Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkel CDU-ja nagyot nyert egy tartományi választáson


Szász-Anhalt miniszterelnöke, a CDU színeiben politizáló Reiner Haseloff Magdeburgban az első választási részeredmények ismertetése után. 2021. június 6.
Szász-Anhalt miniszterelnöke, a CDU színeiben politizáló Reiner Haseloff Magdeburgban az első választási részeredmények ismertetése után. 2021. június 6.

Angela Merkel német kancellár Kereszténydemokrata Uniója (CDU) az előre jelzettnél nagyobb győzelmet aratott egy június 6-i tartományi választáson. Ez lendületet ad a konzervatív pártnak a szeptemberi szövetségi választások előtt.

A CDU a voksok 37,1 százalékát szerezte meg a kis keleti Szász-Anhalt tartományban az előzetes eredmények szerint, jelentősen többet, mint a 2016-os választásokon.

A CDU Szász-Anhaltban elért győzelme megerősíti Armin Laschetet, a párt kancellárjelöltjét, aki éppen azért küzdött, hogy végre lendületbe jöjjön, mióta áprilisban őt választották meg a párt szövetségi választási kampányának élére.

Lendület a CDU-nak és Laschetnek

Laschet Merkel utódja kíván lenni, tizenhat év után az első új német kancellár. Merkel azt mondta, hogy a szeptember 26-i szövetségi választásokat követően távozik a hatalomból.

Reiner Haseloff, Szász-Anhalt miniszterelnöke csatlakozott a CDU országos pártvezetőihez, akik azt állítják, hogy a CDU győzelme jó előjel a szeptemberi választásokra.

A tartományi választási eredmény azt is mutatja, hogy a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) 20,8 százalékra csúszott vissza, de így is a második legnagyobb erő marad az új tartományi parlamentben.

Kelet-Németország maradt a szélsőjobb bástyája

Az eredmény „egyértelmű üzenet a külvilág számára” a szélsőjobb szerepéről a német politikai életben – mondta Haseloff a regionális közmédiumokat tömörítő ARD-nek.

Ám az AfD eredménye ismét rávilágít arra, hogy Kelet-Németország a párt bástyája. 20,8 százaléka több mint kétszerese a párt jelenlegi állásának a szövetségi közvélemény-kutatásokban.

Szász-Anhalt összes pártja kizárta az együttműködést az AfD-vel, amely megpróbálta választási kérdéssé tenni Németország szigorú járványellenes intézkedéseit.

Ám a Covid–19-fertőzések csökkenő száma és az emberek folyamatos oltása valószínűleg segített a CDU-nak.

A Zöldek itt nem annyira népszerűek

A Zöld Párt, amelynek támogatottsága az ország keleti részén elmaradt a nyugati tartományokétól, Szász-Anhaltban csak nagyon szerény növekedést ért el, a négy évvel ezelőtti 5,2 helyett most 5,9 százalékot szerzett.

A CDU jelenlegi fő kihívója Merkel utódlására a Zöld Párt kancellárjelöltje, Annalena Baerbock.

A CDU a szövetségi közvélemény-kutatásokban kicsivel megelőzi a Zöld Pártot, bár az előnye az év eleji két számjegyűről június elejére körülbelül két százalékra esett vissza.

Készült a dpa és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG