Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért aggasztó Kína álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban?


Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. szeptember 15-én
Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. szeptember 15-én

Közel egy évvel az invázió megindítását követően egyre fokozódnak az amiatti aggályok, hogy Peking esetleg hajlandó lenne katonai segítséget nyújtani Oroszországnak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy vasárnapi interjúban arról számolt be, hogy hírszerzési értesülések szerint Kína fegyverek és lőszerek küldését fontolgatja az orosz haderő támogatására, ami „súlyos probléma” lenne.

Orbán Viktor előző nap magánvacsora keretében fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert, aki a magyar külügyi tárcát vezető Szijjártó Péterrel is összeült hétfőn Budapesten. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy a napirenden a Kína és Közép-Európa közötti együttműködés, valamint a két ország stratégiai partnersége szerepel majd.

A kínai vezetés nem volt hajlandó elítélni az orosz katonai beavatkozást és az elkövetett jogsértéseket, ugyanakkor kitart azon álláspontja mellett, hogy minden ország szuverenitását és területi integritását fenn kell tartani. Nagy kérdés, hogy Peking kész-e a retorikai mellett valódi, felszerelésbeli támogatást is nyújtani.

Ehhez kapcsolódóan: Kínai külügyminiszter: Tajvan nem Ukrajna

Támogatja-e Kína Oroszország ukrajnai háborúját?

Elemzők szerint Kína megpróbált egyfajta – gyakran ellentmondásos – kötéltáncot járni az ügyben.

A kormány leszögezte, hogy Moszkvát a NATO nyugati terjeszkedése provokálta. Hszi Csin-ping elnök pár héttel a háború 2022. február 24-i kezdetét megelőzően fogadta orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint. Az ekkor kiadott közös nyilatkozatban „korlátlannak” minősítették a barátságot a két ország között.

Kína ezt később a nyugati bírálatok ellenére is megerősítette, de Hszi még nem jelentette be tavaszra várt moszkvai látogatását.

„Kína mindkét kapura próbál játszani. A nyilvánosság előtt olyan országként állítja be magát, amely törekszik a békére Ukrajnában, privátim azonban láthattuk az utóbbi hónapokban nem halált okozó felszerelések küldését, amelyek közvetlenül segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit” – húzta alá Blinken.

Ehhez kapcsolódóan: Csehország az ukrajnai háború miatt újragondolja kínai kapcsolatait

Felszerelésekkel is támogatja Kína Oroszországot?

Peking eddig retorikai és politikai támogatásban részesítette a Kremlt, például segített megakadályozni a háborút elítélő határozatok elfogadását az ENSZ-ben.

Az amerikai külügyminiszter a Müncheni Biztonságpolitikai Fórumon közölte: az Egyesült Államokat régóta aggasztja, hogy Kína esetleg fegyvereket szállíthat Oroszországnak, és most bizonyos értesülések szerint éppen ennek lehetőségét tanulmányozzák.

Antony Blinken egy nappal korábban kínai kollégájával találkozott, de e megbeszélésük nem járt a feszültség csillapításával a szakértők szerint.

„Rendkívül fontos volt számomra, hogy nagyon világosan jelezzem Vang Jinek, hogy ez súlyos probléma lenne” – fogalmazott.

Hasonló aggályainak adott hangot Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet is, vörös vonalat emlegetve a kínai fegyverszállítások kapcsán.

Az orosz és a kínai hadsereg a háború kezdete óta több közös hadgyakorlatot is tartott, legutóbbi a dél-afrikai erőkkel közösen.

Ehhez kapcsolódóan: Meddig megy el a kínai elnök Putyin támogatásában?

Mit mond Kína?

A Blinken–Vang-találkozót követően a kínai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben arról írt, hogy az ország mindig konstruktív szerepet játszott az ukrajnai konfliktusban, próbálta elősegíteni a párbeszédet és a béketeremtést.

Aláhúzták: a kínai–orosz partnerség „az el nem kötelezettség, a konfrontációmentesség és a harmadik felek célba nem vevésén alapul”, Washington pedig „olajat önt a tűzre, hogy kihasználja a lehetőséget és profitáljon a dologból”.

Kína közölte, hogy folytatódott a normális kereskedelem Oroszországgal, így kőolajat és földgázt is vásárolnak, ahogy más szereplők, például India is. Bár a kereskedelem igen fontos az orosz gazdaság fenntartása szempontjából, arra nincs bizonyíték, hogy Peking közvetlen támogatást nyújtana az orosz hadseregnek, mint például Irán az öngyilkos drónok szállításával.

Ehhez kapcsolódóan: A léggömbbel együtt a remény is felrobbant az amerikai–kínai viszony javulására

Mi lesz, ha Kína mégis fegyvert szállít?

„Legjobb tudomásunk szerint még nem lépték át ezt a vonalat” – mondta Blinken az NBC-interjúban.

Az amerikai külügyminiszter arról nem beszélt, hogy ha ez megtörténik, milyen válaszlépésekkel lehet számolni. A kapcsolat rendkívül rossz most a felek között, az Egyesült Államok ezért megtiltotta egyes korszerű technológiák exportját Kínába.

Washingtoni kongresszusi képviselők egyebek mellett a TikTokot és több más kínai mobilalkalmazást is tiltólistára tennének, illetve fokoznák a szankciókat a Kínai Kommunista Párt által támogatott cégekkel szemben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG