Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétségbeesés és tehetetlen düh – Hallgatók a METU-n történt kirúgásokról


Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő – TEDx konferenciáján 2022. november 10-én
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő – TEDx konferenciáján 2022. november 10-én

Sokkolta a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kommunikáció szakos hallgatóit az a váratlan fejlemény, hogy az új, Fidesz-közeli dékán a félév kezdete előtt néhány nappal kirúgta a képzést vezető Murai Andrást és két másik tanárt. Azóta legalább tíz oktató jelezte, hogy nem tanít tovább a METU-n. A Szabad Európának nyilatkozó hallgatók felháborítónak tartják a történteket.

Sokakban felmerült, hogy iskolát váltanak, de az egyetem megvárta a kirúgásokkal az átjelentkezési határidő végét, ezért ebben a szemeszterben már nem lehet másik képzést választani – mondta a METU egyik végzős hallgatója, aki jobbnak látta, ha név nélkül nyilatkozik.

Olyan hallgatók távozása várható szerinte, akik még a képzésük elején járnak, a végzősöknél ez már nem valószínű. Mint mondta, egyelőre a kétségbeesés fázisában vannak, még nem tudják, hogyan alakul az oktatás szellemisége, amelyet eddig nagyon jónak tartottak.

Szerinte az első pillanattól kezdve egyértelmű, hogy nem arról van szó, amit a METU vezetése írt a kirúgások után, hogy mindent megtesznek a diákokért, az oktatás színvonaláért és azért, hogy olyan tanárok tanítsák őket, akik mentorként is funkcionálnak.

„Ez bullshit, ez eddig volt így. Mi nem kértünk jobb tanárokat, mi az ő segítségükkel szerettük volna megszerezni a diplománkat, tőlük szerettünk volna tanulni” – fogalmazott.

A hivatkozott átszervezésből egyelőre semmit sem látni, csak a személycserét, amit szerinte semmi sem indokolt, mert egy marketinges szakembert tettek meg az újságíróképzés vezetőjének. Átszervezés helyett óriási káosz van, mert a tanrendben szereplő, kötelező szakirányú tárgyaik közül többet egyszerűen elfelejtettek meghirdetni. Nekik már elindult a szemeszter, de még van olyan tantárgyuk, amelyhez nincs oktató rendelve.

Sokkolták a történtek, nagyon megviselte kedvenc tanára, Murai András kirúgása, mert nemrég még fel tudta venni a tantárgyait, a Neptunban az ő neve szerepelt oktatóként, nagyon várta, hogy elkezdődjön a félév – mondta a Szabad Európának egy másik mesterszakos hallgató.

Nála tervezte írni a szakdolgozatát, ahogy sokan mások az évfolyamról, most kereshet új témát és tanárt. A METU kommunikációs mesterszakára éppen a jó légkör miatt jelentkezett. Olyan helyet keresett, ahol a szakmaiság van előtérben, és nem a politizálás. Amikor tavaly elkezdték a mesterképzést, Murai András jelezte nekik, hogy egy jegybanki alapítványhoz került az egyetem, de akkor azt mondta, ennek remélhetőleg nem lesz semmilyen hatása rájuk nézve. Egy évig valóban semmi jele nem volt a tulajdonosváltásnak – mondta a hallgató.

Az egyetem csak annyit közölt velük, hogy változás lesz az oktatók körében, és majd a Neptunban látni fogják, kik lesznek az új oktatók. Szerinte még mindig vannak olyan tantárgyak, ahol nincs megadva az oktató neve, pedig napokon belül kezdődik a félév.

Az ő szempontjából nagyon rosszkor történt a váltás, mert már nem tud máshova átjelentkezni, ezért egyelőre marad, megnézi, mi történik. Arra számít, hogy az eddigi szabadelvű légkör megváltozik. Tenni nem sokat tud ellene, az utolsó félévre, amikor szakdolgozatot kell írni és diplomázni, már nagyon nehéz döntés átjelentkezni egy másik egyetemre, ezért csak tehetetlen dühöt érez a történtek miatt.

A hallgatók petíciót is indítottak az ügyben, szerdán pedig gyertyagyújtással emlékeztek meg kirúgott vagy önként távozó tanáraikról.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan neveli ki az új erdélyi elitet és formálja a romániai magyar közvéleményt a Mathias Corvinus Collegium?

Origós, mandineres tanárok érkezhetnek

A METU 2021 májusában került egy kínai befektetési alaptól a Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft. tulajdonába, amely az Optima Befektetési Zrt.-é, amely a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványé (PADME), amelyet a fideszes Matolcsy György vezette jegybank alapított.

Az üzleti, kommunikációs és turisztikai kar élére új dékánt neveztek ki: Kovács Attila a Fidesz-közeli Alapjogokért Központtól érkezett, de úgy tűnik, ott is megtartotta európai uniós kutatási igazgatói pozícióját. Érkezését követően elkezdte bekérni az életrajzokat, köztük a hosszú évek óta ott tanító, ismert emberektől is, már ezt is furcsállták – mondta a Szabad Európának Szalay Dániel, a Media1 főszerkesztője, aki egyike az önként távozó oktatóknak.

Számított rá, hogy valami történni fog, és ez augusztus 31-én, a tanév kezdete előtti utolsó napokban be is következett. Az új dékán váratlanul felmondott Murai Andrásnak, a Kommunikációtudományi Intézet és az Újságírás Központ vezetőjének, és két másik tanárt is kirúgott, Gócza Anitát és Gayer Zoltánt.

Murai András egyébként végigdolgozta az egész nyarat, hogy rendben elindulhasson az őszi szemeszter, felkérte a külsős oktatókat is, akik közül azóta többen bejelentették, hogy nem kívánnak az egyetemen tanítani – mondta Szalay Dániel.

A METU nem adott tájékoztatást a kar oktatóinak, a kirúgott kollégáktól tudták meg, mi történt. Az egyetem később közölte, hogy az intézmény üzleti, kommunikációs és turizmus kara szeptembertől új szervezeti struktúrában működik.

„Ez az átszervezés a nyár elején indult, és az elkövetkező napokban lezárul. Ez természetes folyamat, a megújulás velejárója, és a szakok zavartalan működését semmilyen módon nem befolyásolja. A konkrét esetekről – a vonatkozó adatkezelési és munkajogi jogszabályi okokból – információt nem adhatunk ki” írta a METU a Media1 kérdésére.

Belső forrásból úgy értesültek, hogy az egyetem origós és mandineres munkatársakkal tárgyal arról, hogy menjenek a METU-ra oktatni – mondta Szalay Dániel.

Az egyetemen oktató Jolsvai András és Réti Pál újságíró néhány nappal a kirúgásokat követően jelezte a vezetés felé, hogy nem tanít ott tovább. Réti Pál, a HVG egykori főszerkesztője a Szabad Európának azt mondta: már két éve rossz előérzetei voltak, amikor Matolcsy György jegybanki alapítványa megvette az egyetemet a kínai befektetőktől. A kínaiak nem szóltak bele szakmai kérdésekbe, attól tartott, hogy a jegybankelnök alapítványa nem pénzügyi befektetőként fog viselkedni, de nem történt semmi erre utaló lépés. Egészen az év elejéig, amikor a kommunikáció és turizmus karon lecserélték a dékánt, aki most minden előjel nélkül kirúgta Murai Andrást és két másik oktatót.

Úgy döntött, neki ennyi elég volt, ezért jelezte, hogy nem kíván többé az iskolában tanítani. Beigazolódott a legrosszabb várakozása, ő is úgy tudja, hogy mandineres és origós embereket terveznek felvenni. Szerinte egyértelmű az irány, ebben már nem akar részt venni.

Réti Pál az utóbbi időkben angol nyelvű kurzusokat tartott iráni, közép-ázsiai, indiai, orosz, kínai hallgatóknak. Egyik kirgiz tanítványa azt mondta neki, nagyon sajnálja, hogy távozik, de megérti a helyzetet.

Hétfőn a kommunikációs kar további oktatói döntöttek úgy, hogy nem tanítanak tovább az egyetemen. Levelükben azt írták a vezetésnek, hogy nem kaptak érdemi választ a szakmai munka folyamatosságával és az oktatói szabadsággal kapcsolatos aggályaikra. A szemeszterrel kapcsolatos információkat, szakmai elvárásokat, célokat nem ismertették velük az első szemináriumi hét kezdetéig.

Ilyen körülmények között nem láttak garanciát munkájuk minőségi és zavartalan folytatására, ezért távoznak. Összesen mintegy tizenöt oktató fejezheti be a tanítást a METU kommunikáció szakán.

A METU szerint minden rendben

A Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti Kommunikációs és Turisztikai Karán a szervezeti átalakítás befejeződött, a tanév rendben zajlik, híreszteléseket, szóbeszédet oktatóik és hallgatóik nyugalma érdekében nem kívánják kommentálni - közölte az intézmény.

Mint írták, a Budapesti Metropolitan Egyetem a folyamatos fejlődésben hisz, amely a digitális és fenntarthatósági szempontokra fókuszáló átalakulásra adott válaszok szem előtt tartását, a kor igényeinek megfelelő oktatást jelenti.

Oktatóik kiválasztásánál az akadémiai eredményesség és láthatóság, valamint a nemzetközi tapasztalat mellett a naprakész, gyakorlati tudás átadásának képessége a fő szempont - olvasható válaszukban.

Az oktatói kör összeállítása az egyetem akadémiai vezetőinek feladata, amit az egyetemre jellemző magas színvonalon látnak el. A METU határozottan cáfolja, hogy bármilyen döntésben politikai vagy ideológia hatások érvényesülnének.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG