Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mészáros Lőrinc ezermilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el csak az elmúlt három évben


Mészáros Lőrinc lett az ország tenderbajnoka, Szíjj László ezüstérmet kapott. Még mindig az építőiparban nyerték el a legtöbb közbeszerzést a kormányközeli üzleti körök, de úgy tűnik, a propaganda is egyre jövedelmezőbb: közel háromszázmilliárd forintnyi közbeszerzés landolt az állam kedvenc kommunikációs ügynökségének tulajdonosánál.

„Több mint 2500 cégről és az általuk 2019 és 2021 között elnyert mintegy 34 ezer közbeszerzésről, valamint a nyertes cégek végső tulajdonosairól érhető el információ a felületen” – mondta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója a projektet bemutató sajtótájékoztatón.

Martin József Péter szerint a magyar közbeszerzési rendszer a korrupció melegágya, mivel kormányközeli szereplők nyerik a megbízások túlnyomó részét. Idén májusban mutatta be a TI a Tenderbajnokot, erről itt írtunk.

A mostani elemzés a legfrissebb adatokat tartalmazza, miután a májusi még nem foglalta magában a 2022-es céges beszámolókat és a 2021-es közbeszerzési adatokat. Májusban a Szijjártó Péter külügyminisztert megjachtoztató Szíjj László volt a bajnok, különböző cégein keresztül 914 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el 2018–2022 között. A második helyen Mészáros Lőrinc szerepelt 633 milliárd forintnyi elnyert tenderrel.

A legújabb, 2019–2021-es időszakban helyet cserélt a két kormányközeli vállalkozó: Mészáros cégei 1141 milliárd forintnyi közpénzt, míg Szíjj László vállalatai 842 milliárdnyi közbeszerzést nyertek el a vizsgált három évben. Utóbbi azért bukott ennyit, mert Mészárosra szállt át a ZÁÉV Zrt.-ben lévő tulajdonjoga, így a cég által elnyert közbeszerzések is Mészárost gazdagították. Mészáros Lőrinc cégei a megelőző három évben a közbeszerzések összértékének 8,9 százalékát nyerték el, míg Szíjj László érdekeltségei 6,6 százalékot.

A harmadik helyen Kis-Szölgyémi Ferenc érdekeltségei szerepeltek. A takarítás Mészáros Lőrincének nevezett vállalkozó rengeteg, takarítással kapcsolatos közbeszerzést nyert el az elmúlt három évben, összesen 585 milliárd forint értékben. A negyedik helyet az állami cégek, szervezetek fő kommunikációs ügynökségét tulajdonló Balásy Gyula kapta, miután 295 milliárdnyi közbeszerzést szerzett.

A cégek rangsorát a Szíjj László vezette Duna Aszfalt Zrt. nyerte, ők kapták a legtöbb közbeszerzést, az eljárások értéke elérte az 580 milliárd forintot. Két cég járt szorosan a nyomában: Kis-Szölgyémi Ferenc B+N Referencia Zrt.-je több mint 532 milliárd forintnyi közbeszerzéssel és Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-je 511 milliárd forintnyi megbízással.

Zeisler Judit, a TI projektmenedzser elmondta, hogy a politikai vállalkozók mellett az adatok számos, radar alatti szereplő jelentőségére és közhatalmi összefonódására rávilágítanak. Elemzésük szerint a vizsgált tulajdonosok két százaléka (127 személy) legalább egy közhivatalt tölt vagy töltött be. Milliárdos nagyságrendben nyertek közbeszerzést volt rendészeti és közigazgatási államtitkárok és kormánybiztosok is.

Célkeresztben a vállalatok

Azokat a cégeket vizsgálták, amelyeknek legalább százmillió forintos árbevételük volt 2022-ben, és ennek döntő része magyar közbeszerzésekből származott. A Tenderbajnok új adatsorában a fentebb leírt feltételeknek megfelelő 2541 cég 34.380 közbeszerzési eljárásrész és több mint 5512 végső tulajdonos adatait összegezték. A vizsgálati szempontoknak megfelelő vállalatok összesen 12,7 ezermilliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket 2019 és 2021 között.

A Tenderbajnok legújabb adatbázisa a magántőkealapok közbeszerzéseket elnyerő érdekeltségeire is kitért. Ez azért problémás, mert az Alaptörvény szerint csak átlátható tulajdonosi struktúrával rendelkező vállalkozások indulhatnak közbeszerzéseken. A magántőkealapok egyik jellemzője, hogy titokban marad a valódi tulajdonosok kiléte, mert nem kell a hatóságok előtt felfedni. Zeisler Judit szerint ezáltal nem teljesül az Alaptörvény 38. cikkének előírása, amely azt szabályozza, hogy a közpénzek elköltése átláthatóan történjen.

„A közbeszerzési szabályok igen megengedők. A pályázat során, az átláthatósági nyilatkozatban elég csak a magántőkealap vezetőjének nevét megadni. A részvényesek, vagyis a tulajdonosok személye titokban maradhat” – tette hozzá.

A vizsgált vállalkozások közül 22 cégben 15 magántőkealap volt közvetve vagy közvetlenül tulajdonos 2022-ben. A magántőkealapok által tulajdonolt vállalkozások összesen 608 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket, ami az összes vizsgált tender értékének 4,8 százalékát teszi ki. A magántőkealapok kezelői között feltűnnek Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek is a tulajdonosi adatokban nevesített oligarchák mellett.

A Transparency International Magyarország Tenderbajnok projektjének célja, hogy nyilvánosan elérhető információk – közbeszerzési, céginformációs és tulajdonosi adatok, valamint közhatalmi pozíciók és sajtómegjelenések – összekapcsolása révén nagyobb átláthatóságot teremtsen a közpénzek elköltésének módjáról.

A projekt két jelentős problémára hívja fel a figyelmet: a közbeszerzési piac koncentrációjára és az összeférhetetlenségek gyanújára.

Ez a két tényező nagyban befolyásolja a közbeszerzési verseny élénkségét, vagyis azt, hogy mely szereplők férnek hozzá kiemelkedő mértékben közbeszerzési megbízásokhoz, és milyen előnyökhöz juthatnak egyéb pozícióikból fakadóan.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG