Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz erők megkínozták és megölték a zaporizzsjai atomerőmű több dolgozóját, állítja az Enerhoatom


A Zaporizzsja Atomerőmű Enerhodar városa mellett 2022. augusztus 30-án
A Zaporizzsja Atomerőmű Enerhodar városa mellett 2022. augusztus 30-án

Az ukrán atomenergia-ügynökség vezetője azzal vádolta a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőművet megszálló orosz csapatokat, hogy megkínozták és megölték a létesítmény több ukrán alkalmazottját, és összesen mintegy kétszáz embert elraboltak.

Petro Kotin, az Enerhoatom elnöke egy német lapnak azt mondta, fogalma sincs arról, hol van az elraboltak egy része.

A vádak azt követően hangzottak el, hogy az erőmű körüli újabb ágyúzásokról és a környező város áramkimaradásáról érkeztek jelentések, amelyek fokozták a nukleáris katasztrófától való félelmeket.

Kotin szerint ezek az erőszakos incidensek nagyon megnehezítik a mintegy ezer megmaradt dolgozó számára, hogy működtessék Európa legnagyobb atomerőművét.

Zaporizzsjában mintegy 11 ezer ember dolgozott, mielőtt orosz ellenőrzés alá került a háború első heteiben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a héten arról számolt be, hogy az erőműben elvégzett ellenőrzése tarthatatlan helyzetet állapított meg, és sürgős intézkedésekre van szükség a nukleáris baleset elkerülése érdekében.

A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a személyzet létszámának hiányossága és az őket érő stressz szintje működési hibák kockázatát hordozza magában.

A NAÜ azt is elmondta, hogy 14 ellenőr számára az orosz megszállók nem biztosítottak hozzáférést az atomerőmű minden területéhez.

A NAÜ két szakértője ellenőrzési és biztonsági okokból Zaporizzsjában maradt.

Az ügynökség szerdán közölte, hogy az újabb támadások megrongálták az atomerőmű és egy közeli hőerőmű közötti tartalék áramvezetéket, ami tovább fokozta a létesítmény jelentős nukleáris biztonsági kockázatát.

A dnyipropetrovszki régió kormányzója és a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar város polgármestere egyaránt azzal vádolta az orosz erőket, hogy szerdai támadásaik miatt újra szünetelt az áramellátás a környéken.

Valentin Reznyicsenko kormányzó azt mondta, hogy a tüzek, az áramkimaradások és más fejlemények arra kényszerítették őket, hogy felkészítsék a helyi lakosságot a nukleáris veszély következményeire.

A hatóságok az elmúlt napokban állítólag jódtablettákat osztogattak egy esetleges sugárszivárgás esetére.

Enerhodarban Dmitro Orlov, a város korábbi polgármester azt mondta, hogy a helyi szolgáltatásokat az önkormányzat képtelen ellátni, mert az orosz ágyúzás miatt nem lehet elvégezni a feladatokat.

Szerdán a Telegramon azt írta, lehetetlen megjósolni, mikor lesz újra áram.

Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a bombázásokért és más harci tevékenységért az erőmű körül.

Nukleáris szakértők arra figyelmeztettek, hogy ha a reaktorok nem kapnak áramot, akkor Csernobilhoz vagy Fukusimához hasonló katasztrófa következhet be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán továbbra is az ukránokat vádolta a nukleáris biztonságot fenyegető veszélyek miatt, valamint az erőműnél és annak környékén végrehajtott támadásokért – ezt a vádat Kijev visszautasította, közben az orosz erőket kockázatos bombázással és nukleáris terrorizmussal vádolta.

A NAÜ sürgette Oroszországot és Ukrajnát, hogy hozzon létre nukleáris biztonsági és védelmi övezetet az erőmű körül, és azt mondta, hogy a telephelyen és annak környékén a támadásokat azonnal be kell fejezni.

Kijev azt is követelte, hogy a létesítmény kerüljön ismét ukrán ellenőrzés alá.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG