Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Böngéssze végig a magyar közbeszerzések királyait!


Részlet a Tenderbajnok oldaláról.
Részlet a Tenderbajnok oldaláról.

A magyar Transparency International eddig egyedülálló interaktív magyar közbeszerzési adatbázist mutatott be Tenderbajnok néven. Itt több ezer tendergyőztes cég vált egyszerűen kereshetővé, a sokszor rejtőzködő végső tulajdonosaik jó részével együtt. A legnagyobbat szakító magyar közbeszerzési bajnokok közt viszont nincs meglepetés: Szíjj László, Mészáros Lőrinc és Balásy Gyula a sorrend.

Magyarország rengeteg pénzt költ el közbeszerzéseken és ez lényegében folyamatosan növekszik, tavaly már csaknem 3600 milliárd forintnyi szerződést kötött így az állam. Elég komoly probléma viszont, hogy ezzel párhuzamosan a magyar közbeszerzések korrupciós kockázatai is egyre erősödtek.

Ettől nem függetlenül pedig nagyon erős a gyanú, hogy néhány, politikusokból és vállalkozókból álló csoport "foglyul ejtette" az államot. Azaz bizonyos közintézmények irányítását is átvéve többek közt a közbeszerzéseket is rendszerszerűen el tudják téríteni a közérdek helyett a saját anyagi érdekeik irányába.

Könnyebben megnézheti bárki

A magyar Transparency International emiatt hozta létre a Tenderbajnok nevű oldalát. Ez egyszerűen fogalmazva egy olyan interaktív adatbázis, ahol meg lehet nézni, hogy az elmúlt években

kik voltak a magyar közbeszerzések legnagyobb haszonélvezői.

A Tenderbajnoknál emellett kifejezett cél volt a közhatalmi kapcsolatok és a közbeszerzési sikeresség közti esetleges kapcsolatok bemutatása is.

Kik vannak benne?
Eleve csak azokat a cégeket vizsgálták, amelyeknek legalább százmillió forintos árbevétele volt 2021-ben, és a bevételük döntő része magyar közbeszerzésekből származott. Összesen több mint 2700 cég, 30 ezer közbeszerzési eljárásrész és több mint 5200 végső tulajdonos adatait tették elérhetővé és elemezhetővé. Utóbbi különösen nagy értéke a felületnek, ezeket jellemzően nem kell megadni a közbeszerzésekhez és drága adatbázisokban is sokszor hiányosan vagy pontatlanul szerepelnek. Az adatbázisban a 2018-2020 közt elnyert közbeszerzéseket nézték, ezek szerződéses összegét pedig a 2021-es árbevételekhez hasonlították, mivel teljesítések és kifizetések gyakran évekkel később zárulnak le.


A felületen külön figyelmeztető jelzésekkel, úgynevezett "red flagekkel" mutattak rá az egyes kategóriákban valamilyen szempontból kiemelkedő kockázatot mutató cégekre és tulajdonosokra.

Ilyen jelzés például, ha egy vállalat kiugróan nyereséges lesz az elnyert közbeszerzések után. Vagy ha mondjuk extrém mennyiségű közbeszerzést nyert el a méretéhez képest.

A top 5 tenderbajnok cégnél egyébként az építőcégek dominálnak, csak egy takarítócég fért fel harmadik helyen. Ezek sorrendben:

  • Duna Aszfalt Zrt.
  • Colas Út Építőipari Zrt.
  • B+N Referencia Zrt.
  • Mészáros és Mészáros Zrt.
  • Soltút Zrt.

Különösen kiemelkedőnek bizonyult a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. teljesítménye, amely

több mint 626 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket 2018-2020 között.

Tulajdonosi szinten is inkább az ezekhez kötődő üzletemberek kerültek az élre, sorrendben Szíjj László, üzlettársa Mészáros Lőrinc és harmadik helyen a kormányzati kommunikációs megbízások sorozatos győztese, Balásy Gyula. A győztes Szíjj László érdekeltségei csaknem ezermilliárd forintban nyertek el közbeszerzéseket a vizsgált időszakban.

"Vallási célú épületek kivitelézésére" szűrve például a HUNÉP Zrt. a közbeszerzések kimagasló győztese.
"Vallási célú épületek kivitelézésére" szűrve például a HUNÉP Zrt. a közbeszerzések kimagasló győztese.

Természetesen az sem mindegy, hogy az adott cégek mivel foglalkoznak, hiszen mondjuk egy egyedi vasútfelújítás reális piaci árát jóval nehezebb meghatározni, mint tízezer szabvány gémkapocs beszerzését.

Tiborcz István is előkerül

Árbevétel arányosan egy Tiborcz Istvánhoz kötődő cég lett a magyar bajnok: az Energy Hungary Energetikai Zrt. 2018 és 2020 között több mint 27 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket, miközben 2021-ben csak 121 millió forintos árbevételt könyvelhetett el.

Az is érdekes, hogy mekkora profitot realizáltak ezek a nagy, közbeszerzésekben utazó cégek. Itt a csúcs Eco Solar Concept Zrt. (korábbi nevén Délvíz Zrt.) és Ecoeline Zrt. voltak, akiknél az adózott eredmény az árbevétel hét, illetve nyolcszorosát érte el 2021-ben. Utóbbi egyébként ugyanazon a Baranya megyei bólyi címen működik, mint az előző mutató kapcsán említett Energy Hungary.

Hozzá kell tenni, hogy önmagában az, ha egy cég sokszor és sokat nyer közbeszerzéseken, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy mindenképp korrupt lenne, vagy folyton meghekkelték volna a közbeszerzési versenyt. De több gyanús indikátor együttállása már jellemzően a korrupciós kockázatok növekedését mutatja.

További részleteket a Tenderbajnok odalán és a Transparency részletesebb elemzésében talál.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG