Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mianmar: Vízágyúval lőnek a tüntetőkre


Tiltakozókat oszlat a rendőrség vízágyúval Nepjidában, Mianmarban, 2021. február 8-án.
Tiltakozókat oszlat a rendőrség vízágyúval Nepjidában, Mianmarban, 2021. február 8-án.

A hatóságok és a tüntetők közötti feszültség a múlt heti mianmari puccs miatt február 8-ra odáig fajult, hogy a rendőrök vízágyúval kezdték el lőni a békés tüntetőket a fővárosban, Nepjidában.

Egyelőre a tüntetők és a katonaság között nincsen semmiféle megegyezés arra vonatkozólag, hogy ki az ország törvényes vezetője. A tüntetők szerint Aun Szan Szú Kjí Nemzeti Ligája a Demokráciáért pártját illeti meg a vezetés joga, hiszen elsöprő győzelmet arattak a tavaly novemberi választásokon. A katonaság pedig azt állítja, hogy az elnökválasztás során csalások történtek, így az országot a múlt héten létrehozott junta irányítja.

Országszerte folytatódnak a békés tüntetéseket az őrizetbe vett Szú Kjí szabadon bocsátása és kormányának rehabilitálása érdekében. A megmozdulásokról egyre többen értesültek, miután a hatóságok vasárnap feloldották az internet-hozzáférés korlátozását is.

Az állami média nem vett tudomást a tiltakozásokról, de a közösségi médiában több, a felhasználók által feltöltött, a demonstrációkról szóló videó és tudósítás is megtalálható.

A három ujj a tiltakozás jele Mianmarban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:13 0:00

Országszerte folytatódnak a tüntetések

Vasárnap Mianmar egyik keleti határmenti városában a rendőrök a levegőbe lőttek, hogy szétoszlassák a tömeget. Kezdetben nem jelentettek sérüléseket, de a Politikai Foglyok Segítő Egyesülete nevű független megfigyelő csoport szerint egy nőt lelőttek. További részleteket az esetről nem tettek közzé.

Hétfőn az északi Kacsin államban, a délkeleti Mon államban, a keleti Shan állam egyik városában Tacsileikben, illetve Nepjidában is újabb megmozdulásokról adtak hírt.

Az ország második legnagyobb városában, Mandalajban, nemcsak gyalogos tüntetők, hanem motoros felvonulók is voltak.

A fővárosban napok óta tüntetnek, Yangonban több ezren demonstrálnak

A fővárosi tüntetések már napok óta tartanak, ami azért is szokatlan, mert a város lakosságának nagy része köztisztviselőkből és családjaikból áll. A várost egy korábbi katonai kormány idején építették fel és erős katonai jelenléttel van felszerelve, ezért itt nincsen olyan hagyománya a tüntetéseknek, mint a volt fővárosban, Yangonban.

Yangonban, Mianmar legnagyobb városában már kora reggel elkezdtek az utcára vonulni az emberek, így a nap folyamán az egyik legnagyobb belvárosi kereszteződésnél több ezren gyűltek össze.

Néhány kisebb csoport elszakadt a tüntetők fő csoportjától és a Sule Pagoda felé indult, amely a korábbi kormányzó junták elleni tüntetések régi gyülekező helye volt.

A felvonulók szlogeneket skandáltak, három ujjal tisztelegtek és transzparenseket cipeltek ilyen és hasonló feliratokkal: „Utasítsd el a katonai puccsot!” és „Igazságot Mianmarnak!”.

A három-ujjas tisztelgést Mianmarban az egészségügyi dolgozók használták először, de ezt hamar átvették a katonai puccssal elégedetlen fiatal tüntetők is. Hétfőre Yangon utcáin mindenütt lehetett látni a kézmozdulatot, amely a szolidaritást jelentette „Az éhezők viadala” (Hunger Games) című film disztópikus világában, ahol a lázadók egy mindenható zsarnokkal szemben a szabadságért harcoltak.

Egy külföldit is letartóztattak

Az egyre nagyobb mértéket öltő tiltakozások az ország demokráciáért folytatott hosszú és véres küzdelmére emlékeztetnek.

Az egykor Burmaként ismert országban a katonaság több mint öt évtizeden át uralkodott egészen 2012-ig, amikor is Szú Kjí kormánya vette át a hatalmat. A Nobel béke-díjas vezető pártja 2015-ben elsöprően nyerte meg a választásokat, amelynek következtében évtizedek óta először civilek kormányozhattak, noha hatalmukat korlátozta a katonaság által létrehozott alkotmány.

A mianmari Politikai Foglyok Segítő Egyesülete szerint a február 1-i puccs óta 165 embert, főleg politikusokat vettek őrizetbe, és eddig csak 13-at engedtek szabadon.

Eddig egy külföldi állampolgár letartóztatásáról érkeztek csak hírek. A hatóságok megerősítették, hogy Sean Turnellt, az ausztrál Macquarie Egyetem közgazdászát, Szú Kjí kormányának egyik tanácsadóját február 6-án eddig tisztázatlan körülmények között őrizetbe vették.

A megválasztott képviselők nemzetközi elismerést szeretnének

A katonaság azzal vádolta Szú Kjí kormányát, hogy nem reagált, amikor tavaly novemberben választási csalásokra panaszkodtak. A választási bizottság nem talált bizonyítékot az állítások alátámasztására.

Szú Kjí pártjának megválasztott törvényhozói nemzetközi elismerést szeretnének az ország kormányának, miután pénteken egy online gyűlés keretében a nép egyedüli legitim képviselőinek nyilvánították magukat.

A katonaság múlt héten megtiltotta a parlament összehívását.

Készült az AP és a The Guardian tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG