Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mérleget von az orosz ellenzék Navalnij bebörtönzése után


Békejelet mutat egy tüntető, miközben elviszik a rendőrök egy, a bebörtönzött orosz aktivista, Alekszej Navalnij mellett tartott tüntetésen, Moszkvában, 2021. január 31-én.
Békejelet mutat egy tüntető, miközben elviszik a rendőrök egy, a bebörtönzött orosz aktivista, Alekszej Navalnij mellett tartott tüntetésen, Moszkvában, 2021. január 31-én.

Azt követően, hogy egy moszkvai bíróság 2 év 8 hónap büntetőtáborra ítélte Alekszej Navalnij ellenzéki vezért, több ezer ember vonult az utcákra tiltakozni. A tüntetőknek az orosz rohamrendőrség brutális fellépésével kell szembenézniük. A kulisszák mögött közben a mozgalom azt latolgatja, hogyan tovább.

Alekszej Navalnij egy üvegfalú ketrecben várta a bíróságon az ítélethirdetést és az utolsó szó jogát kihasználva üzent azoknak, akik két hétvégén át tüntettek mellette az orosz városok utcáin. Az ellenzéki vezér ismét elítélte Vlagyimir Putyin elnököt és kormányát, amelyek szerinte az ellene elkövetett gyilkossági kísérlet mögött álltak, de nem tudták elhallgattatni.

Ez azért történik, hogy sok-sok embert megfélemlítsenek. Egyet bebörtönöznek, hogy milliókra ijesszenek rá” – mondta a 44 éves Navalnij, Putyin elnök legnagyobb haza bírálója. „Ez nem erődemonstráció. Ez a gyengeség demonstrációja” – tette hozzá.

Navalnij és az általa 2011-ben alapított Korrupcióellenes Alapítvány a hatalom magas szintjein elterjedt korrupció utáni nyomozásaival tüske a Putyin-rendszer szemében. A mozgalom azzal fenyegeti a Kremlt, hogy egyre növekvő és elkötelezett aktivistákból álló regionális hálózatával felrázza Oroszország központosított politikai rendszerét.

Eddig nem látott mértékű brutalitás a Kreml-ellenes tüntetéseken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Hogyan folyatja a munkát az alapítvány Navalnij nélkül?

Most, hogy a politikust 2 év 8 hónap kényszermunkára ítélték, mozgalma számára eljött az idő, hogy mérleget vonjon és eldöntse, hogyan folytatja tevékenységét vezetője távollétében.

Készen állunk rá” – mondta Ivan Zsdanov, a Korrupcióellenes Alapítvány igazgatója a Szabad Európának adott telefoninterjújában. „Már korábban is nehezedett ránk nagy nyomás, most is megbirkózunk vele” – tette hozzá.

Zsdanov szerint a Navalnij alapította mozgalom azért is tudja folytatni, mert a munkatársak tudják, mi a dolguk, „Navalnijt pedig nem kell lecserélni”. A feladat továbbra is az, hogy leleplezzék a korrupt hivatalnokokat és a Putyin rendszer bűneit. Ezt a kampányt folytatta az alapítvány azután is, hogy vezetőjét augusztusban egy szibériai látogatás során megmérgezték, majd életmentő gyógykezelésre Németországba szállították.

Nincs borítékom, benne Alekszej instrukcióival, hogy milyen lépéseket kell követnem” – írta Leonyid Volkov, Navalnij regionális irodáinak igazgatója a Facebookon. „De persze a Navalnij-csapat és a Korrupcióellenes Alapítvány tudja, hogy most mit kell csinálni. Tisztában vagyunk vele, hogy csak most kezdődik minden. Tudjuk, mi a dolgunk”.

Mit várhat most Navalnij és az orosz ellenzék?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

Hasonló mérföldkő vagy nem? A Kreml 18 éve semlegesítette Hodorkovszkijt

Navalnij bebörtönzése mérföldkő a Putyin-korszakban. Ahhoz mérhető, mint amikor 2003-ban letartóztatták és őrizetbe vették Mihail Hodorkovszkij olajmágnást, a Jukosz energiacég egykori főnökét, aki akkoriban Oroszország tizedik leggazdagabb embere volt. Hodorkovszkij elítélésével a Kreml felpörgette azt a kampányát, amellyel megzabolázta az ország oligarcháit és biztosította, hogy ne üssék bele az orrukat a politikába.

Emellett a Hodorkovszkij elleni fellépés nyitotta meg igazán az utat Putyin előtt, hogy átvegye az ellenőrzést a média felett – amibe már 2000-ben történt megválasztása után belekezdett – és hogy egy olyan központosított politikai rendszert hozzon létre, amely egyre jobban letöri az ellenállást.

Navalnij azt állítja, hogy tavalyi megmérgezésére személyesen Putyin adott parancsot. A Kreml elutasítja a vádat. Az ügy sokkot váltott ki az orosz ellenzékben és intenzívebbé tette az útkeresést, amely valójában már a 2019-es kormányellenes tüntetések letörése és az azokat kísérő növekvő állami elnyomás óta tart. Navalnij január 17-i hazatérése óta több, mint 10 ezer embert tartóztattak le – esetenként brutális fellépés során – az ellenzéki vezért támogató tüntetéseken.

A Navalnij elleni fellépés olyan, „mint bikának a vörös posztó”

A Szabad Európa megkereste Navalnij négy regionális koordinátorát. Közülük egy vállalta, hogy megjegyzései mellett a nevét is nyilvánosságra hozzuk. Andrej Fatyejev, a szibériai Tomszk Navalnij-irodájának vezetője – épp ebben a városban mérgezték meg tavaly nyáron az ellenzéki vezért.

A mérgezés olyan volt, mint amikor belengetik a bikának a vörös posztót. Motivált bennünket” – válaszolt egy SMS-ben. Majd egy mérges emoji mellé még ezt írta: „mérleget vonunk. Navalnij mozgalma nem fog eltűnni... hatalmas erkölcsi fölényben érezzük magunkat. Az egész ország látta Putyin félelmét, látta, hogy milyen szánalmas és gyenge, hogy mire képes a bíróságok és az igazságszolgáltatás felhasználásával”.

Békés teázgatás: az orosz tévé kedves testőrökként mutatja be a rendőröket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

Cél az Egységes Oroszország monopóliumának megtörése

Annak ellenére, hogy Navalnijt most megfosztották attól hogy kampányolhasson vagy indulhasson az őszi parlamenti választásokon, csapata intenzíven készül a szeptemberi voksolásra. Az aktivisták megpróbálják bevonzani azokat a tiltakozó szavazatokat, amelyekkel korábban Tomszkban és Noviszibirszkben meglepetésre az ő jelöltjeik győztek. Most azokat is támogatni próbálják, akik alternatívát kínálnak a monolit kormánypárttal, az Egységes Oroszországgal szemben.

A jelenlegi helyzet vízválasztó a Putyin-rezsim számára” – írta Tatjana Sztanovaja politológus a Twitteren. „20 év alatt először fordul elő, hogy teljesen új helyzettel szembesül. Először történik meg az, hogy a Kreml nem tudja kordában tartani a tömeges elégedetlenséget”.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

Navalnij 2019-ben hirdette meg az „Okos szavazás” startégiáját, ami kulcsszerepet játszhat abban, hogy megtörjék az Egységes Oroszország politikai monopóliumát. Emellett kulcsszerepet játszanak majd a folytatódó korrupciós nyomozások. Ezek célja, hogy az oroszok lássák, évek óta csökkenő fizetéseik mellett mekkora a kontraszt az ő mindennapjaik és az őket irányítók életvitele között.

Putyin megmutatta, mennyire feldühítette Navalnij, mert nem tudta megölni. Most fél és mérges... ilyennek tűnik majd az emberek szemében itthon és külföldön is” – teszi hozzá Ivan Zsdanov, az orosz Korrupcióellenes Alapítvány igazgatója.

Matthew Luxmoore írása

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG