Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menedékjogot kap Svájcban Almati volt polgármestere és felesége


Árusok és vásárlók Almati városában 2020. december 24-én.
Árusok és vásárlók Almati városában 2020. december 24-én.

Svájci menedékjogot kapott Almati volt polgármestere, Viktor Khrapunov és felesége, Leila Khrapunova, akiket Kazahsztánban korrupciós vádak miatt börtönbüntetésre ítéltek.

Megúszhatja a börtönt Almati volt polgármestere a svájci szövetségi közigazgatási bíróság döntése után. A testület közleményében azt írja, hogy menedékjogot adott egy „már elvált házaspárnak”, a bíróság szerint ugyanis „nagy a kockázata annak, hogy akik korábban magas rangú pozíciót töltöttek be a kazah rezsimben, tisztességtelen büntetőeljárás alá vonják, ha visszatérnek az országba".

„A párnak speciális előélete van, visszatérésük az országba különös kockázatot jelent számukra, ezért a svájci szövetségi közigazgatási bíróság menedékjogot biztosít ezeknek az embereknek. A döntés végleges, ellene fellebbezni a legfelsőbb bíróságon nem lehet”- áll az indoklásban.

Leila Khrapunova a Facebookon erősítette meg, hogy a közlemény rájuk vonatkozik és elmondta azt is, hogy az ítélet még 2020. december 29-én született meg.

Földosztás miatt ítélték el

Viktor Khrapunov 1994-1995 között az állami televíziós és rádiótársaság elnöke, 1997 és 2004 között a legnagyobb kazah város, Almati polgármestere volt. Később a kelet-kazahsztáni régió kormányzója lett. 2007-ben mentették fel posztjáról, amikor is rövid időre a rendkívüli ügyek minisztere lett.

Az ex-városvezető családjával 2007-ben költözött Svájcba, miután azzal vádolták meg, hogy polgármestersége idején illegálisan adott el földeket. A bíróság a Khrapunov házaspár távollétében folytatta le az eljárást, majd 2018-ban meghozott döntése szerint csalás, vesztegetés és szervezett bűnözés, valamint hivatali visszaélés és illegális privatizáció miatt kellene börtönbe vonulniuk. Viktor Khrapunov 17 év, felesége 14 év börtönre ítélték.

A pár mindvégig tagadta a vádakat és politikai indíttatásúnak nevezték azt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG