Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meneküljetek! – kérik a helyieket, miután Oroszország fokozza offenzíváját a Donyeck régióban


Egy asszony sétál az éjszakai bombázásban lerombolt háznál az ukrajnai Szlovjanszkban 2022. június 1-jén
Egy asszony sétál az éjszakai bombázásban lerombolt háznál az ukrajnai Szlovjanszkban 2022. június 1-jén

Ukrán tisztviselők felszólították a civileket, hogy sürgősen hagyják el Szlovjanszk városát, mert az orosz hadsereg egyre intenzívebben támadja a Donyeck régiót a Donbászban.

A brit védelmi minisztérium szerdai hírszerzési jelentése szerint „reális esély van arra, hogy a Szlovjanszkért vívott csata lesz a következő kulcsfontosságú harc a Donbászért folytatott küzdelemben”.

„Az orosz haderő keleti és nyugati csoportja jelenleg valószínűleg mintegy 16 kilométerre északra van Szlovjanszktól” – olvasható a jelentésben.


Szlovjanszkot az elmúlt napokban intenzíven lőtték az oroszok, legalább két ember meghalt és heten megsebesültek egy piacot érő, keddi támadásban – közölték tisztviselők.

Pavlo Kirilenko, a Donyeck régió kormányzója és a katonai közigazgatás vezetője az ukrán médiának azt mondta, hogy a legfőbb tanácsa az evakuáció.

„Ezen a héten nem múlt el nap bombázás nélkül” – mondta kedd késő este, hozzátéve, hogy a város jelenleg az orosz rakéta-sorozatvetők lőtávolságán belül van.

Civil áldozatok és lángoló iskola Szlovjanszkban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:12 0:00

„Az ellenség összevissza lövöldöz rakétákkal, a támadások célja a helyi lakosság elpusztítása” – mondta a donyecki kormányzó.

Kirilenko arról is beszámolt, hogy a teljes frontvonal tüzérségi tűz alatt áll a keleti Donbászban, ahol Oroszország összevonta erőit, miután a kemény ukrán ellenállás miatt nem tudta elfoglalni Kijevet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében ismét fejlett rakétaelhárító rendszereket kért, miután az ország nagy részén, köztük a fővárosban is újra légiriadók voltak.

„Az orosz hadsereg nem pihen” – mondta.

„Nem adjuk meg magunkat” – Szlovjanszk orosz támadásra készül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden elítélte Oroszország „értelmetlen háborúját” Ukrajnában, egyúttal az invázió által okozott elviselhetetlen civil szenvedés megszüntetését követelte.

Michelle Bachelet szerint vasárnapig több mint tízezezer civil halálát vagy sérülését dokumentálták Ukrajnában, a valós szám azonban vélhetően sokkal magasabb ennél – tette hozzá.

Mint mondta, legalább 335 gyermek van a 4889 igazolt halott között.

„Ennek az értelmetlen háborúnak minden áldozata nevében véget kell vetni a gyilkosságoknak, a kínzásoknak és az önkényes fogva tartásoknak” – mondta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt tartott utolsó beszédében. A hetvenéves Bachelet négyéves mandátuma lejárt, ezért a volt chilei elnök távozik a posztról.

Ugyanezen az ülésen Emine Dzsaparova ukrán külügyminiszter-helyettes tömeges emberrablással vádolta Oroszországot, példaként említette Ihor Kolcsakajev herszoni polgármestert, és a foglyok azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

„Az egész nemzet szenved a fájdalomtól” – mondta videokapcsolaton keresztül.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG