Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emlékeznek és temetnek a srebrenicai népirtás évfordulóján


Az újonnan azonosított áldozatok temetése Potočariban 2023. július 11-én
Az újonnan azonosított áldozatok temetése Potočariban 2023. július 11-én

A srebrenicai népirtás harminc, nemrégiben azonosított áldozatának földi maradványait temették el Bosznia-Hercegovinában az 1995 júliusában muszlim férfiak és fiúk ellen elkövetett tömeggyilkosság 28. évfordulóján.

A maradványokra kelet-boszniai tömegsírokban találtak rá a közelmúltban, a legfiatalabb áldozat a 15 éves Elvir Salčinović volt.

A temetésen több ezren vettek részt, köztük állami tisztségviselők és külföldi méltóságok. A ceremóniát egy 110 kilométeres békemenet előzte meg mintegy hatezer résztvevővel.

Fotógaléria: Feszült légkörben temettek újra harminc muszlim férfit a srebrenicai népirtás emléknapján

Christian Schmidt, a nemzetközi közösség főképviselője azt üzente a boszniai Szerb Köztársaság egyes politikusainak, hogy hivatala kész minden eszközt felhasználni arra, hogy vádat emeljenek a népirtás tagadói ellen.

„A népirtás tagadói, akárhol is éljenek, bűncselekményt követnek el. (…) Ne feledjék, hogy az erről szóló törvény Bosznia-Hercegovina egészére érvényes” – szögezte le.

Denis Bećirović, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja beszédében arra figyelmeztetett, hogy a népirtás megismétlődésének veszélye máig nem múlt el.

Emellett aláhúzta, hogy egyes boszniai politikusok aláássák az ország alkotmányos rendjét, megsértik az áldozatokat, és háborús bűnösöket dicsőítenek.

Ehhez kapcsolódóan: A boszniai Szerb Köztársaság vezetője egyesülni szeretne Szerbiával

A boszniai szerb erők 1995 júliusában több mint nyolcezer muszlim férfit és fiút gyűjtöttek össze és öltek meg Srebrenica városában – ez volt a második világháború óta a legsúlyosabb tömeggyilkosság Európában.

Nagyjából 6700 áldozatot azonosítottak és hantoltak el eddig a Srebrenicához tartozó Potočariban.

Kutatócsoportok még mindig dolgoznak az áldozatok holttestének felkutatásán, munkájukat azonban nehezíti, hogy az elkövetők a háború után sok esetben kiásták és más helyre szállították a tetemeket, hogy elrejtsék a bizonyítékokat. A maradványokat a legtöbb esetben csak DNS-vizsgálattal lehetett azonosítani. A kutatómunka eredményeként minden évben újabb azonosított áldozatokat helyeznek örök nyugalomra.

Ehhez kapcsolódóan: Amikor legutóbb lőttek a szomszédban: a délszláv háború hagyatéka

A mészárlást a nemzetközi bíróságok népirtásnak minősítették, de a szerb és boszniai szerb tisztviselők nem fogadják el ezt a megfogalmazást.

A tömeggyilkosság az 1992–95-ös boszniai háború végén történt, amelyben körülbelül százezer ember vesztette életét.

A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát, Ratko Mladićot és Radovan Karadžić korábbi politikai vezetőt is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.

XS
SM
MD
LG