Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért megosztott Japán Abe Sinzó állami temetése miatt?


Tüntetők tiltakoznak a meggyilkolt volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó állami temetése ellen a tokiói Sindzsuku pályaudvar előtt 2022. szeptember 19-én
Tüntetők tiltakoznak a meggyilkolt volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó állami temetése ellen a tokiói Sindzsuku pályaudvar előtt 2022. szeptember 19-én

A júliusban meggyilkolt volt miniszterelnök, Abe Sinzó Japánban ritkának számító, állami temetést kap, ami megosztja a társadalmat.

Abe Sinzó volt az ország egyik legmegosztóbb vezetője a második világháború után. A kormánypárt és az ultrakonzervatív Egyesítő Egyház (Unification Church) szoros kapcsolata okozza a temetéssel szembeni ellenállást.

Kisida Fumio miniszterelnök szinte folyamatosan politikai támadásokkal küzd pártjának az egyházzal való kapcsolata miatt, és amiatt is, hogy állami temetést szervezett elődjének, amit a kormányfő szerint Abe megérdemel.

Néhány ok, amiért a keddi állami temetés ennyi indulatot vált ki:

Ki kap állami temetést Japánban?

A hagyomány onnan ered, hogy a császár nagyszabású temetést rendezett azoknak a tiszteletére, akik kiemelkedő cselekedetet tettek az országért.

A császárt a második világháború előtt istenként tisztelték, az állami temetéssel kitüntetettek nyilvános gyászolása kötelező volt. A legtöbb állami temetést a császári család tagjai kapták, de politikai és katonai vezetők is részesültek benne, például Jamamoto Iszoroku, aki Japán Pearl Harbor elleni támadásának parancsnoka volt, és 1943-ban halt meg.

Az állami temetésről szóló törvényt a háború után eltörölték. Azóta Japánban egyetlen ilyen eseményt tartottak az 1967-ben meghalt Josida Sigeru számára, aki aláírta a San Franciscó-i szerződést, amely véget vetett Japán amerikai megszállásának, és helyreállította a szövetségesekkel való kapcsolatokat.

Mivel a Josida-temetést minden jogalap nélkül tartották, a kritikák miatt a későbbi kormányok visszaszorították az ilyen eseményeket.

„Az állami temetés ellentmond a demokrácia szellemének” – mondta Mijama Junicsi, a Csúó Egyetem történésze.

Miért lesz állami temetése Abe Sinzónak?

Kisida Fumio szerint a meggyilkolt volt miniszterelnök azért érdemel állami temetést, mert ő volt Japán modern politikai történelmének leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője, és mert diplomáciai, biztonsági és gazdasági téren is emelte Japán nemzetközi tekintélyét. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Abe Sinzót egy választási kampányeseményen gyilkolták meg, ezért szerinte Japánnak meg kell mutatnia, hogy soha nem hajlandó meghajolni a „demokrácia elleni erőszak előtt”.

Politikai megfigyelők szerint az állami temetés megtartása Abe Sinzó tiszteletére a miniszterelnök kísérlete arra, hogy a kormányzó Liberális Demokrata Párt konzervatív frakciójához tartozó törvényhozók kedvében járjon, hogy ezzel is megerősítse saját hatalmi pozícióját.

Nakano Koicsi, a japán Sophia Egyetem nemzetközi politikaprofesszora szerint a temetés kísérlet a volt miniszterelnök örökségének tisztára mosására és az Egyesítő Egyházzal kapcsolatos botrányok eltussolására. Az egyházat nem tisztességes tagtoborzással és üzleti taktikával vádolják, de a szervezet tagadja a vádakat.

Miért ellentmondásos Abe Sinzó állami temetése?

Az ellenzők szerint a temetés nem demokratikus, mert nincs jogalapja, a Kisida-kabinet egyoldalú döntést hozott az állami temetés megtartásáról.

Abe Sinzó ellenfelei emlékeztetnek arra, hogy a volt kormányfő megpróbálta tisztára mosni Japán háborús atrocitásait, a katonai kiadások növelését szorgalmazta, a nemi szerepekről alkotott nézeteit is ellenezték, valamint autokratikusnak és klientúrát támogatónak tartották a vezetését.

A temetéssel kapcsolatos tiltakozások fokozódtak, ahogy egyre több részlet derült ki Abe Sinzó és az LDP törvényhozóinak az Egyesítő Egyházhoz fűződő kapcsolatáról. A Dél-Koreában alapított egyház a konzervatív ügyekben fennálló közös érdekek miatt szoros kapcsolatot alakított ki az LDP törvényhozóival.

Abe Sinzó merénylője állítólag a volt miniszterelnök pártja és az Egyesítő Egyház kapcsolatán dühödött fel, mert anyja a család összes pénzét az egyháznak adta.

Abe Sinzó nagyapja, Kisi Nobusuke egykori miniszterelnök segített az egyháznak gyökeret verni Japánban, ezért a meggyilkolt volt kormányfő a botrány kulcsfigurájának számít. Az ellenzők szerint Abe Sinzó állami temetésének megtartása egyenlő az Egyesítő Egyházhoz fűződő pártkapcsolatok jóváhagyásával.

Ügyvédek egy csoportja pert indított a temetés megakadályozására, de a hírek szerint hétfőn elutasították a keresetet. Egy idős férfi felgyújtotta magát a miniszterelnöki hivatal közelében a temetés elleni tiltakozásul.

Mik a költségek?

Mintegy 1,7 milliárd jenbe (ötmilliárd forintba) kerül az esemény helyszíne, biztonsága, a szállítás és a vendégek elszállásolása – közölte a kormány. Az ellenzők szerint az adófizetők pénzét fontosabb célokra kellene fordítani, például az Abe Sinzó politikája által okozott, egyre szélesedő gazdasági egyenlőtlenségek kezelésére.

Milyen következményekkel jár a temetés Kisida Fumio számára?

Az egy évvel ezelőtt hivatalba lépő miniszterelnök stabil választói támogatást élvezett, júliusi választási győzelme látszólag biztosította, hogy akár három évig is kormányozhasson.

Támogatottsága azonban azóta visszaesett az állami temetés támogatása és a kormányzó pártjának a dél-koreai egyházhoz fűződő kapcsolatai miatt.

Egy LDP-felmérés szerint a törvényhozók csaknem fele kapcsolatban áll az egyházzal. Kisida Fumio ígéretet tett arra, hogy minden kapcsolatot megszüntet, de sok japán további magyarázatot vár arra, hogy az egyház hogyan befolyásolta a párt politikáját.

Mi történik majd a temetésen?

A vendégek már órákkal a temetés előtt összegyűlnek a Tokió belvárosában található Budokan harcművészeti arénában a biztonsági ellenőrzések miatt, amelyeket Abe Sinzó meggyilkolása után szigorítottak. Odabent nem lehet ételt vagy italt fogyasztani, laptopot, kamerát csak a sajtó használhat. A helyszín körüli utcákon mintegy ezer japán katona áll majd sorfalat. A szertartás a Josida-temetéshez hasonlóan díszsortűzzel kezdődik.

A kormány, a parlament és az igazságszolgáltatás képviselői, köztük Kisida Fumio is részvétnyilvánító beszédet mondanak, majd Abe Sinzó özvegye, Abe Akie búcsúzik férjétől.

A kormány szerint a temetéssel nem akarnak senkit arra kényszeríteni, hogy tisztelegjen Abe Sinzó előtt. Az ország 47 prefektúrájának többségében azonban félárbócra eresztik a nemzeti zászlót, és egyperces csendet tartanak. A helyszín közelében biztonsági ellenőrzések lesznek, amelyek érintik az ott élő lakókat, hivatalokat, és néhány környékbeli iskolában elmarad a tanítás.

Az ellenzők országszerte tüntetéseket tartanak majd.

Kik vesznek részt rajta?

Kamala Harris amerikai alelnök, valamint Ausztrália, India, Vietnám, Kambodzsa és Szingapúr vezetői is ott lesznek. Kisida Fumio szerint az esemény alkalmat ad a „temetkezési diplomáciára”.

A kormány múlt héten közölte, hogy 4300 résztvevővel számol, köztük külföldi méltóságok, japán törvényhozók, önkormányzati vezetők, valamint üzleti, kulturális és egyéb területek képviselői vesznek részt a temetésen, ami kevesebb, mint a meghívott hatezer fő.

Sok ellenzéki, köztük a fő ellenzéki Japán Alkotmányos Demokratikus Párt és a Japán Kommunista Párt bojkottálja a temetést. A kormánypárt egy volt minisztere szintén távol marad.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG