Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz–KDNP


Sulyok Tamás 2016. november 22-én a parlamentben, amikor esküt tett mint az Alkotmánybíróság elnöke
Sulyok Tamás 2016. november 22-én a parlamentben, amikor esküt tett mint az Alkotmánybíróság elnöke

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Kocsis azt is közölte, hogy a párt EP-listáját a kegyelmi botrány miatt lemondó volt igazságügyi miniszter, Varga Judit helyett Deutsch Tamás fogja vezetni.

Az Országgyűlés február 26-án dönt majd Novák Katalin lemondásának elfogadásáról – mondta Kocsis Máté, hozzátéve, hogy ezt a Fidesz-frakció el fogja fogadni. Az új köztársasági elnök megválasztásának időpontjáról a frakcióvezető a 444 beszámolója szerint nem beszélt, ez függ attól, hogy az ellenzék állít-e jelöltet.

A köztársasági elnök jogállásáról a 2011. évi CX. törvény rendelkezik.

Ennek értelmében a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról, a lemondás érvényességéhez a parlament elfogadó nyilatkozata szükséges. A parlament a tervek szerint február 26-án ül össze legközelebb, akkor kezdi meg tavaszi ülésszakát.

Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy újból fontolja meg az elhatározását. Ha írásban úgy nyilatkozik, hogy fenntartja a döntését, akkor a parlament köteles jóváhagyni.

A köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. Ha az Országgyűlés a köztársasági elnököt a lemondás megfontolására kéri, akkor az államfő megbízatása az elhatározását fenntartó nyilatkozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a fenntartó nyilatkozat benyújtásával szűnik meg.

Ettől kezdve az új államfő megválasztásáig ideiglenesen az Országgyűlés elnöke tölti be a posztot, vagyis jelen esetben Kövér László. A házelnöki feladatokat erre az időre egyik helyettese veszi át tőle.

A lemondás életbelépését követően harminc napon belül kell megválasztani az új államfőt. Az új köztársasági elnök jelöléséhez a képviselők egyötödének írásbeli ajánlására van szükség, míg a megválasztásához már kétharmad kell.

Ha az első szavazáson nem sikerül a kétharmadot megszerezni, akkor második forduló jön. A második szavazáson a két legtöbb szavazatot kapó jelöltre lehet voksolni, és az lesz a köztársasági elnök, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára. Ha a második szavazás is eredménytelen, akkor újraindul az egész folyamat, új jelölési eljárással.

Ha sikeresen megválasztották az új köztársasági elnököt, a választási eredmény kihirdetése utáni nyolcadik napon foglalja el hivatalát, vagyis várhatóan március második felében.

Novák Katalinnak és Varga Juditnak azután kellett lemondania, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akit egy pedofil bűnsegédjeként ítélt el jogerősen a bíróság, Varga Judit pedig igazságügyi miniszterként ellenjegyezte az elnöki kegyelmet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG