Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek az Országgyűlés


Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnök köszönti a parlamentben Sulyok Tamást 2024. február 26-án
Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnök köszönti a parlamentben Sulyok Tamást 2024. február 26-án

134 igen szavazattal, öt nem ellenében, tartózkodás nélkül választotta meg Sulyok Tamást köztársasági elnöknek titkos szavazással az Országgyűlés. Az ellenzéki pártok közül csak a Mi Hazánk vett részt a voksoláson.

A titkos szavazáshoz 147 képviselő vette fel a szavazólapot, 146 szavazat érkezett az urnákba, hét szavazat érvénytelen volt, így 139 érvényes szavazat érkezett. 134 igen, öt nem, tartózkodás nem volt.

A díszőrség behozta a történelmi zászlókat, a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, majd Sulyok Tamás letette hivatali esküjét. A megválasztott köztársasági elnök a választást követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba. Addig Kövér László házelnök látja el az államfői feladatokat.

Sulyok Tamást 133 képviselő, a Fidesz–KDNP-frakció tagjai javasolták köztársasági elnöknek, a Mi Hazánk hat képviselője pedig Csath Magdolnát jelölte. Miután érvényes jelöléshez a képviselők egyötödének, legalább negyven képviselőnek a támogatása szükséges, a házbizottság ajánlása alapján az Országgyűlés érvénytelennek minősítette Csath Magdolna jelölését.

Ezt megelőzően az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta Novák Katalin lemondását.

Ehhez kapcsolódóan: Ki beszélte rá Novák Katalint a bukását okozó elnöki kegyelem megadására?

A páholyban már ekkor megjelent Sulyok Tamás két korábbi államfő, Schmitt Pál és Áder János társaságában. A házelnök elrendelte a titkos szavazást, a képviselők átvették a szavazólapot és egy borítékot, majd a szavazófülkében vagy azon kívül voksoltak az egyetlen jelöltre, Sulyok Tamásra. A DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselői már Sulyok Tamás köszöntésénél kivonultak az ülésről, a titkos szavazáson sem vettek részt.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a kormánypártok kétnapos frakcióülésén jelentette be, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek.

Sulyok Tamás még aznap közleményt adott ki, amelyben megköszönte és elfogadta a jelölést. Úgy fogalmazott: ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudja a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában azt mondta: Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnök haladéktalan államfővé választása biztosítja, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében. Sulyok Tamást szerinte óriási tapasztalata, tiszteletre méltó tudása és vitathatatlan tekintélye alkalmassá teszi a posztra, az általa vezetett Alkotmánybíróság döntései utat mutatnak.

Továbbra is jogászként szeretne működni

„Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni. Ügyvédként és alkotmánybíróként egyaránt a bizalom volt mindennapjaim alapja. Államunk és nemzetünk létének is alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja. Köztársasági elnökként bizalmat szeretnék építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén” – mondta beszédében Sulyok Tamás, aki a hetedik köztársasági elnök lesz a rendszerváltás óta.

Az Alaptörvény alkotmányos rendje szerint mind az Alkotmánybíróság, mind a köztársasági elnöki intézmény kívül esik az államhatalmi ágakon, ezen intézmények nem tartoznak egyik hatalmi ághoz sem. Ezt a kívülállás súlyponti kérdésnek tartja – jelentette ki.

„Köztársasági elnökként is az Alaptörvény által meghatározott keretek között, az ott definiált hatáskörökben, az Alaptörvény értékrendje szerint, elveinkhez hűen, jogászként kívánok működni. Bizonyos hatáskörökben, például a kitüntetések, a kegyelmezés a lehető legszélesebb transzparencia biztosításának a híve vagyok” – fogalmazott a megválasztott köztársasági elnök.

Mint mondta, a nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülők, a magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak a figyelmére és a támogatására. Minden cselekedetével azt az egységet szeretné kifejezni, „hogy mi, magyarok egy több mint ezeréves történelemmel bíró büszke európai és a jogot minden eszközzel érvényesíteni elszánt nép vagyunk, és mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve és humorral átszőve vagyunk képesek megtenni” – mondta.

Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalba.

XS
SM
MD
LG