Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mi Zelenszkij tízpontos béketerve?


Az irpinyi művelődési ház erősen megrongálódott falai Kijev mellett 2022. december 23-án
Az irpinyi művelődési ház erősen megrongálódott falai Kijev mellett 2022. december 23-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyomatékosan népszerűsíti tízpontos béketervét. Többek között Joe Biden amerikai elnökkel is megvitatta, és arra buzdította a világ vezetőit, hogy ennek alapján tartsanak globális békecsúcsot.

Íme a terv és a világ reakciója rá.

Mi Zelenszkij tíz pontja?

Zelenszkij először a G20-as csoport novemberi csúcstalálkozóján jelentette be békeképletét.

A terv a következőket sürgeti:

1. Sugárzási és nukleáris biztonságot, amelynek középpontjában a biztonság helyreállítása áll Európa legnagyobb atomerőműve, a jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrajnai Zaporizzsja környékén.

2. Élelmiszer-biztonságot, beleértve Ukrajna gabonaexportjának védelmét és biztosítását a világ legszegényebb országaiban.

3. Energiabiztonságot, különös tekintettel az ársapkára az orosz energiaforrásokra, valamint Ukrajna támogatását energia-infrastruktúrája helyreállításában, amelynek felében kárt tettek az orosz támadások.

4. Az összes fogoly és deportált elengedését, beleértve az Oroszországba hurcolt hadifoglyokat és gyermekeket.

5. Ukrajna területi integritásának helyreállítását és Oroszország általi megerősítését az ENSZ Alapokmánya szerint, ami Zelenszkij szerint „nem lehet megbeszélés tárgya”.

6. Az orosz csapatok kivonását és az ellenségeskedés beszüntetését, az ukrán–orosz államhatárok helyreállítását.

7. Igazságszolgáltatást, beleértve egy különleges bíróság felállítását az orosz háborús bűnök üldözésére.

8. A tömeges környezetpusztulás, az ökocid megelőzését, a környezetvédelmi igények figyelembevételét, fókuszban az aknamentesítéssel és a vízkezelő létesítmények helyreállításával.

9. A konfliktus további terjedésének megelőzését és a biztonsági architektúra kiépítését az euro-atlanti térben Ukrajnának nyújtott garanciákkal.

10. A háború befejezésének megerősítését, beleértve az érintett felek által aláírt dokumentumot.

Ehhez kapcsolódóan: Kreml: Így vagy úgy, de teljesülni fognak Oroszország követelései Ukrajnában

Mi Zelenszkij javaslata a globális békecsúcsra?

Zelenszkij decemberben arra kérte a G7-országcsoport vezetőit, hogy támogassák a globális békecsúcs ötletének valóra váltását valamikor a tél folyamán. Ez a béketerv „egészére vagy bizonyos konkrét pontokra összpontosítana”.

Mi a világ válasza?

Oroszország decemberben elutasította Zelenszkij békejavaslatát, és Moszkva kedden megismételte, hogy nem ad fel egyetlen, erővel elfoglalt területet sem, ami Ukrajna mintegy ötödét jelenti, amelyet, mint mondta, annektált.

Zelenszkij élénk diplomáciai aktivitással mutatta be tervét olyan vezetőknek, mint Biden, Emmanuel Macron francia elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök, akinek országa átvette a G20 elnöki tisztét.

A nyugati világ ukrán hadseregnek nyújtott támogatása már több milliárd dollárra rúg Washington vezető szerepével, és egyes országok siettek segíteni Kijevnek az aknamentesítésben és az energiainfrastruktúra helyreállításában is.

Zelenszkij béketervére és javasolt béke-csúcstalálkozójára azonban óvatosabb volt a válasz.

Zelenszkij december 22-i washingtoni látogatásán Biden csak annyit közölt nyilvánosan, hogy ő és Zelenszkij „pontosan ugyanazon az elképzelésen osztozik” a békét illetően, és az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát.

Modi, akinek kormánya nem ítélte el kifejezetten Oroszország Ukrajna elleni invázióját, Zelenszkij tervének ismertetése után azt mondta, hogy „határozottan megismétli” az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére vonatkozó felhívását, és India támogatásáról biztosít minden béketörekvést.

A G7-ek vezetői közölték, hogy elkötelezettek a béke megteremtésében Ukrajnában „az országnak az ENSZ Alapokmányában rögzített jogaival összhangban”.

António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy a közeljövőben kicsinek tartja az esélyt a béketárgyalásokra.

„Hiszem, hogy a katonai konfrontáció folytatódni fog, és úgy gondolom, még várnunk kell arra a pillanatra, amikor komoly béketárgyalások lesznek lehetségesek” – mondta december végén.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG