Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért csökkenti az OPEC+ a kőolajtermelését?


Olajkutak az oroszországi Tatárföldön 2023. június 4-én
Olajkutak az oroszországi Tatárföldön 2023. június 4-én

A világ legnagyobb olajexportőr országainak jelentős részét tömörítő OPEC+ meghatározta jövő évi célszámait, amelyek keretében további 1,4 millió hordóval csökkenti a napi kitermelést.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szövetséges olajtermelők arról egyeztek meg, hogy 2024-ben 40,46 millió hordó olajat fognak kitermelni naponta, ami a korábban bejelentett 3,66 millió hordós visszavágást újabb 1,4 millió hordós csökkentéssel fejeli meg.

Az Egyesült Államok utáni legnagyobb globális kitermelőnek számító Szaúd-Arábia korábbi vállalásán felül napi egymillió hordóval még tovább mérsékli kőolaja piacra bocsátását.

A huszonhárom államot, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ a világ nyersolajtermelésének mintegy negyven százalékát adja.

A csoport egyes tagjai áprilisban váratlan kitermeléscsökkentést jelentettek be önkéntes alapon, a „piaci stabilitás” érdekében, miután tavaly októberben már hasonló döntésről született megállapodás. Ennek nyomán a következő napokban kilenc dollárral nőtt a hordónkénti ár, amely meghaladta a 87 dollárt. Azóta viszont ismét esett a jegyzés, hétfőn a Brent hordónkénti ára 78 dollár alatt volt.

A módosítások Oroszország, Nigéria és Angola számára alacsonyabb célszámokat szabtak meg, pusztán azért, hogy megfeleljenek a jelenlegi kitermelési szintnek.

Ehhez kapcsolódóan: Az OPEC+ termeléscsökkentése növeli az inflációs aggodalmat a tél előtt

Aggályok a gyenge globális kereslettel kapcsolatban

A friss kínai adatok felerősítették az azzal kapcsolatos aggályokat, hogy a koronavírus-világjárvány utáni gazdasági fellendülés veszített a lendületéből a világ második olajfogyasztójának számító országban.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes emellett „a piaci dinamikába való beavatkozásról” is szót ejtett. A kifejezést a Kreml általában az orosz kőolajra vonatkozó nyugati ársapkára használja.

Az utóbbi hónapokban nőtt a félelem egy újabb bankválságtól, sok befektető kockázatosabb eszközei eladásába kezdett, aminek nyomán hetven dollár körülire mérséklődött a kőolaj hordónkénti ára a tavaly márciusi 139 dolláros rekord után.

A nyomást az amerikai adósságplafon emeléséről szóló tárgyalások bizonytalansága is fokozta, de ez a kérdés mostanra rendeződött, ugyanis sikerült megegyezésre jutni az ügyben a kongresszusban.

Ehhez kapcsolódóan: Mi várható az orosz kőolajra vonatkozó importtilalomtól és ársapkától?

Rosszul járnak a spekulánsok

A tervezett csökkentés rendkívül kedvezőtlen helyzetbe hozza a shortoló kereskedőket, akik az olajár esésére játszottak.

Abdul-Azíz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter 2020-ban figyelmeztette a spekulánsokat, hogy rá fognak faragni. A tárcavezető az OPEC+ vasárnapi bécsi találkozója előtt is azt üzente a seftelőknek, hogy vigyázzanak, amit szakértők a további kitermeléscsökkentés jeleként értelmeztek.

Ehhez kapcsolódóan: Meghalt Ahmed Jamani, a szaúdi olajbirodalom egyik atyja

Növekvő amerikai termelés

Az Egyesült Államok nyersolajtermelése 5,1 százalékkal nő idén, és várhatóan eléri a napi 12,52 millió hordót. A következő évre 1,3 százalékos emelkedést, 12,69 millió hordós értéket prognosztizálnak. Ez a szám 2018-ban még csak tízmillió körül volt.

A szaúdi termelés ezzel párhuzamosan napi kilencmillió hordó körül fog alakulni júliustól a májusi tízmilliót követően. Augusztustól ismét tízmillió környékére nő majd a kitermelés a tervek szerint, amennyiben nem ítélik úgy, hogy a piaci körülmények újabb intézkedéseket tesznek szükségessé.

A világ jelenleg harmadik legnagyobb kitermelőjeként számon tartott Oroszország napi 9,5 millió hordó olajat hozhat felszínre idén, jövőre pedig 9,3 milliót.

Feszültség Washingtonnal

Az OPEC+ újabb és újabb csökkentései feszültséghez vezethetnek a legnagyobb fogyasztókkal, amelyek a magas infláció ellen küzdenek.

Az Egyesült Államok áprilisban tiltakozott a csoport lépései ellen. A Nyugat számos alkalommal bírálta az OPEC-et az árak manipulálása és Oroszországgal folytatott együttműködése miatt.

Ahogy korábban többször, ezúttal is felmerült Washingtonban a No Oil Producing and Exporting Cartels (NOPEC) törvényjavaslat elfogadása, amely lehetővé tenné a fellépést az olajkartell ellen, ez azonban eddig mindig elbukott végül.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG