Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így kampányolnak a keresztény pártok Németországban


A keresztény pártok, illetve a Zöldek mostani kancellárjelöltje egy panelbeszélgetésen az 56. müncheni biztonsági konferencián még 2020. február 16-án
A keresztény pártok, illetve a Zöldek mostani kancellárjelöltje egy panelbeszélgetésen az 56. müncheni biztonsági konferencián még 2020. február 16-án

Merkel kancellár pártja kedden bemutatta a szeptemberi németországi választásokra kidolgozott kampányát. Ez Armin Laschetet békéltető, tapasztalt vezetőként ábrázolja, és a klasszikus jobbközép témákat ötvözi azzal, hogy gazdasági lehetőségként mutatja be a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A Kereszténydemokrata Unió kampánya, amelynek célja, hogy Merkel 16 éves hivatali ideje után is a magáénak mondhassa Németország legfőbb hivatalát, figyelembe veszi a folytatódó koronavírus-járványt is – mondta a párt főtitkára, Paul Ziemiak.

Közölte, hogy a hagyományos háztól házig kampányt ezúttal „talán inkább a kert kerítésénél folytatják”, míg a zárt térben megtartott gyűléseken hibrid offline-online események lesznek ezres tömegek helyett.

„Példát kell mutatnunk azzal, hogy betartjuk, amit másoktól elvárunk” – mondta.

Nincsenek kísérletek

A jobbközép unióblokk, amelyben a CDU dominál, a múlt hónapban kiadott egy programot, amelyben ígéretet tesz a gazdaság fellendítésére az adók emelése nélkül, és az ország „éghajlatsemlegessé” tételére 2045-re, miközben továbbra is megőrzi az ipari munkahelyeket.

A párt új plakátkampányában Laschet, Németország legnépszerűbb tartományának kormányzója, a leköszönő kancellár centrista utóda szerepel az Együtt egy modern Németországért szlogen mellett.

„Ő az a meggyőző politikus, aki összefoghatja az embereket” – mondta Ziemiak. Világossá tette: a párt vonzerejének egyik eleme az, hogy nem kockáztat, „nincsenek kísérletek”, mint például a Zöldek környezetvédője, Annalena Baerbock kancellárrá válása esetén.

Klímasemlegesség és az ipari munkahelyek megtartása

Más plakátok olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a biztonság, amely klasszikus CDU-téma, és az éghajlatváltozás a Klímavédelem, munkahelyteremtés szlogen alatt.

„Azt akarjuk, hogy az éghajlat-semlegesség kérdése pozitívum legyen – pozitív az export, a munkahelyek biztosítása és új munkahelyek létrehozása szempontjából – mondta Ziemiak. – Nem kell mindent elhagyni – alkalmazni kell az új technológiákat és új éghajlatsemleges növekedést kell teremteni.”

Merkel és Markus Söder, a CDU testvérpártjának vezetője, aki áprilisban Laschettel szállt harcba a kancellárjelöltségért, ott lesz a kampány nyitó- és zárórendezvényén – mondta Ziemiak. Dátumokat nem mondott.

Merkel 2018-ban jelentette be, hogy nem indul az ötödik négyéves kancellári ciklusért. Most az uniópártok vezetik a közvélemény-kutatásokat, jóllehet az év elején volt egy jókora visszaesés.

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG