ősei szülőföldjére megy.

Ez nehéz döntés volt, mivel idős édesanyját, testvéreit és minden rokonát hátra kellett hagynia.

Érkezése után három hónapon belül megkapta a kazah állampolgárságot egy különleges hazatelepítési programnak köszönhetően, amelyet a kazah kormány indított az 1991-es függetlenséget követően.

Kazahsztán, Közép-Ázsia leggazdagabb országa arra ösztönzi a külföldön élő kazah nemzetiségűeket, hogy térjenek vissza őseik országába. A kormány szerint Kínában mintegy 1,5 millió kazah kisebbségi lakos él. Ők alkotják a második legnagyobb türk nyelvű őslakos közösséget Hszincsiangban az ujgurok után.

A repatriálási program kezdete óta sok kazah nemzetiségű ember költözött Kínából Kazahsztánba.

Aszenkizi azt mondja, hálás a kazah tisztviselőknek, akik segítettek neki elmenekülni a "kínai elnyomás" elől.

Azonban arra is panaszkodik, hogy szerinte a biztonsági szolgálatok gyanakvással kezelik. Mint elmondta, a hírszerzők többször is kihallgatták, többek között egy németországi látogatása után.

Aszenkizi vállalkozói tapasztalatai ellenére azt mondja, hogy nehezen tudja újjáépíteni az életét Kazahsztánban. Egészségi állapota is megromlott, amit a börtönben átélt megpróbáltatásokkal hoz összefüggésbe.

"Most nincs munkám" - mondja. "A tábor lelkileg, anyagilag és fizikailag is megtörte a lelkemet."

Írta: Farangis Najibullah írta a Szabad Európa kazah szolgálatának tudósítója, Nurtaj Lahanuly interjúi alapján
XS
SM
MD
LG