Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meloni, Orbán és Pellegrini sem támogatta a döntést Von der Leyenék jelöléséről


Ursula von der Leyen és Orbán Viktor Brüsszelben 2024. június 17-én
Ursula von der Leyen és Orbán Viktor Brüsszelben 2024. június 17-én

Nem jött létre megállapodás az EU27-ek vezetőinek hétfő esti informális vacsoráján az Európai Bizottság következő elnökének jelöléséről és két másik vezetői posztról. Az Európai Tanács a jövő hét második felében újra összeül, hogy meghozza a döntéseket.

Megállapodás nélkül ért véget hétfőn a késő esti órákban az EU27-ek állam- és kormányfőinek informális vacsorája, amelynek menüjén egyetlen fogás szerepelt: az uniós intézmények vezető tisztségeinek betöltése. „Ma nem született megállapodás” – közölte újságírókkal a munkavacsora után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Egyes orgánumok talán túl optimistán arra számítottak, hogy a vezetők között már első nekifutásra kialakul a szükséges konszenzus három megüresedő intézményi vezetői poszt betöltéséről, az Európai Bizottság következő elnökéről, a kül- és biztonságpolitikai főképviselőről és az Európai Tanács új elnökéről. Bár a sajtóhírekben gyakran megemlítik az Európai Parlament elnökének székét is, ez értesülésünk szerint nem része a csomagnak, miután kizárólag az EP-re tartozik a döntés. Ettől függetlenül szinte mindenki biztosra veszi, hogy az európai választásokon diadalt arató Európai Néppárt színeiben politizáló máltai Roberta Metsola marad legalább újabb két és fél évre a képviselő-testület elnöke.

Charles Michel szerint a hétfői informális találkozónak nem is volt célja a megegyezés a következő intézményi vezetői garnitúráról, hanem az, hogy a transzparencia jegyében minden vezetőt meghallgassanak, és megalapozzák a bizalmat a jövő heti döntéshez.

Az Európai Tanács elnöke elmondta: a politikai pártok tettek javaslatot a három tisztségből álló csomagra. A politikai pártcsaládok közül a szociáldemokratákat Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök képviselte, míg a néppártot a lengyel Donald Tusk és a görög Kiriákosz Micotákisz.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU-s tisztújításról egyeztetnek a tagállamok vezetői Brüsszelben

Úgy tűnik, hogy egy-két kivétellel a vezetők támogatásukról biztosították azt a három névből álló csomagot, amelyet napokkal ezelőtt a sajtó is megszellőztetett. E szerint Ursula von der Leyen – úgyis mint a választásokon győztes Európai Néppárt hivatalos jelöltje – maradna újabb öt évre az Európai Bizottság élén, az Európai Tanács elnökének székét a korábbi portugál kormányfő, António Costa foglalná el, míg a kül- és biztonságpolitikai főképviselő a jelenlegi észt miniszterelnök, Kaja Kallas lenne a legvalószínűbb forgatókönyv szerint.

Legalább három tagállami vezető ilyen vagy olyan oknál fogva nem adta hétfőn áldását a csomagra. Az egyikük a magyar Orbán Viktor, akiről régóta tudni lehet, hogy nem támogatja Ursula von der Leyen újrázását a bizottság élén. A másik az ellene elkövetett merénylet után lábadozó Robert Fico helyére beugró új szlovák elnök, Peter Pellegrini, akinek markáns oroszellenes kiállása miatt Kaja Kallasszal szemben van fenntartása.

Végül a meglepetés, amely alighanem minden másnál jobban nyomott a latba: olasz sajtóértesülések szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök sem adta még hozzájárulását a csomaghoz, állítólag taktikai okból.

Charles Michel kötelességnek nevezte, hogy a június 27–28-i EU-csúcson megszülessen a megállapodás a vezetőkről és az EU következő öt évre szóló stratégiai menetrendjéről. Az Európai Bizottság elnökének jelöléséhez elegendő a tagállamok minősített többségének (a 27-ből legalább 15 állam- és kormányfőnek) a támogatását megszerezni.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG