Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A zsákmányolt orosz tankokkal együtt az ukránoknak több tankjuk lehet már, mint a háború kezdetén


Az ukrán hadsereg két sértetlen orosz tankot zsákmányolt, egyet pedig kilőtt Szumi környékén 2022. március 7-én
Az ukrán hadsereg két sértetlen orosz tankot zsákmányolt, egyet pedig kilőtt Szumi környékén 2022. március 7-én

Az ukrán hadsereg másfélszer annyi orosz tankot zsákmányolt eddig, mint amennyit vesztett a háború során. Nagy előny számukra, hogy védekeznek, előnyösebb helyzetben vannak, miközben Putyinék logisztikája az ukránoktól függetlenül is nehézségekkel küzd.

Az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 74 tankot vesztett, de csak az azonosított, ukránok által megszerzett orosz tankok száma bőven száz felett jár – vette észre a Forbes az eddigi legátfogóbb open source gyűjtés eredményeit.

Ez csak a lefotózott, elfogott tankokat jelenti, tehát a teljes szám ennél magasabb lehet, illetve ezeken kívül dokumentáltak még 41 magára hagyott orosz tankot is.

Azt nem tudni, hogy az elfogott tankok mekkora része működőképes vagy könnyen javítható, de döntően T–72-es és T–80-as típusúakról van szó.

Ezeket az ukrán hadsereg is használja, tehát könnyebben be tudják vonni a védekezésbe. Azt is tudni, hogy március 11-én már harcolt zsákmányolt orosz tank az orosz hadsereg ellen – írja a lap.

Március közepén Zelenszkij ukrán elnök viccelődött is azzal, hogy az orosz hadsereg lett az egyik beszállítójuk, annyi eszközt hagytak el menekülés közben vagy üzemanyaghiány miatt.

A gyorsan előrenyomuló, az ellenállóbb településeket eleinte kikerülő orosz hadseregnek ugyanis folyamatos logisztikai gondjai voltak, míg a városaik környékén védekező ukránok sokkal könnyebben tudják támadni az orosz utánpótlási vonalakat és a leszakadozó egységeket.

Az orosz hadsereg az elérhető adatok alapján nagyjából 280 tankot vesztett és 34 ukrán tankot zsákmányolt eddig az invázió során.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG