Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felkereste Sulyok Tamás államfő Karsai Dánielt, és mérlegeli a kérvényét


Karsai Dániel angyalföldi otthonában 2024. május 16-án
Karsai Dániel angyalföldi otthonában 2024. május 16-án

Meglátogatta Sulyok Tamás köztársasági elnök Karsai Dánielt, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő, 47 éves alkotmányjogászt, aki az eutanázia hazai legalizálásáért küzd. Az államfő hamarosan választ ad Karsai kérvényére, hogy adjon kegyelmet a gyógyíthatatlan betegek öngyilkosságában közreműködőknek.

Otthonában látogatta meg Karsai Dánielt Sulyok Tamás köztársasági elnök szerda délelőtt – írja a Magyar Hang. A lapnak Karsai Dániel ápolója, Márkovics Ákos erősítette meg a hírt.

Mint mondta, több mint félórás beszélgetés volt Dani és a köztársasági elnök között, amely meghitt és jó hangulatban telt.

Az államfő biztosította arról, hogy emberileg mellette áll. Arról is beszélt, hogy Karsai Dániel kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegeli, a közeljövőben írásos választ ad – mondta a lapnak Márkovics Ákos.

„Dani nagyon örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta, hogy az államfő az otthonában látogatta meg, aki ráadásul egy régi ismerőse üdvözletét is átadta” – idézi a lap az ápolót.

Ahogy a Szabad Európának adott interjúban elmondta, Karsai Dániel azt kérte még januárban az őt fogadó Novák Katalin köztársasági elnöktől, majd lemondása után utódjától, Sulyok Tamástól, hogy nyilvánosan vállalja fel előre, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében – akik az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésnek vannak kitéve – kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködő személyeknek, családtagoknak, barátoknak, egészségügyi személyzetnek. Karsai Dániel szerint egy ilyen kegyelmi döntés megalapozottságához egy bizottság segíthetné az elnök munkáját, amelynek tagja lehetne orvos, pszichiáter és büntetőjogász.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: Amíg tudok kommunikálni, nem adom fel

Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász február végén a Szabad Európának nyilatkozva úgy vélte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) májusban hozhat döntést az általa kezdeményezett perben, az eutanázia engedélyezése ügyében.

Néhány napja újabb interjút adott, amelyben a strasbourgi döntést nevezte a legfontosabbnak. Azt mondta, ettől függetlenül szerinte annyival vitte előre az életvégi döntések ügyét, hogy előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon.

Mint mondta, régebben, amikor még csak enyhe tünetei voltak, azt gondolta, hogy a mostani állapota már nem elfogadható. Jelenlegi állapotában azonban még nem döntene az eutanázia mellett, szerinte az aktív kommunikáció elvesztése lesz a határ, de ezt is csak akkor fogja tudni, ha már ott lesz.

XS
SM
MD
LG