Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvétózta az ukrán elnök béketervét az Európa Tanács ülésén Szijjártó Péter


Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Kárpátalján 2024. január 29-én
Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Kárpátalján 2024. január 29-én

Csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként az Európa Tanács. Ez számunkra elfogadhatatlan – írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

Az Európa Tanács – Szijjártó Péter bejegyzése szerint – remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett.

A külügyminiszter beszámolója szerint az Európa Tanács olyan határozat elfogadására készült május 17-én, amelyben kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Az ukrán elnök béketervének alapja az 1991-es határok visszaállítása és az, hogy az összes orosz katona távozzon Ukrajna területéről.

Mások is készítettek béketerveket, a magyar külügyminiszter szerint semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké, ezért kérte, hogy írják bele azokat is az Európa Tanács határozatába. „Ezt a többség elutasította, ezért megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat” – közölte Szijjártó Péter.

Ehhez kapcsolódóan: Népirtáskutató: „Úgy gondolom, hogy népirtással ér fel az ukrajnai orosz erőszak”

A magyar diplomácia vezetője két nappal korábban egy másik határozattervezetről is beszélt, amelyet az Orbán-kormány nem fog megszavazni. Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közös budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar kormány nem fogja megszavazni a srebrenicai népirtás emléknapjának bevezetéséről szóló ENSZ-határozat-tervezetet. A világszervezet több tagországa szeretné július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilváníttatni. Szijjártó Péter szerint azonban ez felesleges feszültségkeltés lenne, a határozattervezet a teljes szerb nemzetet démonizálná.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG