Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon is újra feljövőben a járvány


Oltáshoz hozzájáruló nyilatkozatok Miskolcon 2022. március 2-án
Oltáshoz hozzájáruló nyilatkozatok Miskolcon 2022. március 2-án

A kórházban lévő magyar koronavírusos betegek száma kétszázról ötszáz közelébe ugrott az elmúlt hét nap során, emellett elhunyt újabb tizennégy beteg is a járványban.

Az elmúlt hét nap során újabb tizennégy ember vesztette életét Magyarországon a koronavírus-járványban. A közvetlen áldozatok száma így 46.661 főre emelkedett az országban.

Jelentősen megugrott a kórházban lévő, súlyosabb fertőzöttek száma is. A múlt heti, kétszáz alatti számhoz képest most szerdán már 488-an voltak kórházban. Tíz ember állapota annyira súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják életben.

A nyilvántartott aktív fertőzöttek száma is megugrott, kilencezer körüli számról egy hét alatt tizenegyezer fölé. Bár ez az érték erősen függ a tesztelési hajlandóságtól, emiatt kevésbé releváns Magyarországon.

A kormány hivatalosan arra kéri az oltatlanokat és a négy hónapnál régebben beoltottakat, hogy oltassák be magukat, de az oltási kampány közben lényegében áll.

Az elmúlt hét nap során napi száz oltatlan beoltását sem sikerült megszervezni. A kórházi oltópontokat megritkították, már csak péntekenként lehet hozzájuk fordulni oltásért.

Kemenesi Gábor virológus szerint egyelőre annyit tudni, hogy érkezik Magyarországra is az újabb járványhullám. Európában a fertőzéseket az omikron BA.5 és BA.4 variánsai okozzák. Ezeket a mutációkat először márciusban észlelték, és ahol megjelenik, ott kiszorítja a korábbi variánsokat.

Rusvai Miklós virológus az ATV-ben anomáliának nevezte a fertőzések számának nyári emelkedését, mert a koronavírus nyári terjedése eddig nem volt jellemző. A szakember arról is beszélt, hogy az emlékeztető oltások beadását őszre időzítené.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG