Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi a helyzet most a leállított zaporizzsjai atomerőműben?


Orosz katona a zaporizzsjai atomerőmű előtt
Orosz katona a zaporizzsjai atomerőmű előtt

Egy esetleges nukleáris katasztrófa megelőzése érdekében úgynevezett hideg állapotba helyezték az orosz kézen lévő létesítmény utolsó működő reaktorát is, miután sikerült részben helyreállítani a tüzérségi támadások következtében megrongálódott kapcsolatot az áramhálózattal.

Az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító telep külső energiaellátásának hiánya miatt nem éltek bizonyos fontos védelmi vonalak, amelyek egy csernobili vagy fukusimai típusú leolvadást hivatottak megakadályozni a harcok sújtotta területen.

A Reuters hírügynökség összeállítást közölt a zaporizzsjai reaktorok jelenlegi helyzetéről és az esetleges biztonsági kockázatokról.

Áttekintés

Az orosz hadsereg már a február 24-én megindított invázió kezdetét követően, márciusban elfoglalta az erőművet, amelyet azonban azóta is az eredeti ukrán személyzet működtet rendkívül stresszes környezetben, orosz katonák felügyelete alatt. Ezt az állapotot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei többször is veszélyesnek nevezték.

A megszállás ellenére ugyanakkor továbbra is Ukrajna dönti el, hogy melyik reaktor üzemel, és hogyan – közölte hétfőn a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi.

Kijev és Moszkva kölcsönösen egymást vádolja a terület ágyúzásával, amelynek következtében több épület is megrongálódott, és megsérültek a hat reaktor hűtése szempontjából még a mostani, hideg állapotban is kulcsfontosságú elektromos távvezetékek.

A reaktorokban a szabályozott maghasadás által termelt hő a vizet gőzzé alakítja, amely az energiatermelő turbinákat hajtja. Egy elszabadult láncreakció azonban súlyos nukleáris balesetet okozhat, ahogy Fukusimában vagy Csernobilban történt.

Grossi a tüzérségi támadások azonnali beszüntetésére, illetve védelmi zóna létrehozására szólított fel.

Távvezetékek

A külső áramellátás rendkívül fontos egy atomerőmű biztonságos működtetése szempontjából. Ezért vannak a reaktorok általában számos távvezetékkel összekötve, különböző tartalékok beépítésével.

A zaporizzsjai létesítmény négy külső elektromos vezetékhez kapcsolódik, amelyek a háború alatt mind megszakadtak. Három tartalékvezeték van, de már ezeket is mind elvágták vagy lekapcsolták. Az utóbbi hetekben volt olyan időszak, amikor mind a hét használaton kívül volt.

Amikor megszakad itt egy reaktor külső áramellátása, két lehetőség marad: az, hogy a blokk úgynevezett szigetüzemmódban üzemel tovább, azaz csak a saját, elengedhetetlen szükségleteit látja el kritikusan alacsony energiaszinten, valamint a pusztán rövid távú megoldásként tervezett dízelgenerátorok használata.

A szigetüzemmód bizonyos lényeges alkatrészek, így a turbinák vagy a pumpák megrongálódásának kockázatával jár, a dízelgenerátorok használatára pedig normális körülmények között csak vészhelyzet esetén kerül sor a korlátozott üzemanyag-mennyiségre tekintettel.

A NAÜ vasárnap azt közölte, hogy Zaporizzsjában húsz vészhelyzeti dízelgenerátor érhető el szükség esetén, legalább tíz napra elegendő üzemanyaggal.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Hideg állapotba helyezés

A külső energiaellátás szombati, részleges helyreállítása lehetővé tette az utolsó működő reaktor biztonságosabb leállítását.

Ez azt jelenti, hogy a blokk hőmérséklete forráspont alatt van, de a pumpák továbbra is áramoltatják a vizet a reaktormagon keresztül a hasadóanyag hűtése, a leolvadás elkerülése érdekében. A NAÜ szerint ehhez elengedhetetlen a külső energiaellátás.

Mi jön most?

Grossi arról számolt be, hogy Ukrajna az erőmű áramellátásának stabilizálásán dolgozik, és nem csak a tartalékvezetékeket, hanem a négy fővezetéket is szeretné megjavítani. Mint mondta, Kijeven múlik, hogy mikor pörgeti fel az áramtermelést Zaporizzsjában, erre azonban minden bizonnyal csak a biztos külső áramellátás megteremtése után fog sor kerülni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG