Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karsai Dániel: Amíg tudok kommunikálni, nem adom fel


Karsai Dániel
Karsai Dániel

Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel a Szabad Európának. Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász az elmúlt hetek eseményeiről is megosztotta a véleményét.

Az életvégi döntések képviseletétől mára eljutott odáig, hogy felhívást tesz közzé: ne szavazzanak a Fideszre az EP-választáson. Milyen megfontolásból vetette fel?

A kormány annyira nem tesz semmit ezekben a fontos ügyekben, mint az egészségügy, a gyermekvédelem és az életvégi döntésekhez való jog, hogy muszáj volt valamilyen erősebb figyelemfelhíváshoz folyamodni, és nem volt jobb ötletem, mint ez. Remélem, hogy a kormány előbb-utóbb úgy véli, meg kell szólalnia ezekben az ügyekben, mert eddig nem tette.

Ön szerint miért kaphatott kegyelmet K. Endre, és mit gondol az ügy következményeiről?

A Telex ezt egy nagyon korrekt tényfeltáró cikkben megírta, hogy Balog Zoltán lobbizott ennek az embernek a kérelméért, ezt Novák Katalin és Varga Judit elfogadta. Azt gondolták, nem derül ki, de kiderült. Az egész jól mutatja, mennyire egészségtelenül működik a magyar államszervezet, az állam és egyház elválasztása papíron sincs meg. Az elnöki kegyelem jogintézménye alapos reformra szorul, a kegyelmi kérvények nyilvánosságát kell megteremteni.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: A köztársasági elnök közvetlen választása hibás elképzelés

Azt írta, hogy összefonódásban működnek az egyébként egymás ellenőrzésére és ellensúlyozására hivatott szervek. Mire gondolt?

Ebben a konkrét ügyben arra, hogy az igazságügyi miniszter végül beadta a derekát, de ez az állami működés minden területére igaz egyébként. A poszt megírásakor még alapos gyanú volt, hogy a kegyelmi ügyről a kormány és Orbán Viktor is tudott, de a Telex cikkéből kiderül, hogy nem így volt, tehát a helyzet nem annyira sötét, mint ahogy korábban gondolhattuk.

Ön is kegyelmi kérdést érintő javaslattal kereste fel Novák Katalint az életvégi döntésekkel kapcsolatban. Ez pontosan miről szólt, és mi a terve a köztársasági elnök lemondását követően?

Újra meg fogom keresni a következő köztársasági elnököt, legyen bárki. A javaslatom lényege, hogy a köztársasági elnök nyilvánosan vállalja fel előre, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében – akik az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésnek vannak kitéve – kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködő személyeknek, családtagoknak, barátoknak, egészségügyi személyzetnek. Egy ilyen kegyelmi döntés megalapozottságához egy bizottság segíthetné az elnök munkáját, amelynek tagja lenne orvos, pszichiáter és büntetőjogász.

Mekkora esélyt lát arra, hogy a következő köztársasági elnök megtenné?

Novák Katalin nem volt elzárkózó. Ugyan nem tudni, ki lesz a következő elnök, meglátjuk, az ötlet ismert, van ideje előre felkészülni rá a leendő elnöknek.

Korábbi cikkünk a témában: Eutanázia: az NVB elutasítása után további jogi lépésekre készülnek Karsai Dánielék

Felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította beadott népszavazási kérdése hitelesítését. Mit gondol az NVB határozatáról, és hogyan érvelnek a Kúria előtt, hogy mégis meg lehessen tartani a népszavazást, amely arról szólna, hogy az Országgyűlés módosítsa-e a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban való közreműködésről szóló szabályozását, hogy ne vonatkozzon az aktív eutanáziában segítséget nyújtókra?

Múlt pénteken nyújtottuk be a felülvizsgálati kérelmet, a Kúriának kilencven napja van. Bízom benne, hogy ennél hamarabb és kedvező döntést hoz. Az NVB azon az állásponton volt, hogy az Alaptörvényt sértené egy ilyen népszavazás kiírása, mert az állam életvédelmi kötelezettsége sérülne. Az NVB szerint az élethez való jog megelőzi az emberi méltósághoz való jogot, de szerintem ez fordítva igaz. Éppen az emberi méltóság az egyetlen alapvető jog, amely az Alaptörvény értelmében sérthetetlen.

A strasbourgi per ügyében mikorra várható fejlemény?

Szerintem májusban lesz döntés.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel ügyvédje: A strasbourgi bíróság nagyon komolyan veszi az életvégi döntés ügyét

Hogyan alakul az egészségügyi állapota? Mennyit kíván belőle megosztani a nyilvánossággal?

A részletekbe nem mennék bele, nem akarom túlságosan elborzasztani az olvasókat, de gyakorlatilag a teljes önállótlanság állapota. Most történt egy nagy fejlődés az életemben, kaptam egy fejpálcát, így a fejemmel tudom kezelni az iPadet, tudok önállóan olvasni és egyszerűbb üzeneteket írni.

Ezt hogy kell elképzelni, hogyan működik?

Ez egy sisak, amelynek a tetején van egy hosszú pálca, és a fejemet mozgatva a végével bökdösöm a képernyőt. Alkalmazásokat nyitok meg, cikkeket olvasok és rövid üzeneteket tudok küldeni. A fejem még jól mozog, még ékezeteket is tudok írni. A nyilvános posztjaimat diktálom, de a barátaimnak most már tudok önállóan üzenetet küldeni, még ha csak annyit is, hogy látta-e a legutóbbi AS Roma-meccset. Már ez is jó, a magánszférám töredékét visszakapom, hiszen minden üzenetemet más írja, és látja, hogy mit kapok. A magánszféra teljesen eltűnt, ez most picit visszajött.

Mindenki képzelje el, milyen szuper élet az, ahol ez nagy öröm. De továbbra is jónak érzem az életem, van miért élni és dolgozni. Nem adtam fel, de azért az emberi méltóság fogalma egy kicsit más az én szememben, mint a kormányéban. Remélem, egyiküknek sem kell ezt megtapasztalnia, mert szörnyű.

Hogyan gondolkodik mostanában a saját életvégi döntéséről, hogy áll ezzel a vívódással?

Nem vívódom, mert egyelőre az életem a nehézségek ellenére értelmes és jó, elképesztően sok segítséget kapok a családomtól, a barátaimtól és a segítőimtől, akiket nem az állam biztosít. Nem hoztam még döntést. Amíg a passzív és aktív kommunikáció megy, nem fogom feladni. Tehát ha bármilyen módon meg tudom oldani, hogy a gondolataimat kifejezzem, addig ezt a döntést nem akarom meghozni, de még nem voltam soha abban a helyzetben, amiben majd akkor leszek. A jogot mindenképpen meg akarom kapni, hogy ne kelljen eltűrnöm egy emberhez teljesen méltatlan helyzetet.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG