Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megugrott a Covid-fertőzöttek száma, beteltek az oltási időpontok


HUNGARY/HEALTH/COVID/VACCINE/vACCINATION
HUNGARY/HEALTH/COVID/VACCINE/vACCINATION

Több megyében és a fővárosban is elfogytak a júliusra online foglalható oltási időpontok, augusztusra pedig nem lehet regisztrálni, írja a hvg. Magyarországon is felfutóban van a járvány, úgy tűnik, ez meghozta az oltási kedvet.

Mint arról a legutóbb, július 6-án közölt hivatalos adatok alapján a Szabad Európa is beszámolt, egyetlen hét alatt több mint a duplájára emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Jelentősen megugrott a kórházban lévő, súlyosabb fertőzöttek száma is. Egy hét alatt a kétszáz alatti számhoz képest már 488-an voltak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

A hvg arról ír, hogy vélhetően a koronavírus újbóli megjelenése miatt sokan regisztrálták magukat emlékeztető oltásra júliusban. Budapesten, valamint Pest, Fejér, Somogy, Vas és Veszprém megyében nincs már online időpont erre a hónapra, augusztusra pedig egyáltalán nem lehet időpontot foglalni.

Ettől függetlenül, aki akarja, beoltathatja magát, hiszen a háziorvosok és a házi gyermekorvosok is oltanak, valamint a kórházi oltópontokon péntekenként 14 és 19 óra között időpontfoglalás nélkül is lehet kérni a vakcinát.

Európában a fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. Ezeket a mutációkat először márciusban észlelték, és ahol megjelenik, ott kiszorítja a korábbi variánsokat.

Romániában tízezres napi fertőzésszámra készülnek

A Szabad Európa tudósítója arról számolt be, hogy az utóbbi egy, másfél hónapban Romániában is jelentősen megnőtt a koronavírusos esetek száma. Míg májusban naponta kétezer fertőzést igazoltak, júniusban ez a szám már több mint hétezerre nőtt.

A román egészségügyi miniszter egy hete arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzések újabb hullámának csúcspontja a román szakemberek előrejelzése szerint augusztus 14. és augusztus 21. között lesz, mintegy két héttel később, mint az Európai Unió többi részén.

Alexandru Rafila szerint két forgatókönyv lehetséges, az első szerint az új fertőzési hullám augusztus elején éri el csúcspontját, a második szerint pedig augusztus végén, legkésőbb szeptember elején tombol majd leginkább az országban. A román szaktárca becslései szerint akár napi tízezer új fertőzöttre is készülni kell.

Romániában a szaktárca a tesztközpontok újraindításáról döntött, oltást azonban jelenleg csak a háziorvosi rendelőkben lehet kérni, Hargita megyében például az utolsó oltóközpontot május közepén szüntették meg. A 19 milliós Romániában eddig a lakosság 44 százaléka kérte, illetve kapta meg a koronavírus elleni oltást.

Romlik a helyzet Németországban is

A német intenzív- és sürgősségi ellátásban dolgozó orvosok egyesületének (DIVI) vezetője, Gernot Marx arról beszélt a ZDF német közszolgálati televízióban, hogy bizonyos műtéteket elhalasztanak a covidos betegek számának emelkedése miatt, és átszervezik a kórházi dolgozók beosztását is.

Európában a fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. Ezeket a mutációkat először márciusban észlelték, és ahol megjelenik, ott kiszorítja a korábbi variánsokat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG