Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megy a matek az önkormányzatoknál a fixált gázárlehetőség és a távhős kötbér miatt


Az elemző szerint érdemes lehet élni a lehetőséggel, mert a tőzsdei árak emelkedhetnek nyáron
Az elemző szerint érdemes lehet élni a lehetőséggel, mert a tőzsdei árak emelkedhetnek nyáron

Péntekig jelezhetik csatlakozási szándékukat a rendeletben meghatározott érintettek, például az önkormányzatok a mostani árszinten fixált gázbeszerzéshez március elsejétől szeptember végéig abban az esetben, ha árindexált szerződést kötöttek. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője szerint érdemes lehet élni a lehetőséggel, mert a tőzsdei árak emelkedhetnek nyáron. Van, ahol azt számolják, inkább fűtsék-e az üres épületeket, csak ne kelljen kötbért fizetni a megspórolt gázra.

Egy múlt pénteken megjelent korányrendelet szerint az állami és egyházi intézmények, valamint az önkormányzatok e hét péntekig jelezhetik gázszolgáltatójuknak, ha a korábban megkötött, árindexált szerződésük helyett március elsejétől szeptember végéig lényegében a mostani árszinten fixált összegért vennének gázt.

Az érintetteknek érdemes lehet élniük a lehetőséggel, és fixálni a gáz árát szeptember végéig, mert amennyiben a tél hátralévő részében hidegebb időszak jön, emelkedni fog az ár a tőzsdéken, április közepétől pedig elkezdődik a gáztárolók feltöltése a következő téli szezonra, ami szintén felfelé hajthatja az árakat a mostani szintekről – mondta a Szabad Európának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Ez azért is valószínű, mert Oroszországtól várhatóan csak a töredéke fog jönni a tavaly még megérkezett hatvanmilliárd köbméternek, ami szintén drágulást okozhat – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: Bezuhant a gáz ára az európai tőzsdén, de mit jelent ez a hazai fogyasztóknak?

Mint mondta, normál esetben nyáron szokott olcsóbb lenni a gáz, de a háború miatt felbolydult piacon ez egyáltalán nem biztos, sőt a határidős árak azt mutatják, hogy nyáron a mostaninál drágább lesz a gáz a betáplálási kötelezettség miatt, amely áprilistól októberig szokott tartani. Uniós előírás, hogy még a tél előtt nyolcvan-kilencven százalékra kell feltölteni a tárolókat, és ez olyan pluszkeresletet okoz, ami miatt nyáron drágább lehet a gáz ára, mint télen.

„Azt gondolom, hogy a piacnak nagyjából most vagyunk az alján, és akár a hidegebb idő, akár a betáplálási kötelezettség várhatóan magasabbra hajtja az árakat a jelenlegi szinteknél. Az orosz gáz nélkül ez az egész rendszer rendkívül instabil, kell még két-három év, mire stabilizálódik a piac” – fogalmazott.

Jelenleg hatvan euró körül mozog az irányadó holland tőzsdén az egy hónapra előre leszállított gáz ára megawattóránként. Ez forintra és köbméterre átszámítva 223 forint körül van.

Korábbi cikkünk a témában: A magyar gázpedál fékez – Hová vezet a szolidaritás elutasítása és a ragaszkodás a gáz orosz árazásához?

Úgy tudjuk, az egyik nagy megyei jogú város vegyesen szerződött. A gáz egy részét fix áron veszi, a másik részét árindexáltan. Fix ára hatszáz forint/köbméter, ehhez képest sokkal jobb lenne a 223 forint, de a rendelet értelmében ez a lehetőség erre a szerződésre nem vonatkozik. Pletser Tamás szerint ugyanakkor az árindexált szerződést is érdemes erre az opcióra átváltani a már említett várható nyári drágulás miatt.

Gémesi György: Örülünk, de jobb lett volna korábban

Sokan fognak élni vele, jó, hogy fix árra van lehetőségük az önkormányzatoknak, és nincsenek kiszolgáltatva az áringadozásnak – mondta a Szabad Európának Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Jó lett volna, ha a kormány erre hamarabb biztosít lehetőséget, amikor sokkal magasabban volt a gáz ára, valamint ez a mostani fixált időszak már nem érinti a fűtési szezont, amikor sokkal több gázt használnak, mint az év többi időszakában – tette hozzá.

Ez olyan nagyon sokat most már nem hoz a konyhára, valamit talán igen. Nyilván örülünk, hogy a kormány végre eljutott oda, hogy döntött ebben az ügyben, de késő, mert eddig kellett nagy pénzeket fizetni a tőzsdei árak miatt. Azt javaslom az önkormányzatoknak, hogy éljenek a lehetőséggel, mert ez mégiscsak biztonságot ad a következő hónapokra, még akkor is, ha a korábbiakhoz képest kevesebb gázt fogunk használni” – fogalmazott.

Aki sokat spórolt a távhőn, fizetheti a kötbért

A kormány a fűtési szezon kezdetén tíz százalékról 25 százalékra módosította a lehetséges eltérést a távhőhöz leszerződött földgáz felhasználása esetében. Sok önkormányzat még így is bajba kerülhet, mert olyan sokat spóroltak a távhőn, hogy a leszerződött mennyiséghez képest akár ennél is többet megtakaríthattak a bezárások és a letekert fűtés hatására. Amennyiben a gázmennyiség negyedénél többet spóroltak, a fel nem használt gáz árának két és félszeresét kell kifizetniük kötbérként.

Az egyik nagy megyei jogú városban most épp azt számolják, hogy a fűtési szezonban belecsúsznak-e a 25 százaléknál nagyobb eltérésbe, mert ha igen, inkább elkezdenek jobban fűteni, akár a lezárt épületeket is, mert még mindig olcsóbb, ha felhasználják a leszerződött gázmennyiséget, mintha két és félszeres áron kellene kifizetniük.

Gödöllőt ez nem érinti Gémesi György polgármester szerint, aki megérti a gázkereskedők érdekeit is, de mégis úgy gondolja, ebben a rendkívüli időszakban fel lehetett volna oldani ezt a szabályt, hiszen most akkora megtakarítások voltak az enyhe idő és a takarékossági intézkedések miatt, amelyek következtében sokan túlléphetik a 25 százalékot.

Ehhez kapcsolódóan: Feloldották a tilalmat: új adókat csak kevés önkormányzat vezet be, a meglévőket viszont sok helyen emelik

Önkormányzatok rezsitámogatása

Gödöllő még nem kapta meg a kormány által megítélt 86 milliós rezsitámogatást, de az nagyjából annyi, mint halottnak a csók – fogalmazott Gémesi György. A gáz és távhő drágulása miatt nagyjából hatszázmillió forint többletköltségük keletkezett, amiből a megtakarításokkal 25 százalékot megspóroltak. Így 400-450 millió a többletkiadásuk csak a gázon és a távhőn, erre kapnak 86 milliót a kormánytól, ami a többletköltségek húsz százalékát fedezi. Ehhez jön még az infláció, a béremelések, vagyis a város továbbra is a csőd szélén van, ezekre a megnövekedett kiadásokra a kormány nem adott kompenzációt – mondta a polgármester.

Mennyiben érintik az EU-s korlátozások az orosz gázszállításokat? Erről szól podcastunk:

Semmiben nem korlátozza Magyarországot az EU, ha orosz gázról van szó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:15:41 0:00

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG