Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Ahmed Jamani, a szaúdi olajbirodalom egyik atyja


Ahmed Zaki Jamani 1976-ban.
Ahmed Zaki Jamani 1976-ban.

Meghalt Ahmed Zaki Jamani szaúdi sejk, aki az 1973-as olajembargóban betöltött szerepével vált ismerté. Jamanira úgy emlékeznek, mint aki meghátrálásra kényszerítette a nyugatot és megalapozta az arab olajbirodalmat.

Jamani 91 éves korában halt meg Londonban, jelentette be a szaúdi állami média. A választékos stílusáról és kecskeszakálláról ismert Jamani 24 éven át irányította a világ egyik legnagyobb nyersolajkitermelő-cégét. Főleg a 70-es évek olajválságában tett szert ismertségre. Jamani pályafutása 1986-ban bicsaklott meg, amikor egy sikertelen ármanipulációt követően menesztették a szaúdi olajvállalat éléről, az eset még a mai napig kínos a királyságnak.

Egyszer még a Sakál is túszul ejtette

1975 decemberében Jamani részt vett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) bécsi rendezvényén, amikor a hírhedt venezuelai bérgyilkos, Carlos a Sakál és öt társa tüzet nyitott a teremben és három embert megölt. Carlos – aki a palesztin ügy támogatója volt – Jamanit szemelte ki, mint legértékesebb túszt, és többször azt mondta neki, hogy halálra van ítélve. A túszok két napot töltöttek egy robbanóanyaggal megpakolt teremben, mire végül a hatóságok beleegyeztek, hogy hagyják a túszejtőket a túszokkal együtt repülőn elmenekülni Ausztriából.

Carlos és Jamani 43 órát töltöttek együtt, amíg Algériából Líbiába majd vissza repültek. Az út alatt a két férfi egész közel került egymáshoz. „Furcsa volt, de ahogy ott ültünk, és beszélgettünk, olyan volt mintha összebarátkoztunk volna. Sok mindenről beszélt, mert biztos volt benne, hogy meg fogok halni” – mesélte később Jamani az esetről. Végül Algírban sikerült alkut kötni, és Carlos elmenekült és egészen 1994-ig sikerült megúsznia a letartóztatást.

Közemberből lett a királyság befolyásos politikusa

Hónapokkal korábban Jamani Fejszál szaúdi királlyal vett részt közösen egy fogadáson, amikor egyszer az egyik szaúdi herceg pisztolyt rántott és agyonlőtte a királyt.

Jamani karrierje egyébként a korban meglehetősen szokatlan volt. Nem volt jellemző, hogy egy közember szót kapott a királyi család által irányított országban. A sejk 1930-ban született, az apja kádi (az iszlám törvények alapján ítélkező bíró) volt Mekkában. A többség arra számított, hogy Ahmed is az apja nyomdokaiba lép. De Jamani előbb Kairóban, majd a New York University-n és a Harvardon tanult jogot, majd Szaúd-Arábiába visszatérve jogi tanácsadó céget alapított. A munkásságára Fejszál király is felfigyelt és 1962-ben olajminiszternek nevezte ki Jamanit.

Komoly szerepe volt a szaúdi olajbirodalom felemelkedésében

Jamani az egyik kulcsfigurája volt az 1960-ban alapított OPEC felállásának, valamint komoly szerepe volt abban is, hogy a szaúdi olajipar kiszabadult az amerikai cégek fogságából és 1976-ban nemzeti tulajdonba került az Aramco szaúdi olajcég. A vállalat a mai napig a világ egyik legértékesebb cége.

Jamani minisztersége alatt kezdett virágozni a regionális nacionalista mozgalom, az olajjal járó hatalom pedig az arab nacionalizmus valódi motorja volt. 1973-ban, miután kitört a negyedik arab-izraeli konfliktus, Jamani azt javasolta, hogy vezessenek be ismét olajembargót. A dolog bejött, az nyersolaj ára a négyszeresére nőtt, aminek a hatására a teljes nyugati világ gazdasága recesszióba fordult.

Már 2000-ben az olajkorszak végét jósolta

Jamani 2000-ben, az OPEC fennállásának 40. évfordulóján adott interjút a Reutersnek. Bár ekkoriban még nem sok szó volt a megújuló energiákról és a palaolaj sem volt még elterjedt, Jamani már akkor azt jósolta, hogy az olajkitermelő országok lesznek a technológiai fejlődés igazi vesztesei.

„A technológia az OPEC valódi ellensége. A technológiai fejlődés csökkenteni fogja a fogyasztást és növelni a nem-OPEC országok kitermelését. A valódi áldozata ennek Szaúd-Arábia lesz, aminek hatalmas készletei vannak, amivel nem tud majd mit kezdeni. A kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő. Az olajkorszaknak is jóval hamarabb vége lesz, mint hogy elfogyna az olaj” – jósolta Jamani.

Készült a Reuters cikkének felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG