Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi okozza a „példa nélküli” erdőtüzeket Oroszországban?


Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat Jakutföldön 2021. július 21-én
Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat Jakutföldön 2021. július 21-én

Szakemberek szerint „példa nélküli” léptékben tombolnak erdőtüzek idén nyáron Oroszországban, amiben több tényező is szerepet játszik az AP hírügynökség összeállítása szerint.

Mindenekelőtt a rendkívüli hőség lehet a felelős, az utóbbi években ugyanis Oroszországban is sorra dőlnek a hőmérsékletrekordok, ami sokak szerint egyértelműen a klímaváltozás következménye. A meleg következtében megolvad a permafroszt (örökké fagyott) talaj, és könnyebben keletkeznek tüzek.

Hőmérsékleti csúcsokat regisztráltak a távol-keleti Jakutföldön is, itt a legsúlyosabb a helyzet Oroszországban, több mint másfél millió hektárnyi területen pusztítottak lángok. Sűrű füst borított el számos várost és települést, egy időre fel is kellett függeszteni a légi közlekedést. A védelmi minisztérium repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az oltást.

Fedot Tumuszov, a régió parlamenti képviselője „példa nélkülinek” nevezte a mostani állapotokat. Szibéria északnyugati részén különösen aggasztó a helyzet idén, de a hatalmas ország számos más régiójában is tüzek pusztítanak.

Hozzájárul a problémához a tüzek keletkezésének elégtelen monitorozása. Egyébként is szinte lehetetlennek tűnő feladat ekkora területet ellenőrzés alatt tartani, de az ezt végző központi hálózatot 2007-ben fel is számolták, és a feladatot átadták a regionális hatóságoknak, a sokak által bírált váltás pedig a program gyors leromlását okozta. Később a kormány újra felállította az erdők légi monitorozásáért felelős szövetségi szervezetet, de nem bocsátott a rendelkezésére elégséges forrásokat, ami nagyban megnehezíti a munkát.

Bár erdőtüzek villámcsapás miatt vagy más természetes okból is keletkezhetnek, szakértői becslések szerint az esetek mintegy 70 százalékában az ember a felelős. Gyakran például egy cigarettacsikk vagy egy tábortűz maradványa okoz tüzet.

A hatóságok rendszeresen végeznek úgynevezett ellenőrzött égetéseket, hogy újabb területeket vonhassanak művelés alá, és egyben megakadályozzák az esetleges jövőbeli tüzek terjedését. Ugyanakkor ezeket az égetéseket gyakran meglehetősen gondatlanul végzik, ami időnként hatalmas erdőtüzeket okoz.

Hasonló technikát használ sok gazda is Oroszország-szerte, hogy leégessék a füvet és a kisebb fákat, ugyanis a szántóföldeken ezek után pénzbírságot kell fizetniük. Nem ritka, hogy végül kicsúszik az érintett kezéből az irányítás, és nem tudja megfékezni a gyorsan terjedő lángokat.

Aszályok és erdőtüzek figyelmeztetnek a klímaváltozásra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Hagyják leégni

Szakértők szerint gyakran előfordulnak szándékos gyújtogatások is, egyesek így próbálják eltüntetni az illegális fakivágások bizonyítékát, illetve így akarnak nagyobb területet bevonni a fakitermelésbe. Aktivisták arról számoltak be, hogy Szibériában az ilyen gyújtogatások legnagyobb része olyan cégekhez köthető, amelyek Kínába szállítanak fát, ezért egyesek a kínai faexport teljes tilalmát szorgalmazzák.

A hatóságok elismerik a probléma létezését, és ígéretet tettek a szigorúbb ellenőrzésre, eddig azonban nem sokat tettek az illegális tevékenység felszámolásáért az illetékes helyi szervek.

Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy a hatóságok ne avatkozzanak be, ha úgy becsülik, hogy a várható károk nem érik el az oltás költségeit. A bírálók szerint ez a szabályozás tétlenségre sarkallja a hatóságokat, emiatt sokkal kevésbé hatékony az oltás.

A hosszú távú következmények rendkívül súlyosak, a növényzet és az élővilág pusztulása mellett a tüzek miatti légszennyezéssel, jelentős szén-dioxid-kibocsátással, illetve a globális felmelegedést valamelyest fékező erdők területének zsugorodásával is számolni kell.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG