Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meleg fogadtatásban részesült a kínai elnök Moszkvában


A kínai és az orosz elnök Moszkvában 2023. március 20-án
A kínai és az orosz elnök Moszkvában 2023. március 20-án

Hszi Csin-ping látogatása erős jelzés az Ukrajnát támogató nyugati államoknak, hogy kudarcot vallottak az Oroszország teljes nemzetközi elszigetelését célzó erőfeszítéseik.

A vizitre mindössze néhány nappal azt követően került sor, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a napokban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Kína és Oroszország a háromnapos látogatásra lehetőségként tekint a korábban többször kinyilvánított „korlátlan barátság” mélyítésére.

Elemzők szerint Peking elsősorban az orosz energiahordozókban érdekelt, illetve partnernek gondolja Moszkvát a világpolitika nyugati dominanciájának letörésében.

Hszi és Putyin kölcsönösen drága barátjának nevezte egymást a kamerák kereszttüzében, majd az orosz elnök gratulált kínai kollégájának újraválasztásához, és reményét fejezte ki, hogy sikerül tovább javítani a kétoldalú együttműködést.

Ehhez kapcsolódóan: Dezinformációs háború – Kína és Oroszország együttműködik a propagandában

Putyin üdvözölte az ukrajnai konfliktus rendezését célzó, nemrég közzétett kínai békejavaslatot, és azt mondta, hogy a Kreml kész tárgyalni. „Meg fogjuk vitatni mindezen ügyeket, köztük az általunk nagyra tartott kezdeményezést is” – fogalmazott.

„Együttműködésünk a nemzetközi porondon kétségtelenül segített a globális rend és a multipolaritás alapelveinek megerősítésében” – szögezte le.

Hszi köszönetet mondott a kedves szavakért, és kiemelte, hogy újraválasztását követően Oroszországot választotta legelső külföldi útja célpontjául.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy a vacsora során a felek nagy valószínűséggel részleteiben meg fogják tárgyalni az ukrajnai orosz beavatkozást.

Ehhez kapcsolódóan: Képes lehet-e Kína békét teremteni Oroszország és Ukrajna között?

Putyin számára Hszi látogatása jelentős diplomáciai győzelem, ugyanis a Nyugat nagy erőket fektetett Oroszország nemzetközi elszigetelésébe az invázió tavaly februári megindítása óta.

A Kínai Kommunista Párt központi lapjában megjelent cikkében az orosz elnök „mérföldkövet jelentő” látogatásnak minősítette kínai hivatali partnere moszkvai útját, amely szerinte megerősíti a két ország közötti partnerség „különleges természetét”.

Arra is kitért, hogy a mostani csúcstalálkozóval azt az üzenetet kívánják küldeni az Egyesült Államoknak, hogy nem fogják elfogadni a meggyengítésüket célzó kísérleteket.

„Az Oroszország és Kína, illetve az amerikai diktátumok előtt meghajlani nem hajlandók elrettentését célzó amerikai politika egyre keményebbé és erőszakosabbá válik” – írta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG