Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mianmar: erőszak és tüntetések jelzik a puccs évfordulóját


Fiatal aktivisták és buddhista szerzetesek vonulnak a hadsereg ellen tiltakozva Mandalajban. A transzparensen az áll, hogy „Ki merészel az emberek akaratával ellentétes oldalon állni?” – 2022. február 1.
Fiatal aktivisták és buddhista szerzetesek vonulnak a hadsereg ellen tiltakozva Mandalajban. A transzparensen az áll, hogy „Ki merészel az emberek akaratával ellentétes oldalon állni?” – 2022. február 1.

Mianmarban kedden országos sztrájkkal emlékeztek a hadsereg hatalomátvételének első évfordulójára. Országszerte szórványos tiltakozások és erőszakos cselekmények voltak, amelyek további aggodalomra adtak okot a nemzetközi közösségnek a hatalomért folyó harc miatt.

A közösségi médiában megjelent fotók és videók azt mutatják, hogy országos néma sztrájk ürítette ki az utcákat Mianmar legnagyobb városában, Rangunban és más városokban. Az emberek otthon maradtak, a vállalkozások pedig bezárták az ajtajukat, tiltakozásul a hadsereg uralma ellen.

Összecsapásokról és erőszakról is beszámoltak, az országban ugyanis olyan felkelés folyik, amelyet egyes ENSZ-szakértők polgárháborúnak minősítenek.

A helyi média szerint egy robbanásban legalább két ember meghalt, többtucatnyian megsebesültek az egyik városban a Thaifölddel közös keleti határon. A felvonulók a hadsereget támogatták. A robbanás oka egyelőre ismeretlen.

Békés tiltakozásból felkelés

A hadsereg 2021. február 1-jei hatalomátvétele megbuktatta Aun Szan Szu Kji megválasztott kormányát. A Nemzeti Liga a Demokráciáért párt második hivatali idejét készült kezdeni, miután elsöprő győzelmet aratott az előző évi novemberi választásokon.

Széles körű békés tüntetések követték a hadsereg hatalomátvételét, de fegyveres ellenállás alakult ki, miután a tiltakozásokat erőszakkal leverték. Körülbelül 1500 civilt öltek meg, de a kormány képtelen volt elfojtani az ellenzéket.

Az évforduló a nemzetközi közösség figyelmét is felkeltette, különösen az Egyesült Államokét és a katonai hatalomátvételt bíráló nyugati országokét.

Joe Biden elnök nyilatkozatban szólította fel a hadsereget, hogy fordítsa vissza a dolgokat, engedje szabadon Szan Szu Kji volt vezetőt és más foglyokat, és térítse vissza Mianmart a demokráciához vezető útra.

Új szankciók a hadsereg után tisztviselők ellen is

Az Egyesült Államok hétfőn új szankciókat vezetett be mianmari tisztviselőkkel szemben a vezető katonatisztek ellen már alkalmazott büntetőintézkedések mellé. Befagyasztják a listán szereplő tisztviselők minden vagyonát az Egyesült Államok joghatósága alá tartozó területeken, és megtiltják az amerikaiaknak, hogy üzleteljenek velük. Nagy-Britannia és Kanada hasonló intézkedéseket jelentett be.

António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalának közleménye kiemelte „az erőszak fokozódását, az emberi jogi és humanitárius válság elmélyülését, valamint a szegénység gyors növekedését Mianmarban”, amelyek sürgős választ igényelnek.

A flashmobra nehezebb reagálni

Mianmarban a keddi sztrájk kezdete előtt az emberek rohantak, hogy megvásárolják a mindennapi élethez szükséges dolgokat, Rangunban pedig a jelek szerint már hétfőn bevásároltak.

A kora reggeli órákban, a sztrájk kezdete előtt több helyen is tartottak flashmobszerű demokráciapárti felvonulásokat; az ilyeneken kevésbé valószínű az összecsapás a rendőrökkel és a katonákkal.

A helyi média erőszakról számolt be hétfőn, legalább hat olyan robbantás volt, amelyet az ellenállási erői követtek el Rangunban.

Ellenzéki fegyveresek naponta hajtanak végre gerillaakciókat, míg a katonaság nagyobb léptékű támadásokat végez vidéki területeken, beleértve a légi csapásokat, amelyek számos polgári áldozat haláláért felelősek.

Három ujj a magasban

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére fiatal tüntetők, köztük buddhista szerzetesek bátor, de békés tiltakozást tartottak hajnalban több városban, transzparenseket cipelve és hadseregellenes jelszavakat skandálva.

Sokan három ujjukat is feltartották az Éhezők viadala című filmből átvett ellenállási tisztelgésként, amelyet a szomszédos Thaiföldön is használtak a demokráciapárti tüntetők.

A hatóságok letartóztatással fenyegették meg a boltosokat, ha bezárnak az ellenzéki sztrájk miatt, de azoknak, akik kedden nyitva voltak, kevés vásárlójuk akadt.

A szemben álló felek vezetői korábban beszédeket mondtak a hadsereg hatalomátvételének évfordulója alkalmából.

Többpárti demokráciát ígér

Duva Lasi La, az ellenzék nemzeti egységkormányának megbízott elnöke megfogadta, hogy csoportja folytatni fogja a népi forradalmat a katonai uralom ellen. A választott törvényhozók által létrehozott NUG az ország legitim közigazgatási testületének tartja magát, és sok állampolgár hűségét nyerte el. A hadsereg terroristaszervezetnek bélyegezte.

Min Aung Hlaing tábornok, a katonák által beiktatott kormány vezetője egyórás beszédet mondott, amelyben „valódi és fegyelmezett többpárti demokratikus rendszert” ígért, és együttműködésre szólított fel „az ország és az emberek jobb jövője érdekében”.

A mianmari hadsereg azt állítja, hogy azért ragadta magához a hatalmat, mert a 2020-as választásokon széles körű csalások voltak – erre független választási megfigyelők nem láttak komoly bizonyítékot.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG