Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bezuhant a gáz ára az európai tőzsdén, de mit jelent ez a hazai fogyasztóknak?


Nem szabad, hogy megtévesszen a mostani árszint, mert ez egy pillanatnyi helyzet – mondja a szakértő
Nem szabad, hogy megtévesszen a mostani árszint, mert ez egy pillanatnyi helyzet – mondja a szakértő

Az enyhe tél és a spórolás miatt jelentősen csökkent a kereslet az európai gázpiacon, miközben részben sikerült pótolni a kiesett orosz szállításokat, mindezek hatására a háború előtti szintre csökkent a gáz ára a holland tőzsdén. A hazai piaci lakossági árra azonban ez nem lesz hatással, azok az intézményi és céges fogyasztók nyerhetnek vele, akik piaci indexálással kötöttek rövid távú szerződést.

Az amszterdami gáztőzsdén, mint minden más tőzsdén, az árak a keresleti-kínálati tényezőkből alakulnak ki, és egy piacot sokkoló helyzetben, mint az orosz-ukrán háború, nagyon változékony az árfolyam; olyan mértékű ingadozás, ami az elmúlt évben történt, még soha nem volt az európai gáztőzsdén – mondta a Szabad Európának Kaderják Péter energetikai szakértő.

Mint mondta, a legnagyobb sokk a kínálati oldalon érkezett, miután Oroszország elkezdte csökkenteni az európai szállításait. A covid előtt Moszkva évi 160 milliárd köbmétert szállított az európai gázpiacra, amelynek teljes fogyasztása évi ötszázmilliárd köbméter, vagyis az orosz földgáz jelentős részét tette ki.

Tavaly ez lecsökkent hatvanmilliárdra, ami egy óriási kínálati sokkot jelentett, és voltak kérdőjelek, hogy ezt hogyan tudja megoldani Európa, képes-e annyit megspórolni, illetve új beszállítókat találni, amellyel ellensúlyozni tudja a kiesést. Ez a bizonytalanság hajtotta felfelé az árakat, amelyek augusztusban voltak a csúcson, a 340 eurót is elérte egy MWh. Ez 1200 forint feletti köbméterenként árat jelent. Ez az extrém magas ár korrigált vissza mostanra 65 euróra, ami 270 Ft/m3 körül van.

Korábbi cikkünk a témában: EU-csúcs: mindenki gázárat csökkentene, de mindenki másképp

A közgazdász szerint a mostani esésben az játszik szerepet, hogy a keresleti oldalon kedvező fejlemények történtek, például az enyhe tél, amelynek hatására Európában és Magyarországon is messze az ilyenkor megszokott alatt van a földgázfogyasztás. Jelentős megtakarítási intézkedéseket is bevezettek itthon és a kontinensen is, ami szintén hatással van a fogyasztás csökkenésére. 2022 novemberében 26 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás Európában, mint egy évvel korábban, ez nagyon jelentős különbség, ezzel párhuzamosan a kínálati oldalon kiderült, hogy európai szinten nagyrészt pótolható volt a kiesett orosz szállítás, döntően cseppfolyós földgázzal, az Egyesült Államokból és a Perzsa-öböl térségéből – tette hozzá.

Az európai földgáztárolókban magas a betárolási szint, meghaladja a nyolcvan százalékot még most is, pedig már január van, ilyenkor ez alacsonyabb szokott lenni. Magyarországon hetven százalék felett van. Ha a fűtési szezon végére megmarad harminc százalék, az könnyítés lehet a következő téli szezonra.

Nem szabad, hogy megtévesszen a mostani árszint, mert ez egy pillanatnyi helyzet. Most nagyon alacsony a kereslet, mert már mindenki megvette korábban a gázt, ez is lenyomja a napi árakat. A jövő évi árvárakozások ugyanakkor jóval magasabbak a mostaninál. Nincs még vége a gázpiaci válságnak, ha nem zárul le a háború és nem rendeződik Európa viszonya Oroszországgal, akkor szinte biztos, hogy a hatvanmilliárd köbméter orosz gáz, ami tavaly megérkezett az európai gázpiacra, az idén nem fog, ezért a következő fűtési szezon árait még nem lehet pontosan meghatározni” – fogalmazott.

Korábbi cikkünk a témában: Megérkezett Németországba az első LNG-tartályhajó az Egyesült Államokból

A magyar háztartások az átlagfogyasztásig továbbra is az úgynevezett rezsicsökkentett árat fizetik, ami köbméterenként bruttó 102 forint rendszerhasználati díjjal együtt, miközben a tőzsdén a napi ár most is 270 forint körül van. Az átlagfogyasztás felett a kedvezményes ár több mint hétszerese a lakossági tarifa, 747 forint köbméterenként. Ez a díjszabás április végéig marad az Energetikai Minisztérium közlése szerint, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májustól állapítja meg az új tarifákat. Kaderják Péter szerint a lakossági piaci ár várhatóan csökkenni fog, de hogy az állami MVM-nek brutális veszteséget okozó rezsicsökkentett árat emelik-e, azt nem tudni.

A teljesen piaci ár, amit az állami, önkormányzati intézmények és a vállalkozások fizetnek, az teljesen más szisztéma szerint működik. Itt korábban túlkínálat volt, sok nagykereskedő működött a piacon, viszonylagos gázbőség volt, intenzív verseny alakult ki a fogyasztókért. Sokféle szerződéses konstrukció létezik, van napi, havi vagy negyedéves indexálású, illetve féléves vagy éves megállapodás – ismertette.

Mint mondta, tavaly az volt a nagy változás, hogy szűkös volt a gázkínálat, sok nagykereskedő nem jutott elég gázhoz, nem volt mit eladni, ezért fordulhatott elő, hogy nem tudtak ajánlatot adni a szabadpiaci fogyasztóknak.

Korábbi cikkünk a témában: Májusig rögzítették az átlagfogyasztás feletti lakossági gáz és áram árát

„​A szerződéseket vagy októberben, vagy januárban szokták megújítani, októberben sok olyan történetet lehetett hallani, hogy az intézmények és vállalkozások hiába kértek be ajánlatokat gázkereskedőktől, vagy nem kaptak, vagy értelmezhetetlenül magas árat ajánlottak nekik. Sok fogyasztó ezért rövidebb időszakokra, heti, havi szerződéseket kötött, ami nagy átalakulást jelent ezen a piacon a korábbi, éves szerződésekhez képest. A fogyasztók is bíznak az árcsökkenésben” – fogalmazott az energetikai szakértő.

Ugyanakkor nagyon bizonytalan a piaci helyzet, például, ha Kínában a lezárások feloldását követően újra beindul a gazdaság, akkor az az egekbe emelheti a cseppfolyós földgáz árát, valamint, ha jövő télen nem a mostanihoz hasonló, enyhe idő lesz, az is felhajtja az árakat – mondta Kaderják Péter. Ezekre kevés befolyása van Európának, nehéz megjósolni, hogy szabadpiacon hogyan alakulnak az árak a következő téli időszakra – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG